Pe site-ul AEP a fost publicat, pentru dezbatere publica, proiectul noului Cod Electoral. Pentru a deveni lege, Codul trebuie votat in acest an de catre Parlament
O lege care s-ar putea sa nu placa 100% Puterii
Noul Cod Electoral nu aduce modificari de fond modalitatilor de alegere a primarilor si a parlamentarilor. Practic se mentine sistemul de alegere in doua tururi de scrutin pentru primarii, in localitatile unde nici un candidat nu inregistreaza 50% din voturi. Aceasta varianta se pare ca nu va fi agreata de PDL, tinand cont ca zilele trecute liderii acestui partid au anuntat ca opteaza pentru alegeri intr-un singur tur la primarii, existand chiar si o initiativa legislativa inregistrata in Parlament. Initiativa este semnata de parlamentari PDL si PSD, dar conducerea social-democratilor intentioneaza sa nu mai sustina proiectul. In ceea ce priveste alegerile Parlamentare, sistemul este identic cu cel utilizat in 2008. Chiar daca, declarativ, PDL si Traian Basescu sustin ca vor propune un alt sistem uninominal (fie intr-un singur tur de scrutin, fie in doua tururi), pentru actualul partid de guvernamant vechiul sistem reprezinta salvarea sa. Pe acest sistem, cu sprijinul voturilor din diaspora, PDL ar putea obtine un nesperat rezultat de 18 sau 20%, ceea ce ar reprezenta un success pentru acest partid in 2012.
Strictete mai mare la votare
O serie de noutati ale proiectului cu siguranta nu vor conveni insa PDL. In primul rand, prin introducerea unui sistem informatic s-ar putea sa fie eliminata definitiv posibilitatea votului multiplu. Mai mult, in campania electorala – care va dura pe stil nou 90 de zile – se interzice cu desavarsire impartirea catre alegatori a oricaror "atentii", cu exceptia tipariturilor electorale. In acest caz PDL pierde doua din armele electorale redutabile de care s-a folosit la ultimele scrutine. O alta prevedere care nu va fi pe placul guvernantilor o reprezinta interzicerea modificarii legislatiei electorale in anul in care au loc alegeri. Practic, guvernul nu va mai putea sa modifice legea in functie de propriile interese in 2012 sau in 2014 la prezidentiale si europarlamentare.
Alte noutati
Candidatii si oricare alegator au dreptul sa conteste identitatea persoanei care se prezinta la vot. In acest caz, identitatea se stabileste de presedintele biroului electoral al sectiei de votare prin orice mijloace legale.
In cod s-a introdus si un capitol de contencios electoral. Astfel, alegerile pot fi contestate la Tribunal, Curtea de Apel, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala.
A.C.