Procurorii ancheteaza Volksbank

Zeci de persoane au depus plangeri penale in care ii acuza pe reprezentantii bancii VOLKSBANK ROMANIA de abuz in serviciu. Oamenii sunt nemultumiti de situatia in care bancile au gestionat contractele de creditare raportate la ordonanta de urgenta 50/2010 (privitoare la contractele de credit pentru consumatori). Una dintre noutatile importante ale acestei ordonante este aceea ca se interzice perceperea unui comision de analiza dosar in cazul in care creditul nu se acorda. Se pare ca o parte dintre bancile din Romania nu au respectat prevederile ordonantei.

Unul dintre clientii Volksbank care a depus plangere penala impotriva reprezentantilor bancii spune ca banca i-a modificat dobanzile.
“Am adresat Parchetului o plangere penala prealabila pentru savarsirea de catre reprezentanti ai VBR (Volksbank Romania) a infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, ca urmare a vatamarii intereselor si drepturilor mele legale prin nerespectarea si neaplicarea prevederilor art.II, alin.2 din Legea nr.288/2010, mai exact ca urmare a neanularii actelor aditionale prin care, dupa data de 14.09.2010, in asa-zisa aplicare a OG 50/2010 VBR a introdus abuziv comisionul de administrare si a modificat dobanda fixa in dobanda variabila desi unii dintre noi au notificat banca in sens contrar si au refuzat sa semneze asemenea acte aditionale”, spune unul dintre clujenii care au credit la aceasta banca.

Plangeri penale la banca

“Cu stiinta, functionari din cadrul SC”VOLKSBANK ROMANIA”S.A., nu au respectat prevederile art.II, alin.2 din Legea nr.288/2010 (pentru aprobarea O.U.G nr.50/09.06.2010 privind contractele de credit pentru consumatori) si prin neanularea actelor aditionale nr.1/06.09.2010 si respectiv nr.1/14.09.2010 acestia au produs vatamari intereselor si drepturilor mele legale. Solicitand Bancii la data de 19.12.2011 sa-mi elibereze un plan de rambursare a creditului, am constatat ca aceasta, prin angajatii sai, continua sa savarseasca abuzuri prin mentinerea conditiilor contractuale impuse de acele actele aditionale neacceptate de mine prin perceperea unui comision de administrare introdus abuziv in conventia de credit si prin calcularea ratei lunare in functie de o dobanda variabila si nu de una fixa ca si cea acceptata de mine in momentul contractarii creditului, acte aditionale care conform legii trebuiau din moment ce subsemnatul am notificat Banca in termen legal despre neacceptarea si nesemnarea acestora.
Arat ca actele aditionale  nr. 1/06.09.2010 si respectiv nr. 1/14.09.2010 au fost introduse abuziv de catre Banca acestea fiind interzise de chiar art. 40 din OUG nr. 50/2010. Cu toate acestea, am constatat ca incepand cu data de 20.09.2010 si pana in prezent Banca a solicitat si incasat abuziv sume de bani reprezentand un comision de administrarea introdus in conventia de credit prin actele aditionale mai sus-mentionate, a incasat o rata lunara calculata dupa o dobanda variabila modificata abuziv prin aceleasi acte aditionale si, desi am refuzat de nenumarate ori sa platesc aceste costuri facand plati cu intarziere doar dupa ce eram amenintat cu executarea silita de catre reprezentanti ai Volksbank, Banca a incasat inclusiv dobanzi penalizatoare pentru intarzieri la plata acestor costuri nedatorate. In temeiul acelorasi prevederi legale, se prevede ca acele clauzele abuzive cuprinse in actele aditionale de referinta  constatate fie personal, fie prin intermediul organelor abilitate prin lege, nu vor produce efecte asupra consumatorului, iar contractul se va derula in continuare, cu acordul consumatorului, numai daca dupa eliminarea acestora mai poate continua”, arata o plangere penala care incrimineaza Volksbank.

Cine ii apara pe datornici

Ordonanta pe care bancile, se pare ca nu au respectat-o stabileste ca in cazul imposibilitatii consumatorilor de a accepta majorarea dobanzii, creditorul nu are dreptul sa denunte unilateral sau sa rezilieze contractul fara o propunere, transmisa in scris, de reesalonare sau refinantare a creditului, daca aceasta este posibila potrivit reglementarilor interne ale creditorului. Totodata, sunt interzise clauzele contractuale care acorda creditorului dreptul sa modifice unilateral clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, acceptat de consumator. Sunt interzise, de asemenea, introducerea in contractele de credit a clauzelor prin care clientul este obligat sa pastreze confidentialitatea prevederilor si a conditiilor contractuale sau banca poate rezilia sau denunta unilateral contractul ori poate penaliza consumatorul in cazul afectarii reputatiei creditorului. De asemenea, conform art. 43, “la incetarea contractului de credit, creditorul ofera gratuit consumatorului un document care sa ateste faptul ca au fost stinse toate obligatiile dintre parti”. Totodata, se inchid si conturile creditului, fara a fi necesara depunerea unei alte cereri de catre consumator si fara plata unor costuri suplimentare. OUG nr. 50/2010 mai reglementeaza si rambursarea anticipata, cesiunea de drepturi, dobanda anuala efectiva, precum si competenta, sesizarea si controlul modalitatii de incheiere a contractelor de credit. In cazul in care clientul isi exercita dreptul de retragere, conform noii ordonante el este obligat sa notifice banca in scris  si sa isi plateasca creditul sau partea ramasa din credit trasa si dobanda aferenta de la data la care creditul sau partea respectiva din credit a fost trasa pana la data la care creditul sau partea respectiva din credit a fost rambursata. Aceasta achitare se va efectua fara nicio intarziere nejustificata si nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data expedierii notificarii. De asemenea, OUG nr. 50/2010 abroga Legea nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor si aduce modificari Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare.

Volksbank pleaca de la noi
Volksbank Romania se numara printre bancile care, la sfarsitul anului trecut a anuntat ca isi retrage serviciile din tara. Cu toate acestea, retragerea Volksbank din Romania nu va insemna falimentul. Austriecii vor face o infuzie de capital, la inceputul anului viitor, in valoare de peste 200 de milioane de euro, iar in 2013, ei spera sa poata vanda Volksbank Romania. Anul trecut, pierderile Volksbank Romania au fost de 36 milioane de euro. Volksbank activeaza in Romania din 2000, iar in prezent este a treia mare institutie financiara de pe piata dupa active. Volksbank Romania avea active 5,25 miliarde de euro in decembrie 2009.De asemenea, Volksbank este prezent in Romania si prin diviziile Europolis, Premium Red si Volksbank Leasing Volksbank Leasing este specializata in leasing pentru autoturisme, atat noi cat si second hand, vehicule comerciale si echipamente pentru diverse industrii. Compania se adreseaza in principal companiilor, care reprezinta 90% din portofoliul firmei, in timp ce segmentul populatiei are o pondere de 10% din totalul clientilor.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.