Orientul Mijlociu se pregateste pentru o noua saptamana nelinistita dupa un week-end agitat, unul care a facut ca regimurile autoritare din Algeria pana in Yemen sa fie afectate de efectul de unda al caderii presedintelui Tunisiei, Zine El Abidine Ben Ali.
Mari demonstratii antiguvernamentale au izbucnit in Iordania, Yemen si Algeria, in timp ce mai multi barbati – in special in Egipt si Algeria – si-au dat foc asemenea lui Mohammed Bouazizi, tunisianul a carui sinucidere a declansat revolutia din aceasta tara. "Ceea ce este foarte important cu privire la ceea ce s-a intamplat in Tunisia, indiferent daca se raspandeste sau nu, este ca a ridicat o mare de sperante in randul egiptenilor si a altor persoane din lumea araba", explica pentru CNN, Hassan Nafaa, profesor de stiinte politice de la Universitatea din Cairo si critic vocal al regimului presedintelui Hosni Mubarak.
Egiptul, pe urmele Tunisiei
Vineri, 28 ianuarie, guvernul egiptean a taiat internetul in intreaga tara si a mobilizat fortele antitero cu putin timp inaintea formarii unui nou val de proteste. Fortele de politie sunt rar vazute pe strazi, ofiterii antitero ocupand insa pozitii strategice cheie din Cairo, inculsiv piata Tahrir, locul unde manifestantii se intalnesc cel mai des. Toate acestea reprezinta un semn al schimbarii, regimul presedintelui Hosni Mubarak confruntandu-se cu cele mai mari proteste din ultimii 30 de ani. Si totusi, cum s-a ajuns la o asemenea mobilizare, si ce rol a avut internetul intr-o tara musulmana?
Serviciul de microblogging a fost blocat pe teritoriul egiptean, la o zi dupa ce confruntarile dintre zeci de mii de manifestanti (mobilizati pe internet) si politie s-au soldat cu patru morti.
"Prima zi de revolutie" a fost, in sfarsit, proclamata si in Egipt, dupa violentele confruntari dintre mii de manifestanti – mobilizati pe internet, mai cu seama prin Facebook – si fortele de ordine. Luptele de strada din orasele Cairo si Suez, din noaptea de marti spre miercuri, s-au soldat cu patru morti.
Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si gloante de cauciuc contra celor iesiti in Piata Tahrir din Cairo, iar multi se plang ca au fost victima batailor si a arestarilor.
Cum se porneste o revolutie in epoca Facebook
Miscarile din ultima saptamana din Egipt au fost alimentate de traficul tot mai mare de pe site-urile de social networking, chiar daca intreruperile de internet au devenit tot mai frecvente. Un furnizor important de servicii din Egipt, firma italiana Seabone, a anuntat ca pentru o perioada de cateva ore nu a existat trafic de date pe tot cuprinsul tarii, nici date intrate nici iesite. Pana si mesajele text nu au functionat o buna perioada de vreme, guvernul, bineinteles, negand orice implicatie.
In Cairo, unii locuitori au declarat ca nu au avut acces la internet deloc, in timp ce altii au spus ca perturbarile s-au limitat la site-urile de retele sociale. Altii au spus ca au fost in imposibilitatea de a trimite mesaje text de pe telefonul mobil.
Karim Haggag, purtator de cuvant al Ambasadei Egiptului din Washington, a declarat ca biroul primului ministru egiptian a emis o declaratie prin care nega faptul Facebook si Twitter au fost inchise.
Pe Facebook, 90.000 de oameni au aderat la "revolutie". Desi nu toti au luat parte la protestele de pe 25 ianuarie, declarata "zi de revolta impotriva torturii, saraciei, coruptiei si somajului", ei ar putea iesi pe strazi in zilele urmatoare. Ministrul de Interne, Habib al-Adli, a declarat pentru cotidianul guvernamental Al-Ahram ca organizatorii acestor manifestatii sunt "inconstienti" si se arata convins ca apelurile lor "nu vor avea impact".
"Fortele de ordine sunt capabile sa faca fata oricarei amenintari si nu vom trata cu lejeritate nicio incalcare a legii", ameninta ministrul, dar este putin probabil ca "revolutionarii" sa se descurajeze. Spre deosebire de Tunisia, unde opozitia era redusa la tacere, in Egipt exista un lider al acesteea. Este vorba de Mohamed El-Baradei, fostul sel al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) si principalul rival al clanului Mubarak (fie ca va candida tot Hosni sau fiul Gamal) la alegerile prezidentiale din septembrie 2011.
O pagina eveniment de pe reteaua de socializare Facebook enumera mai mult de 30 de moschei si biserici unde protestatarii se puteau aduna.
"Musulmanii Egiptului si crestinii vor iesi pentru a lupta impotriva coruptiei, somajului si lipsei de libertate", se arata pe pagina respectiva, fiind vizualizata in scurt timp de mai mult de 70.000 de oameni.
Pagina de Facebook intitulata "Ziua Revolutiei" prezinta o lista de cereri pentru administratia de aproape 30 de ani lui Mubarak, indemnand de la cresterea salariului minim la limitarea mandatului prezidential.
Conform mai multor servicii web care verifica daca serverele folosite de anumite site-uri sunt active, serverele principalului furnizor de internet din Egipt nu au functionat de joi seara pana vineri dimineata. De asemenea, si serverele care gazduiesc site-urile guvernului egiptean si al ambasadei SUA din Cairo au fost afectate.
"Monitorizam indeaproape situatia si suntem constienti de faptul ca serviciile de comunicatii, inclusiv retelele mass-media sociale sunt blocate" a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat American, PJ Crowley. "Vom continua sa solicitam autoritatilor egiptene sa dea dovada de calm si sa permita desfasurarea protestelor pasnice", a mai spus acesta.
Purtatorul de cuvant al companiei Facebook, Jillian Carroll, a anuntat ca site-ul social este constient de diversele intreruperi ale serviciului si a vazut o scadere a traficului din Egipt incepand de joi dimineata.
Violenta a escaladat joi, in timpul protestelor din capitala. In orasul Suez, amplasat langa Canalul Suez, protestatarii au incendiat un magazin de munitie, de unde au luat arme pe care le-au folosit apoi impotriva politiei.
In zona orasului Sheik Zuweid, cateva sute de beduini au schimbat focuri de arma cu politia, un tanar de 17 ani fiind ucis. Aproximativ 300 de protestatari au inconjurat o sectie de politie tragand de pe acoperisurile cladirilor din apropiere doua proiectile RPG, deteriorand astfel peretii cladirii.
Reactii internationale referitoare la revolutie
Statele Unite, principalul sustinator al lui Hosni Mubarak , a indemnat public la consiliere si incetarea folosirii violentei impotriva protestatarilor, semne clare ca liderul egiptean nu se mai bucura de sprijinul deplin al Casei Albe.
Intr-un interviu difuzat in direct pe YouTube, presedintele american Barack Obama a declarat ca protestele anti-guvernamentale care au umplut strazile arata frustrarea cetatenilor Egiptului. "Este foarte important ca oamenii au mecanisme prin care sa-si exprime nemultumirile", a spus Obama.
Amintind faptul ca Mubarak a fost "un aliat al nostru pe o multime de probleme critice", Barack Obama a adaugat: "Intotdeauna i-am zis ca reforma politica si reforma economica sunt absolut critice pe termen lung pentru bunastarea cetatenilor Egiptului. Aceste frustari sunt usor vizibile, astazi, pe strazi", a mai spus Obama.
Andrei Tomos