Marea bătălie electorală din 5 iunie 2012 se dă la Consiliul Judeţean între pesedistul Radu Moldovan şi actualul preşedinte, Liviu Mihai Rusu. În privinţa primăriei municipiului Bistriţa, lupta pentru fotoliul din primul birou al imobilului din Piata Centrală nr. 6 se va da, cel mai probabil între Ovidiu Teodor Creţu, Ioan Nelu Botiş şi, probabil Ioan Turc, asta, sigur, doar în condiţiile în care Turc va încerca să revină pe prima scenă a vieţii politice bistriţene. Cel puţin, asta se aude…

Un singur tur, un singur primar

Analiza noastră pleacă de la declaraţia premierului Emil Boc care a confirmat faptul că PDL susţine proiectul de lege care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin şi a precizat că acest proiect urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.
"PDL susţine proiectul prin care primarii vor fi aleşi, la alegerile locale, într-un singur tur, aşa cum sunt aleşi şi preşedinţii Consiliilor Judeţene. Apreciem, pe bună dreptate, că, dacă preşedintele Consiliului Judeţean este ales într-un singur tur, se susţine ca şi primarul să fie ales tot într-un singur tur", a afirmat Emil Boc.
El a precizat că Guvernul a promovat şi un proiect de modificare a legii administraţiei publice locale, prin care se întăreşte locul şi rolul primarului. Primul ministru a făcut aceste afirmaţii după întâlnirea pe care a avut-o cu deputaţii PDL.

Bistriţa: de la Toniuc la Creţu via Chereji şi Pavel Popescu

Municipiul Bistriţa este o locaţie cu repondenţi cât se poate de atipici, fiind vorba de un oraş destul de rural ca şi mentalitate şi cu o cultură politică încă mediocră spre satisfăcătoare. De-a lungul celor 20 de ani de democraţie, pe fotoliul din imobilul situat în Piaţa Centrală la numărul 6 s-au perindat mai multe personaje şi/sau personalităţi politice: Florin Cherej (PD), Marian Toniuc (Ecologişti- ApR), Pavel Popescu (PNŢCD), Vasile Moldovan (două mandate – PD) şi actualul primar, Ovidiu Teodor Creţu din partea PSD.
Cert, în cele două decenii de alegeri libere, bistriţenii au ales cât se poate de emoţional şi întodeauna contra curentului de opinie general.
Nu voin insista foarte mult asupra modului cum Vasile Moldovan a pierdut alegerile în faţa lui Ovidiu Creţu. Mă voi limita să spun că fostul primar PD este principalul vinovat de cele întâmplate, o parte din vină revenind şi consilierilor de imagine, sigur, dacă aceştia au existat. La ora actuală, poziţia lui Creţu este cât se poate de solidă şi liderul bistriţean al PSD pare greu de urnit din primărie. De asemenea, în sprijinul acestei afirmaţii ar veni şi protocolul de colaborare de la nivelul USL Bistriţa prin care PNL şi PC vor susţine pe cel mai bine plasat candidat ieşit în urma a două sondaje de opinie. Cât despre faptul că liberalii vor ieşi cu un candidat care ar sparge toate normele, acesta există, doar că nu-şi va risca poziţia şi notorietatea pe care o are. De altfel, din ceea ce credem noi, USL va merge în tandem pentru un nou mandate la primărie: Creţu şi Andrei Rusu, unul din greii PNL Bistriţa. Contextual , Andrei Rusu a renunţat la funcţia de director general al SC Plasistem SA şi va fi numit viceprimar în locul lui Florin Găurean în şedinţa de Consiliu Local din această săptămână. Cutele ascunse ale politicii, ne obligă să încercăm să descifrăm această mişcare, una destul de previzibilă, dacă ne gândim că Florin Găurean era ultimul bastion al fostului preşedinte Ioan Turc în PNL Bistriţa, Dan Molnar retrăgându-se în linia a doua cu ceva timp în urmă. De asemenea, instalarea lui Andrei Rusu în locul lui Găurean vine să consolideze poziţia PNL în primăria Bistriţa dar şi controlul acestui partid asupra unor servicii din primărie, fostul viceprimar rămânând fără serviciul de urbanism.
Aşadar, tandemul Creţu-Rusu se va opune probabil actualului ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş, mai decis ca oricând să se bată cu USL-ul pentru primăria Bistriţa. Candidat de calibru, Botiş ştie să facă campanie electorală, marea lui problemă fiind la această oră credibilitatea scăzută în rândul repondenţilor din cartierele Bistriţei, mai pauperi, acolo unde Botiş a câştigat întodeauna. Uzat din punctul de vedere al mesajului electoral, ministrul Botiş va trebui să găsească vectori de imagine vandabili pe piaţa de marketing politic a anului 2012. În această situaţie, avem o singură certitudine: Botiş şi PDL încă nu au capitulat şi se vor bate până la ultima picătură de sânge să-şi impună voinţa.
Vorbeam la început de Ioan Turc. Intrat într-un con de umbră după eliminarea sa din fruntea PNL BN, Turc s-a retras strategic la Registrul Comerţului, numirea sa pe postul de director având, cu siguranţă, binecuvântarea lui Ioan Oltean. Mai mult, gurile rele din politica bistriţeană susşin faptul că, de fapt, Turc ar fi candidatul PDL la primăria Bistriţa, zvon încă neconfirmat şi destul de greu de ingurgitate, deşi, un anunţ ar putea avea loc după data de 14 mai, atunci când se aude că şi Botiş ar putea demisiona de la Ministerul Muncii pentru a se întoarce acasă în vederea demarării pre-campaniei electorale.   

Sondaje, sondaje

Cu toate acestea, pentru a vedea cum stau principalii actori ai scenei politice bistriţene, vă prezentăm în cele ce urmează un sondaj de opinie realizat de Fundaţia “Propolitica” pe piaţa politică bistriţeană.

Tipul sondajului: sondaj cu interviuri telefonice.
_ Volumul realizat al eşantionului: 1009 interviuri la nivelul populaţiei adulte a judeţului Bistriţa-Năsăud

_ Tipul esantionului: stratificat, multistadial, cu selectie aleatorie a gospodăriilor şi selecţie aleatorie a
persoanelor – metoda “cea mai apropiată aniversare”.

_ Eroarea statistică  este cuprinsă între 3 şi 3,5 %, la un nivel de încredere de 85%.
_ Perioada în care a fost realizat sondajul: 2 – 15 martie 2011.

_ Realizarea sondajului
Proiectarea, concepţia cercetării şi analiza rezultatelor, precum şi culegerea datelor au fost realizate integral de Fundaţia “PROPOLITICA” la cererea Partidului Poporului
 Sondajul a fost realizat pentru uz propriu (evaluarea stării electorale, promovare, pregătirea altor analize).

Tema sondajului: BN între 2011 preelectoral şi 2012 electoral.

     CONSILIUL MUNICIPAL:        PERSONALITĂŢI

În care din următoarele personalităţi aveţi încredere pentru a vă reprezenta în consiliul local al municipiului Bistriţa:

1.Ovidiu Teodor Creţu      (PSD)––– 46%               

2. Ioan Nelu Botiş              (PDL) –––- 25%              

3. Andrei Rusu                  (PNL) –––– 16%              

4. Dan Oltean                    (PP) –––––- 13%                   

CONSILIUL JUDEŢEAN BN

Pe cine votaţi dacă duminica viitoare vor fi alegeri dintre următorii candidaţi la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean?

1. Emil Radu Moldovan        (PSD) –––– 38%

2. Liviu Rusu                         (PDL) ––––- 27%

3. Dorin Popescu                   (PNL) ––––   18%

4. Ştefan Todea                     (PP) ––––– 17%

În care din următoarele partide sau uniuni de partide aveţi încredere?

1. USL (Uniunea Social Liberală)––- 43%

2. PDL –––––––––––––- 21%

3. Partidul Poporului –––––––- 15%

4. PRM –––––––––––––– 5%

5. UDMR ––––––––––––– 6%

6. UNPR ––––––––––––– 4%

A.C.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.