Băncile sprijină euro, dar fac investiţii în dolari şi yeni

Volksbank pleacă din România, dar nu se predă

Băncile îşi fac vânt…  în recapitalizări

Acţionariatul băncii Volksbank a decis să mute divizia bancară din România în Austria. Reprezentanţii băncii au declarat că banca nu este în pericol de faliment, dar este posibil ca în viitor să fie vândută. Tot la sfârşitul săptămânii trecute, un alt grup bancar a anunţat că îşi va vinde subsidiara din România. este vorba de grecii de la ATE Bank. Cu toate acestea, românii sunt liniştiţi de reprezentanţii băncilor care spun că nu este absolut nici o problemă.

La nivel european băncilor le-a fost trasată o direcţie pentru salvarea monedei euro care constă în capitalizarea bancară în ţările care susţin puternic moneda şi suspendarea, pentru moment, la susţinerea activelor din partea Balcanică a zonei euro. Pe de altă parte, pentru a-şi avea propriul plan de rezervă, băncile au făcut, în urmă cu circa două săptămâni achiziţii masive de dolari americani, monedă care se preconizează, că va forma o axă valutară stabilă împreună cu yenul.
Însă, pe lângă speculaţiile financiare, cert este că, până în acest moment două bănci străine s-au retras din România. Este vorba de Volksbank România, care îşi retrage serviciile din ţară. Cu toate acestea, retragerea Volksbank din România nu va însemna falimentul. Austriecii vor face o infuzie de capital, la începutul anului viitor, în valoare de peste 200 de milioane de euro, iar în 2013, ei speră să poată vândă Volksbank România. Însă, anul trecut, pierderile Volksbank România au fost de 36 milioane de euro.
Exodul băncilor din România a început din 2010, când s-a retras GE Money, renunţarea la afacerile din România făcându-se prin vânzarea de active către Garanti. În afară de aceste bănci, se mai gândesc la externalizarea serviciilor bancare RBS, ATE Bank si MKB Romexterra.
 Băncile au venit în România în urma unor strategii trasate înainte de izbucnirea crizei. Ca soluţii, spre exemplu, RBS pune în aplicare un plan de vânzări de active bine pus la punct. Cei de la MKB s-au decis să vândă activele Romexterra, care le-a adus anul trecut pierderi de 59 milioane de euro. Greci ai ATE Bank aplică un program de restructurare aprobat de Comisia Europeană.

Băncile pleacă, România ia un împrumut

Cu toate acestea, faptul că băncile se retrag din România ar putea avea şi un aspect benefic pentru situaţia noastră financiară. Astfel, România ar putea apela anul viitor la banii de la FMI. Afirmaţia a fost făcută de consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru la o întâlnire cu oamenii de afaceri germani. În acest moment, fără să se împrumute din piaţă, România are rezerve financiare pentru patru luni, a mai spus Croitoru. Lucian Croitoru spune că unul din motivele pentru care România ar putea apela la banii de la FMI este acela că băncile vor repatria fondurile către băncile mamă. "Băncile pot să repatrieze cel mai uşor fondurile care au fost investite în titluri de stat şi care ajung la scadenţă. Ceea ce bineînţeles poate să creeze în viitor o problemă din punct de vedere al finanţării Guvernului", a spus Croitoru la The Money Channel. Consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru spune că România a studiat piaţa din Statele Unite în scopul atragerii de până la două miliarde de dolari, dar în final a renunţat la această operaţiune. “În acest caz la nivel teoretic eu nu exclud posibilitatea ca fonduri de la FMI şi UE din linia precauţionară să fie utilizate”, a explicat viceguvernatorul BNR. Lucian Croitoru a mai afirmat ca Ministerul Finanţelor Publice are rezerve de finanţare pentru aproximativ patru luni.

O monedă spală pe alta

Pe plan mondial, pe lângă planul UE de a salva moneda euro, băncile mizează pe un plan de rezervă care include achiziţii masive de dolari şi yeni. Conform Reuters, cei mai bogaţi investitori europeni îşi mută plasamentele în bani din euro în alte valute, dolarul şi yenul fiind printre ţintele preferate. Spre exemplu, un bancher specializat în clienţi cu active de peste cinci milioane de dolari, de la un grup cu operaţiuni la nivel global, a declarat că echipa sa a înregistrat o accelerare a retragerii clienţilor din plasamentele în euro, după ce banca centrală a Germaniei a fost nevoită să intervină, în noiembrie, pentru a împiedica eşecul unei licitaţii de obligaţiuni a statului.
Dolarul este considerat plasament sigur, urmat la oarecare distanţă de yen, a spus el.
Lira sterlină este prea strâns legată de soarta zonei euro pentru a putea fi folosită ca refugiu eficient împotriva unei posibile prăbuşiri a uniunii monetare, a adăugat bancherul, vorbind sub protecţia anonimatului. Totuşi, Ronnie Ludwig, partener la firma de contabilitate Saffery Champness, a declarat că a observat că unii clienţi îşi mută mai multe fonduri în lire sterline pentru a fi liniştiţi, chiar dacă trebuie să accepte dobânzi reale negative. Atracţiile Marii Britanii includ un guvern conservator din punct de vedere fiscal şi disponibilitatea de a salva de la prăbuşire bănci, demonstrată în timpul crizei din 2008-2009. Potrivit agenţilor imobiliari din Londra, a crescut interesul pentru proprietăţile rezidenţiale de lux din partea cumpărătorilor europeni care caută un refugiu de efectele crizei datoriilor. Pe de altă parte, tot Reuters scrie că Mai multe bănci chineze deţinute de stat au început să cumpere agresiv dolari în schimbul yuanului, au declarat dealeri din piaţă, însă nu este foarte clar dacă achiziţiile se datorează intenţiei băncii centrale chineze de a menţine yuanul stabil.

Răzvan Robu

Să investim în aur, benzină, cafea şi porumb
Pe timp de criză sau de inflaţie, investiţiile în aur sunt printre cele mai confortabile. Cine a urmat lecţia clasică şi s-a “refugiat” în cel mai sigur activ într-o perioadă de furtună pe pieţele fi­nan­­ciare internaţionale vede acum un câştig important. De la 1400 de dolari pe uncie până la 1700 de dolari/uncie, în numai 3-4 luni, aurul s-a dovedit mai mult ca oricând un refugiu sigur pentru investitori. Deşi este o investiţie foarte valoroasă, aurul nu este singurul plasament sigur în care se pot refugia investitorii speriaţi de turbulenţele din pieţele financiare internaţionale. Preţul aurului a crescut cu mai bine de 20%, din martie, dar pe lângă acesta, şi cafeaua reprezintă o investiţie sigură, aşa cum sunt şi porumbul sau argintul, potrivit MarketWatch.com. Într-un singur an, preţul argintului a crescut cu 31%, cel al porumbului cu 13%, iar preţul cafelei s-a dus în sus cu 10%. O altă investiţie sigură, dar care ustură sute de milioane de buzunare este preţul benzinei. Şi acesta a crescut într-un singur an cu 18%.

Câţi bani are afacerea austriacă în România
Volksbank activează în România din 2000, iar în prezent este a treia mare instituţie financiară de pe piaţă după active. Volksbank România avea active 5,25 miliarde de euro în decembrie 2009.De asemenea, Volksbank este prezent în România şi prin diviziile Europolis, Premium Red şi Volksbank Leasing Volksbank Leasing este specializată în leasing pentru autoturisme, atât noi cât şi second hand, vehicule comerciale şi echipamente pentru diverse industrii. Compania se adresează în principal companiilor, care reprezintă 90% din portofoliul firmei, în timp ce segmentul populaţiei are o pondere de 10% din totalul clienţilor. Compania a finanţat, în primele nouă luni din 2007, bunuri în valoare de 155 milioane euro. Volksbank AG este o bancă înfiinţată în 1922 şi este una dintre cele mai mari patru bănci din Austria. Volksbank International este o instituţie de credit care operează zece bănci în nouă ţări, asigurând servicii pentru 1,5 milioane de conturi ale clienţilor. Volksbank AG deţine 51% din acţiunile Volksbabnk Internaţional, alţi acţionari fiind DZ Bank, WGZ Bank şi Banca Populară Caisse d'Epargne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.