Cristian Florian, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, a dat termen Consiliului Judeţean să vină cu explicaţii în ceea ce priveşte modalitatea în care a fost adoptat proiectul de hotărâre privind sumele repartizate de la bugetul de stat către primării bistriţene.
Dacă nu va primi explicaţii convingătoare, prefectul susţine că va ataca hotărârea CJ BN în contencios administrativ.

Discuţiile privind legalitatea adoptării proiectului de hotărâre privind sumele repartizate de la bugetul de stat către primăriile bistriţene nu au ajuns la final. Consilierii opoziţiei din legislativul judeţean au depus imediat după şedinţa extraordinară o plângere prealabilă la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, document care îi era adresat şi prefectului Cristian Florian. O decizie a reprezentantului Guvernului în teritoriu a fost foarte aşteptată, întrucât prefectul Florian a fost o perioadă în concediu. Cu toate acestea, reprezentanţii USL au salutat decizia lui Florian.

Plângere prealabilă în numele Opoziţiei

Plângerea formulată de consilierul judeţean Daniel Suciu, şi depusă de acesta a doua zi după ce a avut loc şedinţa extraordinară a CJ BN, a fost, potrivit documentului, pe motive de nelegalitate şi netemeinicie în aplicarea dispoziţiilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 554/2.12.2004 a contenciosului administrativ.
„Considerând ca prin această hotărâre a fost vătămat un interes public aparţinând cetăţenilor acestui judeţ care şi-au ales primari de altă culoare politică decât cea aflată la putere, solicit anularea hotărârii susmenţionate, întrucât a fost emisă cu încălcarea legii şi nerespectarea drepturilor legitime ale acestora.
Prin hotărârea atacată Consiliul Judeţean a votat bugetul judeţului în lipsa unui cvorum legal şi în condiţiile neconvocării legale a consilierilor care reprezintă partidele din opoziţie.
În adoptarea acestei hotărâri au fost încălcate mai multe prevederi ale legii, care sunt de natură a determina anularea hotărârii. (…) Hotărârea atacată a fost adoptată şi cu încălcarea cvorumului necesar în vederea aprobării bugetului, respectiv, fără a avea majoritatea necesară. Astfel în condiţiile în care numărul consilierilor judeţeni în funcţie este de 29, la care se adună preşedintele consiliului judeţean, respectiv 30, bugetul a fost adoptat prin prezenţa şi votul unui număr de 14 consilieri plus preşedintele, prin urmare în absenta majorităţii prevăzute de lege”, se precizează în plângerea prealabilă depusă de Daniel Suciu la Consiliul Judeţean, dar şi în atenţia prefectului Cristian Florian.

Buget în alb şi negru

Cu toate că era pasibilă de o greşeală gravă, care ar putea duce la calcule greşite a bugetelor primăriilor în cazul unei adoptări ilegale a proiectului cu pricina, conducerea CJ BN a dispus comunicarea sumelor către unităţile administrative din Bistriţa-Năsăud pentru ca acestea să îşi construiască propriile bugete de venituri şi cheltuieli.
Consilierul judeţean PSD Daniel Suciu a avertizat însă primarii de sorginte social-democrată să nu ţină cont încă de sumele repartizate prin hotărârea adoptată pe 19 ianuarie, fiindcă acei bani au fost repartizaţi ilegal.
Mai mult decât atât, majoritatea primăriilor care aparţin PSD şi PNL, au primit sume foarte mici, iar în mare parte acei bani au ca destinaţie Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).
Astfel, Primăriei Budeşti, al cărui primar aparţine PSD, a primit 7.000 de lei (70 de milioane lei vechi), din care 6.600 sunt destinate ADI. Practic, Primăria Budeşti ar fi rămas cu doar 400 de lei (patru milioane lei vechi).
Într-o situaţie similară este şi Primăria Milaş, căreia CJ BN i-a repartizat 8.000 de lei, din care 7.700 merg spre ADI – rest la buget 300 lei.
La Negrileşti au fost repartizaţi 21.000 de lei, din care 20.800 lei trebuie plătiţi ADI – primăria ar mai rămâne cu doar 200 lei. Şi Lechinţa ar rămâne cu aceeaşi sumă la bugetul local, fiindcă primăriei de aici, CJ BN i-a repartizat, conform hotărârii adoptate pe 19 ianuarie, 31.000 lei, din care 30.800 ar avea destinaţia ADI.
Primăria Poiana Ilvei a primit o sumă mai mult decât modică, doar 2.000 de lei, din care 1.600 ar merge în bugetul aceleiaşi asociaţii de dezvoltare, administraţia locală rămânând cu un rest de 400 lei. De asemenea, comunei Şanţ i-au fost repartizată suma de 16.000 lei, însă ar mai rămâne cu doar 600 lei. Nici Primăria Teaca nu face excepţie de la regulă, acesteia fiindu-i repartizată suma de 28.000 lei, însă la buget ar mai rămâne efectiv tot cu doar 600 lei. Comunei Căianu Mic, şefii CJ BN i-au cadorisit 12.000 lei, sumă din care ar trebui să plătească ADI 11.300 lei. Galaţii Bistriţei au primit 20.000 lei, însă la bugetul local ar mai rămâne cu „imensa” sumă de 200 lei.
Repartizările spre primăriile care aparţin PDL nu sunt deloc de neglijat şi vom da şi în acest caz câteva exemple. Astfel, Budacu de Jos a primit 415.000 lei, deci peste patru miliarde de lei vechi, din care către ADI ar merge doar 15.400 lei. Şi comunei Chiochiş i-au fost repartizaţi 413.000 lei, sumă din care asociaţiei de dezvoltare primăria trebuie să vireze 13.200 lei. Primăria Ilva Mică a primit 356.000 lei, din care trebuie să plătească ADI 5.500 lei. Comuna Sânmihaiul de Câmpie contează şi ea mult în ochii şefilor de la CJ BN, astfel că i-au fost repartizaţi 334.000 lei, din care în bugetul ADI întră doar 3.800 lei.

Prefectul ameninţă cu instanţa de contencios

Revenit recent din concediul de odihnă, prefectul judeţului, Cristian Florian, a luat act de plângerea prealabilă a Opoziţiei din CJ BN şi a stopat înaintarea lucrurilor, până la lămurirea exactă a situaţiei date.
„Trebuie să vedem dacă este cazul de revenire asupra acestei hotărâri, aşa că aştept explicaţii în privinţa cvorumului, în privinţa votului care s-a dat de către consilieri până marţi (n.r. – 31 ianuarie), la ora 11.00. Am văzut abia ieri (n.r. – 26 ianuarie) plângerea, dar până marţi au timp suficient să lămurească situaţia. Au fost tot felul de speculaţii, că tărăgănăm, dar nu am avut actele ca să le verificăm, decât abia ieri. Dacă până marţi nu vom primi o explicaţie sau nu se revine asupra hotărârii CJ BN, vom lua act şi vom acţiona în instanţa de contencios administrativ. Ei trebuie să intre în legalitate. Ei (n.r. – CJ BN) trebuie să îşi reconsidere poziţia până marţi, la ora 11.00. Pot să facă o nouă şedinţă de consiliu judeţean”, a declarat prefectul Cristian Florian pentru Gazeta de Bistriţa.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.