Doua milioane de lei. Aceasta era suma de bani pe care trebuia sa o primeasca clubul de fotbal bistritean de la Consiliul Local al municipiului Bistrita. Proiectului de hotarare initiat de primarul Cretu i s-au opus consilierii PDL dar si viceprimarul liberal Florin Gaurean.

Consiliul Local Bistrita intrunit in sedinta ordinara, a respins alocarea catre clubul Gloria Bistrita a sumei de doua milioane de lei in baza contractului de asociere pe care gruparea il are cu municipalitatea.
 
Proiectul de hotarare initiat de primarul Ovidiu Cretu (PSD) a fost respins dupa ce cinci consilieri PDL si un liberal s-au abtinut, iar un consilier UDMR nu a dorit sa voteze. Voturile celor zece consilieri PSD si PNL nu au fost suficiente pentru ca proiectul sa fie aprobat.
 
Suma de doua milioane de lei urma sa fie acordata astfel: 1.000.000 de lei pana la finalul campionatului 2010-2011, iar diferenta de 1.000.000 lei numai in cazul clasarii echipei de seniori pe unul din locurile 8-12 la finalul campionatului in curs.
 
"Traditia sportiva a municipiului Bistrita isi leaga numele de echipa de fotbal Gloria Bistrita, parcursul ascendent al acesteia aducand municipiului, de-a lungul timpului, un capital de imagine deloc de neglijat. Pentru anul 2011, obiectivele pe care Gloria Bistrita le urmareste, sunt pregatirea de grupe de juniori si copii pentru a se clasa pe unul din locurile 1-6 in campionatele la care participa, iar echipa de seniori se obliga sa se claseze pe unul din locurile 8-12 la finalul campionatului 2011. In acest sens, se impune finantarea, de la bugetul local, a echipei de fotbal Gloria Bistrita in vederea promovarii si dezvoltarii activitatii sportive de performanta in municipiul Bistrita, cat si a se mentine in ierarhia valorilor fotbalistice", se arata in expunerea de motive a primariei privind sustinerea financiara a clubului Gloria.
Lovitura grea
Refuzul unei parti din consiliul local de-a aproba  Gloriei Bistrita suma de 2 milioane de lei vine intr-un moment cat se poate de dificil pentru gruparea de fotbal bistriteana, care trece la aceasta ora printr-o evidenta criza financiara. De altfel, imediat dupa aflarea rezultatului  votului, Jean Padureanu a anuntat dublarea pretului pentru transfer al lui Moraes: de la 1 la 2 milioane de euro. Cam de atat ar avea nevoie Gloria Bistrita pentru a putea sa termine in mod onorabil returul campionatului: “Clubul a strans cureaua de 2 ani. Nu avem datorii la jucatori si la staff-ul tehnic. Avem alte datorii, lucru care este dureros. Apelez din tot sufletul – veniti langa acest club ca este nevoie. Dorinta noastra este sa incheiem aceasta editie de campionat pe locurile 9-12 si o sa reusim. Daca Gloria renunta maine si vinde jucatorii, platim toate datoriile si gata. Dar Bistrita nu va mai avea fotbal. Iar noi nu vrem acest lucru. Vrem ca echipa sa continue”, a spus vicepresedintele Heinrich Schorsh.  
Cautam sponsori: gasitorului recompensa
Dupa ce a tras cortina, Schorsh a aprins si luminile de pe scena: “Cautam sponsori, orice ajutor e binevenit si apelez la toti oamenii din oras sa ajute acest club, pentru ca e mare nevoie. Sponsorii nostri nu mai pot da bani asa cum o faceau in trecut, e criza financiara. Daca nu ne ajuta nimeni, nici performanta nu poate fi si e pacat. Am propus in Adunarea Generala sa vindem patrimoniul, ma refer la stadion, catre primarie. Asa cum se face in tarile civilizate, primaria sa ia baza si sa o dea spre folosinta intregului sport bistritean. Din cate am inteles insa, si primaria are bani putini. Daca nu ne ajuta si administratia locala, nu vad un viitor frumos sportului bistritean”, a recunoscut Schorsh situatia deloc roza din punct de vedere financiar a clubului de fotbal bistritean.
Apel catre bistriteni
 “Fac un apel la toti locuitorii Bistritei sa sprijine acest club. Toata lumea ar trebui sa aprecieze rezultatele acestei echipe, care e de 20 de ani in Liga I. La acest club, de la primul pana la ultimul om, se fac eforturi extraordinare pentru a mentine echipa in Liga I, acesti oameni sunt dispusi la orice sacrificiu”, ii roaga Schorsh pe toti locuitorii judetului Bistrita-Nasaud.
In privinta achizitionarii stadionului din parcul municipal de catre primaria Bistrita, Heinrich Schorsh a aratat ca un precedent exista si in Germania: “ De exemplu la Dortmund, clubul a vandut primariei stadionul, si dupa ce si-a revenit si a promovat inapoi in Bundensliga, l-a rascumparat”, a explicat vicepresedintele Heinrich Schorsch.

Transformarea in SA
Demersurile pentru transformarea Gloriei Bistrita in SA ar putea demara chiar din primavara acestui an. Confirmarea a venit din partea lui Vasile Bar, celalalt vicepresedinte al Consiliului Director prezent la intalnirea cu presa: “Ne-am tot stors creierii vizavi de posibilitatea de a mai aduce completari la sumele care nu sunt acoperite in buget. Una dintre propuneri este infiintarea unei societati comerciale pe actiuni. Va trebui gasita cea mai buna solutie privind aportul ACF Gloria si atragerea de resurse din mediul economic local”, a explicat Bar.  
Actiuni la club pentru toti bistritenii
Mai mult, Bar a mai precizat ca AGA se gandeste la posibilitatea de-a face un prospect de emisiune de actiuni, “astfel incat inclusiv locuitorii din judet sa poata fi detinatori de actiuni la Gloria. E o idee pe care o consideram interesanta si importanta. Necesitatea infiintarii unei astfel de societati a pornit de la faptul ca an de an ne chinuim in ceea ce priveste asigurarea bugetului, o treime ramane neacoperita”, a mai precizat Vasile Bar.
 
El a explicat ca actuala forma juridica nu prezinta interes pentru investitori: “Trebuie niste evaluari, care dureaza destul de mult. La mijlocul acestui an cred eu ca putem discuta de un anumit stadiu”, a conchis Bar.
 
Antrenorul Nicolae Manea a precizat ca Gloria e a bistritenilor: “Nu cred ca va veni un investitor din afara. Cei care iubesc aceasta echipa, s-o si sprijine”, a spus Manea.
Mai exista o sansa
Sansa ar urma sa apara la urmatoarea sedinta de consiliu local, atunci cand primarul Ovidiu Teodor Cretu va repune pe ordinea de zi proiectul de hotarare cu pricina. Sigur ca mai este nevoie si de convingerea acelor consilieri care s-au opus alocarii acestor bani.
Alin Cordos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.