Primaria Bistrita, sac fara fund!
Miliarde de lei pentru laptopuri si echipamente IT

Municipalitatea bistriteana a alocat recent peste 300.000 de lei pentru achizitionarea de laptopuri, un server de retea si aparatura pentru depistarea bancnotelor false.
La inceputul lunii ianuarie s-a facut un prim pas in acest sens, SC Elcom SRL Bistrita a castigat, conform datelor postate pe SEAP, contractul de furnizare a 29 de laptopuri pentru Primaria Bistrita. Societatea bistriteana nu este la primul contract de acest gen pe care il incheie cu municipalitatea.

Din 2010 si pana in acest moment, desi a fost o perioada de criza pentru societatea romaneasca, Primaria Bistrita a achizitionat in total laptopuri si calculatoare. Sumele cheltuite sunt de ordinul catorva miliarde de lei vechi.

Criza-i criza, dar nu poti fara tehnologie

Primaria Bistrita continua improspatarea aparaturii IT pentru angajatii sai. La finele anului trecut pe site-ul de achizitii publice, municipalitatea isi anunta intentia de a achizitiona 29 de laptopuri, din care cinci bucati sunt de tip A, iar celelalte 24 sunt de tip B, valoarea estimata a contractului fiind de 116.935 lei, fara TVA.
In 2010, municipalitatea a mai achizitionat 26 de laptopuri, 21 dintre acestea fiind destinate consilierilor locali, iar cinci pentru tot atatia functionari ai administratiei locale bistritene. Pentru acestea, municipalitatea a cheltuit circa 90.000 de lei, fara TVA. In acelasi an, Primaria Bistrita a mai achizitionat 16 calculatoare, valoarea finala a contractului fiind de circa 54.000 de lei, fara TVA.

Laptopurile consilierilor, de la o firma cu profit pe minus

In 2010, consilierii locali sustineau ca au neaparat nevoie de inlocuirea laptopurilor pe care le avea in dotare, motivul principal fiind faptul ca acestea erau uzate atat fizic, cat si moral. Practic, laptopurile respective avea la acea data o vechime de cinci ani, timp in care se presupune ca ele au fost folosite de consilieri doar pentru stocarea datelor si consultarea proiectelor de hotarare a administratiei locale. Astfel ca la finele lui 2010, cei 21 de alesi locali s-au putut bucura ca pot utiliza noile aparate IT. Si nu doar ei, ci si alti cinci angajati ai Primariei Bistrita. Pentru cele 26 de laptopuri, municipalitatea a cheltuit la acea vreme peste o suta de mii de lei,, cu TVA inclus, costul per bucata laptop fiind de aproximativ 4.000 de lei.
La cea vreme licitatia pentru furnizarea celor 26 de laptopuri care urmau sa intre in dotarea consilierilor locali, dar si pentru cinci angajati ai municipalitatii bistritene, a fost castigata de o firma din Bucuresti – SC Chrome Computers SRL. Conform listafirme.ro, societatea bucuresteana are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului.
Partea interesanta este insa alta, intrucat in anul precedent castigarii contractului cu Primaria Bistrita, situatia financiara a SC Chrome Computers SRL nu era una roz. Astfel, in 2009, cifra de afaceri a firmei bucurestene era de circa 7,5 milioane lei, insa profitul era unul pe minus, mai precis de „-1.553.093 lei”, iar datoriile se ridicau la peste 2,3 milioane lei. Nici in 2010 firmei bucurestene nu i-a mers prea bine, cu toate ca in conturile sale doar municipalitatea bistriteana i-a virat peste o suta de mii de lei. Astfel, cifra de afaceri din 2010 a SC Chrome Computers SRL a fost de peste 7,7 milioane lei, profitul de „-247.524 lei”, iar datoriile se ridicau la peste 2,9 milioane lei. In ciuda acestor cifre descurajante, SC Chrome Computers SRL din Bucuresti, a castigat prin licitatie circa 17 contracte cu sume frumusele, in toata tara, pentru furnizari de laptopuri sau alte echipamente IT, echipamente de copiere, redare si inregistrare audio si video, echipamente de retea si tehnica de calcul, etc.

Elcom are intrare la municipalitate

Licitatiile pentru cele 29 de laptopuri pe care le vor folosi angajatii Primariei Bistrita, dar si pentru cele 16 calculatoare achizitionate in 2010 au fost castigate de SC Elcom International SRL Bistrita. Acestea nu sunt singurele contracte castigate de firma bistriteana cu municipalitatea.
In 2007, Elcom International a mai castigat o licitatie pentru furnizarea de calculatoare pentru Primaria Bistrita, valoarea contractului fiind atunci de peste 240.000 de lei, cu TVA. In 2010, firma bistriteana a castigat un contract pentru furnizare de echipament IT si didactic pentru Liceul cu Program Sportiv din Bistrita, autoritatea contractanta fiind tot municipalitatea bistriteana, contract care a avut o valoare finala de peste 75.000 de lei, cu TVA.
Asa cum precizam mai sus, SC Elcom International a castigat tot in 2010 licitatia pentru furnizarea a 16 calculatoare, inclusiv licente, pentru Primaria Bistrita, contract care a avut o valoare finala de aproximativ 52.000 de lei. Valoarea pentru un singur computer a ajuns la circa 3.200 de lei.
Pe 28 decembrie 2011, societatea bistriteana a adjudecat contractul pentru furnizarea a 29 de laptopuri, valoarea finala a contractului fiind de aproximativ 130.000 de lei, cu TVA.
Firmei bistritene nu i-a mers foarte rau in anii care au trecut din punct de vedere financiar. Avand in 2009 si 2010 cifre de afaceri de circa 2,7 milioane lei, Elcom International a reusit sa aiba profituri pe plus. Astfel in 2009, firma bistriteana inregistra un profit de aproape 38.000 de lei, iar in 2010 acesta a fost de circa 29.000 de lei.

Municipalitatea mai vrea sa cheltuiasca inca circa doua miliarde

Se pare insa ca achizitiile Primariei Bistrita din acest an nu se vor opri aici in ceea ce priveste dotarea institutiei cu echipamente informatice. Astfel, municipalitatea intentioneaza sa mai cheltuiasca circa 70.000 de lei pentru un server de retea, imprimante si scanere in valoare de 30.000 de lei si un data storage in valoare de 50.000 de lei. In plus, primaria doreste sa achizitioneze si sase aparate pentru depistarea bancnotelor false, pentru care sunt prevazuti alti 40.000 de lei.

Liana Muresan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.