De mai multi ani, autoritatile sanitare din Romania se confrunta cu problema lipsei medicilor specialisti. Colac peste pupaza, o parte dintre cadrele medicale, si asa putine, aleg calea strainatatii pentru un salariu de aproximativ zece ori mai mare ca cel de aici.
Medicii romani sunt nemultumiti si de aparaturile si echipamentele invechite cu care lucreaza in tara, fapt ce ii impiedica sa presteze intotdeauna un act medical de calitate.

Nici judetul Bistrita-Nasaud nu o duce mai bine din acest punct de vedere, in conditiile in care circa 330 de angajati lipsesc in sistemul sanitar. Conform unei statistici publicate pe site-ul Directiei Judetene de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud (DSP BN), Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) duce lipsa de 58 de medici. Totusi, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, dr. Mircea Gelu Buta, spune ca statul de functii din institutia pe care o conduce este echilibrat la aceasta ora.
Si spitalele orasenesti din Beclean si Nasaud si Serviciul Judetean de Ambulanta Bistrita-Nasaud (SAJ BN) duc lipsa in total de 34 de medici specialisti. Chiar daca institutiile au scos la concurs unele dintre aceste posturi, putini au fost cei care au dorit sa le ocupe.

Peste 330 de cadre medicale lipsesc in judet

Lipsa de personal in sistemul sanitar din Bistrita-Nasaud este una dintre cele mai grave probleme ale judetului. Acest lucru poate fi dedus cu usurinta si din statisticile intocmite de Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, conform careia spitalele bistritene sunt in minus cu peste 330 de cadre medicale.
Din cele 330 de locuri neocupate, 92 sunt posturi de medici. Cele mai multe, 58 la numar, sunt la Spitalul Judetean de Urgenta din Bistrita, iar restul la cele din Beclean si Nasaud, precum si la Serviciul Judetean de Ambulanta.
De asemenea, in judet exista si o lipsa acuta de asistente medicale, numarul de posturi vacante fiind de 158. Dintre acestea, 117 sunt la spitalul din Bistrita, 21 la spitalul din Nasaud, 12 la cel din Beclean, sase la Serviciul Judetean de Ambulanta si doua la Preventoriul TBC de Copii din Ilisua.
Cat priveste sectiile care duc lipsa de cel mai mult personal medical sunt terapia intensiva, urgentele, radiologia, neurologia si urologia.
Desi atat in luna decembrie a anul trecut, cat si luna ianuarie a lui 2011, la Spitalul Judetean Bistrita-Nasaud au fost scoase la concurs zece posturi de medici, la trei dintre ele nu s-a inscris niciun candidat. Acelasi lucru s-a intamplat si la Serviciul Judetean de Ambulanta, unde de doua ori au fost organizate concursuri pentru doua posturi de medici, insa nu s-a prezentat nimeni.

Buta spune ca are personal suficient

Conform informatiilor postate pe site-ul DSP BN, Spitalul Judetean duce cel mai mult lipsa de specialisti in anestezie si terapie intensiva (noua posturi neocupate), medicina de urgenta (opt posturi), medicina generala si chirurgie generala, ambele cu cate sapte locuri de munca vacante.
Totodata, institutia ar mai avea nevoie de 41 de infirmiere, de patru farmacisti, patru chimisti, biologi, fizicieni, opt logopezi, sociologi, kinetoterapeuti, 12 ingrijitoare si cinci soferi de ambulante.
Pe de alta parte, managerul Spitalului Judetean, dr. Mircea Gelu Buta, spune ca „avem personal suficient, nu inteleg de ce se tot pedaleaza pe ideea ca nu sunt destui medici si asistente. La ora actuala avem 40 de tineri rezidenti care se specializeaza la noi. Dupa ce vor iesi cei in varsta la pensie, ii vor inlocui cei tineri. Din punctul meu de vedere, statul de functii este echilibrat la ora actuala la Spitalul Judetean”.

Satui de bani putini, medicii pleaca peste hotare

Aparatura invechita, problemele de ordin administrativ si insuficienta fondurilor raman principalele probleme cu care se confrunta medicii romani.
Daca la nivel national, in 2010, peste 3.000 de medici si asistente au plecat sa munceasca in clinicile si spitalele din Marea Britanie, Germania sau Austria, nici in judetul nostru lucrurile nu sunt tocmai roz. Conducerea Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud spune ca in 2010 au plecat din spitalele din judet noua medici si 14 asistente, iar in acest an alti cinci medici si trei asistente. De asemenea, circa 70 de medici de familie si-au depus anul acesta cereri pentru a li se elibera certificatele de conformitate care sa le fie valabile pentru a munci ca si medic in strainatate.
Conform datelor statistice, salariul mediu al medicilor in tarile Uniunii Europene este de 3.500 de euro, de circa 10 ori mai mare decat cel din Romania.
La noi, un rezident are un salariu brut intre 1.200 si 1.400 de lei, un specialist intre 1.700 si 2.200 de lei, iar o asistenta intre 1.200-1.500 de lei. In strainatate, un rezident incaseaza intre 1.100 si 1.200 de euro lunar, un specialist intre 4.000 si 5.000 de euro, iar o asistenta intre 3.000 si 4.000 de euro.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.