Emil Aluas: „Centralismul care ne stapaneste intreaga viata este absolut ridicol”

Dirijorul Emil Aluas, care si-a anuntat intentia de a candida la Primaria Cluj-Napoca, drept reprezentant al Uniunii Ardelenilor si Banatenilor, a vorbit pentru Gazeta de Cluj despre planurile acesteia pentru anul viitor, precum si despre reorganizarea teritoriala si comasarea alegerilor.

Reporter: Care sunt planurile Uniunii Ardelenilor si Banatenilor pentru anul viitor?

Emil Aluas: Uniunea Ardelenilor si Banatenilor a fost infiintata in 30 septembrie 2009. Primeste foarte multi aderenti din generati tanara, romani, nemti, unguri. Sunt informat de la Sibiu, Sighisoara, Timisoara, Brasov, ca sunt foarte multi tineri de origine germana care se intorc in tara. Sunt foarte multi tineri germani care vin si-si reiau casele. Si, interesant, toti incearca sa se apuce de agricultura la noi in Ardeal, ceea ce este extraordinar. Toti acesti nemti sunt simpatizanti ai Uniunii Ardelenilor si Banatenilor. Anul acesta  a fost un an bun pentru noi
Anul acesta vom lucra la strategia pentru alegerile din 2012. Noi nu vom putea participa ca si partid politic inregistrat, dar participam ca si independenti, atat la nivel de Consiliu Local, cat si la nivel de Consiliu Judetean. Ne intereseaza sa obtinem Primaria Cluj. E un pas extraordinar de important.

Rep.: Care sunt conditiile pentru inscrierea in cursa electorala?

E.A.: Nu voi fi singurul independent, am vorbit cu Mircia Giurgiu, care si-a anuntat si el intentia de a candida ca si independent. Trebuie sa adunam 10.000 de semnaturi, care nu este mult pentur doi si depunerea candidaturii trebuie facuta inainte cu trei luni la Biroul Electoral Local. Si cam atata sunt conditiile, in rest trebuie sa respectam legea. Exista o perioada de trei luni inainte de data alegerilor cand se poate incepe asa-zisa campanie electorala. Va fi greu, stiu acest lucru, dar Uniunea Ardelenilor si Banatenilor are incredere in maturitatea clujenilor, mai ales ca pe langa generatia pe care eu o reprezint, mai este generatia celor mai tineri, care vin cu o alta viziune din spate, de aceea noi credem in victoria lor.
Un alt obiectiv al Uniunii pentru anul viitor este mult mai multa prezenta in presa scrisa si mass-media locala, nu numai a mea, ci si a celor care ne reprezinta. Si nu numai la Cluj, as dori foarte mult si la Sighisoara, si la Targu-Mures, si la Brasov, si la Sibiu. Prezenta mai agresiva a Uniunii Ardelenilor si Banatenilor in mass-media, pe noi asta ne intereseaza. Ramanem la conceptul ca noi nu vom plati niciodata presa locala si regionala cand este vorba despre subiecte de interes public. Vom putea plati, si acceptam ofertele televiziunilor si mass-media, inclusiv ale televiziunii si radiourilor, in momentul in care incepem sa ne distribuim spoturile promotionale, care intra in alta categorie.

Rep.: Care este principalul obiectiv la Uniunii?

E.A.: Repetam pentru toti locuitorii Romaniei. Noi niciodata n-am folosit cuvantul separare, noi dorim o autonomie administrativ-financiara a Ardealului si Banatului. Pentru ca ceea ce se intampla acum, chiar generatiei tinere de antreprenori, pe care-i intalnesc zilnic, este absolut ridicol, cu privire la centralismul care ne stapaneste intreaga viata, atat cea economica, cat si cea sociala, cat si cea financiara, este absolut ridicol pentru vremurile e care noi le traim in Europa de astazi. Deci sunt convins ca intr-un final vom reusi sa obtinem autonomia administrativ-financiara. O sa revin aici, privind autonomia, asupra conflictului care exista, ca si concept, intre noi si Uniunea Maghiarilor din Transilvania, care a avut loc la Targu-Mures la inceputul lunii decembrie. Chiar am dat atunci o replica la o afirmatie a lui Laszlo Tokes. El vrea autodeterminare si eu am spus ca este absurd ce vorbeste, este un non-sens: tu nu poti sa obtii autodeterminare a unei minoritati in Ardeal si Banat daca nu ai o forma de autonomie administrativa si financiara. Am respect pentru vicepresedintele european Laszlo Tokes, insa referitor la ceea ce s-a concluzionat in aceasta intalnire a lor de la Targu Mures, la Congresul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Uniunea Ardelenilor si Banatenilor are un comentariu in care spuneam foarte clar: ceea ce spun ei este un nonsens. Tu nu poti sa decizi autodeterminare cand tu ai in teritoriul tau o majoritate romaneasca. E absurd ceea ce spune. De asemenea, el a propus atunci ca Targu Mures sa fie capitala lor, a maghiarilor din Transilvania. Dupa parerea mea, ca ardelean nascut si educat aici, cu valori transilvanene, pot sa spun ca Targu Mures nu este pregatit pentru asa ceva.
In anul care vine trebuie sa continuam colaborarea cu Uniunea Nationala a Maghiarilor din Transilvania, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, si Uniunea Nationala a Secuilor din Transilvania, al carei presedinte in cunosc. Trebuie sa continuam acest dialog. Noi nu vom putea face compromisuri, cum se spune ca tot ce este politic se poate rezolva prin compromis. Noi ramanem, comunitatea romanilor din Transilvania si Banat ramanem majoritari. Noi admiram cultura si civilizatia maghiara pe teritoriul nostru de 1000 de ani. Dar nu poti sa lasi totul la dispozitia lor.

Rep.: Credeti ca se va face reorganizarea teritoriala pana la alegeri?

E.A.: Pentru noi, care dorim autoadministrarea a 16 judete din Ardeal si Banat, ne pare foarte rau de contra ungurilor, care au intervenit si au distrus practic totul. Forma propusa de Traian Basescu ar fi fost ideala pentru noi ca teritoriu. Noi nu am dorit niciodata un fel de control de orice fel asupra comunitatii si culturii, si invatamantului, si limbii maghiare. Si totusi, iata ca a venit de la ei. Pentru noi ar fi fost minunat, in Ardeal si Banat am fi avut deja trei regiuni stabilite. Se pare ca ungurii, in special prefectii de la Satu Mare si Mures, au spus ca nu. Eu sunt de acord ca Uniunea Ardelenilor si Banatenilor sa se bata politic cu comunitatea maghiara. Nu sunt de acord cand ei, la randul lor, sar calul. Imi pare rau ca datorita grijilor fata de Tinutul Secuiesc, nu s-a dorit impartirea teritoriala in regiuni in care tot romanii ar fi fost majoritari.

Rep: Care este pozitia dumneavoastra vis-a-vis de comasarea alegerilor?

E.A.: Comasarea alegerilor in acest moment noua nu ne convine. Pe langa candidatura la Primarie, doresc sa-mi anunt candidatura si la parlamentare. Si mi-ar place ca acestea doua scrutine sa fie in date diferite. Nu vreau sa intru in hora cu politicienii care spun ca actuala putere doreste si un fel de „lucratura”, pentru a avea un avantaj la aceste alegeri. Dar personal nu vreau sa fie comasate alegerile. Ei justifica prin economisirea de bani. Nu este adevarat, acele economisiri sunt absolut infime, raportat la miza mare in alegerile care vin. Aceasta este incercarea de a schimba radical clasa politica a Romaniei. De aceea am vorbit cu multi tineri, intre 24 si 45 de ani, ca sa vina cu mine ca independenti. Nu este obligatoriu sa intre in Uniunea Ardelenilor si Banatenilor sau intr-un alt partid. Pentru ca ei pot sa creeze pentru copiii nostri o alta tara, cu un alt sistem de gandire. De aceea doresc ca alegerile din 2012 sa aduca o schimbare radicala in intreaga clasa politica, in care vedem din 1989 aceleasi persoane. Mi se spune ca actuala clasa politica nu are nici un interes sa se emancipeze poporul, pentru ca in acel moment, ei nu mai pot fi alesi. Pentru ca poporul emancipat are alte cerinte de la politicianul care-l reprezinta la nivel de Parlament. Sunt de acord cu parerea presedintelui Basescu, si dintotdeauna l-am admirat pentru ca el este un presedinte care spune foarte direct ce vrea, reducerea parlamentarilor la 300 si suntem de acord cu Parlamentul unicameral, acre este mai eficient, mai ales in urmatorii 20 de ani, in care noi vom fi, ca natiune est-europeana, foarte vulnerabili. Sunt pentru eficientizarea Parlamentului, care daca ar fi unicameral ar fi mult mai eficient, si reducerea parlamentarilor la 300.

Rep.: Doriti sa transmiteti un mesaj transilvanenilor, de sarbatori?

E.A.: Dorim tuturor ardelenilor si banatenilor un Craciun Fericit, un La Multi Ani! Contam pe maturitatea lor in alegerile de anul viitor, in care trebuie schimbata radical clasa politica, pentru a fi in rand cu lumea. Exista o expresie in Ardeal, a fi in rand cu lumea, adica a fi la acelasi nivel cu tarile din clubul european. Pentru copiii nostri si pentru generatiile care urmeaza.

Interviu realizat de Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.