Ministrul Muncii, Ioan Botis, le-a multumit sindicatelor si patronatelor pentru dialogul pe marginea noului Cod al muncii si a precizat ca, probabil, se vor opera modificari substantiale ale articolelor disputate din proiect.
Dupa ce in urma cu o saptamana sindicalistii i-au cerut ministrului demisia, iar el i-a criticat pe liderii sindicali, joi, Ioan Botis a tinut sa le multumeasca partenerilor sociali pentru dialogul pe marginea Codului Muncii, in urma unor discutii purtate la Guvern, impreuna cu primul-ministru Emil Boc.
”Aproape integral am acceptat documentele lor si ei le-au acceptat pe ale noastre. As putea spune ca este o discutie foarte fructuoasa. S-a discutat, am convenit impreuna ca iesim cu textul la finalizarea documentului, dar as spune ca a fost o intalnire extrem de pozitiva, foarte aplicata. (…) Ma simt dator sa spun lucrul acesta, chiar multumesc partenerilor sociali pentru ca au participat la dezbateri”, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botis.
Intrebat daca s-a ajuns la un acord privind prevederile proiectului prezentat initial de Ministerul Muncii, potrivit carora angajatului ii revine sarcina probei in cazul unui abuz din partea angajatorului, ministrul a raspuns ca nu s-a ajuns la acest articol, insa a apreciat ca alte prevederi mai 'disputate' vor fi schimbate substantial.
'Nu am ajuns inca la o forma finala, dar nu cred ca este un element extrem de disputat. Sunt altele, vom ajunge probabil sa discutam unele articole si acolo probabil ca vor fi modificari mai substantiale', a spus Ioan Botis, care a evitat sa nominalizeze prevederile respective.
El a aratat ca la discutiile de la Guvern 'fiecare parte si-a expus argumentele in mod civilizat si, pana la urma, prin negocieri, au fost acceptate argumente si de-o parte si de alta'.
'Am inaintat bine, daca din peste 40 de puncte aproape jumatate au fost convenite. Este un pas foarte important. Asta dovedeste ca eu intotdeauna incerc sa am din partea partenerilor sociali sustinerea pentru modificarea Codului muncii. Pasii au fost facuti, atata vreme cat am intrat in corpul Codului muncii si am facut impreuna niste modificari, as spune ca am realizat acel triunghi stabil intre patronate, sindicate si Guvern', a mai spus ministrul.
Referitor la modul de adoptare a Codului muncii, prin procedura parlamentara normala sau prin asumarea raspunderii Guvernului, Ioan Botis a spus ca premierul va lua o decizie in acest sens.
'Nu stiu, aceasta va fi decizia premierului, a Guvernului. Datoria mea, ca ministru al Muncii, este sa finalizez Codul Muncii', a spus demnitarul.
Saptamana trecuta, dupa ce sindicatele i-au cerut demisia, Ioan Botis afirma ca era dispus sa demisioneze, daca acest lucru ar ajuta la elaborarea unui Cod al muncii si a unui Cod al dialogului social benefice si sustinea ca el apara mai bine decat liderii de sindicat interesele muncitorilor din Romania.
'Daca demisia mea va rezolva in totalitate problema Codului muncii si a legilor privind dialogul social, inseamna ca are utilitate. In caz contrar, nu!', a spus Botis, dupa sedinta de guvern.
In context, ministrul sugera atunci ca liderii de sindicat ar avea un discurs demagogic, in conditiile in care isi ocupa functiile de peste 20 de ani si cer schimbarea clasei politice, si sublinia ca el, ca membru al Guvernului, promoveaza cel mai bine interesele muncitorilor din Romania.
'Niciun om nu cred ca poate sustine mai bine interesele muncitorimii romane decat o pot face eu, pentru ca eu provin dintr-o familie de muncitori. Niciun fel de Agamita Dandanache nu va reusi vreodata sa lamureasca mult mai bine decat mine, ca ministru al Muncii, ca sunt un sustinator in primul rand al dialogului – am spus acest lucru de la inceput ca sunt ministrul cel mai deschis la dialog – si in al doilea rand sunt un sustinator al interesului muncitorilor, pentru ca interesul meu cel mai important astazi este interesul national', spunea ministrul Muncii.
'Acesti oameni sunt lideri de sindicat de peste 20 de ani. De ce n-au schimbat pana acum lucrurile acolo? Spun tot timpul: Schimbati clasa politica, schimbati-va!. Ei s-au schimbat?', a intrebat Botis, retoric, dupa sedinta de guvern de saptamana trecuta.
Cele mai disputate articole ale proiectului actual al Ministerului Muncii pentru Cod se refera la extinderea utilizarii contractelor de munca pe perioada determinata, prelungirea perioadelor de proba, introducerea programului de lucru de 48 de ore pe saptamana. De asemenea, sindicatele au mai acuzat tentativa de eliminare a contractului colectiv de munca.
Alin Cordos
stie el ce face si face bine
ce face bine?nici macar nu incearca.sau face bine pt ratatii din echipa sa.oricum nu apuca primavara.prea multa minciuna.se pare ca domnii de la guvernare n-au iesit in europa doar pt a-si face concediile.tarile dezvoltate din europa au programe sociale, noi avem foame si lipsa de protectie sociala pt copii si asta este dureros
bine-i zis.daca tot a multumit sindicatelor putea sa-i pupe-n dos,placerea era de ambele parti