CA-ul de la Broker Cluj asteapta schimbarea
Scandalurile se tin scai de Broker Cluj. Daca pe la Broker Cluj s-au perindat procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, se pare ca la conducerea acestei firme nu poate rezista nimeni. Dupa ce, in urma cu doua luni, directorul Broker Cluj, Grigore Chis a fost dat afara, in momentul de fata unul dintre actionarii companiei cere demiterea intregului consiliu de administratie si alegerea altor persoane pentru aceste functii. Cererea a fost facuta de SIF Muntenia, condus de Dinu Gheorghe, fost consilier guvernamental si fost director general al Alpha Finance.
Societatea SIF Muntenia, care detine 11,69% din pachetul de actiuni al Broker Cluj, a cerut revocarea intregului Consiliu de Administratie al societatii clujene.
“Informarea AGA ordinara asupra cercetarii prealabile a dlui. Director general Chis Grigore si a deciziei luate de catre Consiliul de Administratie al SSIF BROKER SA; Revocarea membrilor Consiliului de Administratie; Alegerea unui nou consiliu de administratie pentru un mandat de 4 ani;Stabilirea indemnizatiilor si a limitelor de asigurare de raspundere civila profesionala a membrilor Consiliului de Administratie pentru exercitiul financiar in curs;Stabilirea datei de 14.12.2011 ca data de inregistrare pentru identificarea actionarilor asupra carora se rasfrang efectele AGA ordinare, conform dispozitiilor art. 238 din Legea nr. 297/2004”, arata solicitarea depusa de SIF Muntenia.
Astfel, daca actionarii Broker Cluj vor fi de acord cu aceasta solicitare, la conducerea firmei vor aparea nume noi. In momentul de fata, la conducerea Broker Cluj sunt Anton Ionescu (presedinte) si vicepresedintii Miron Martin, Vasile Pop, Adrian Mercean si Tiberiu Stratan. Aceasta decizie va fi luata la inceputul saptamanii viitoare, cand va avea loc intalnirea actionarilor. Conform ultimului raport trimestrial al Broker Cluj SA, se arata ca “rezultatul financiar indica dupa primele 9 luni un profit de 2.93 milioane lei cu 69% mai mic decat in urma cu un an, evolutie determinata de majorarea cheltuielilor de natura financiara in timp ce veniturile din operatiuni si plasamente financiare au ramas constante. Pozitia SSIF Broker SA in ierarhia SSIF-urilor de la BVB a ramas neschimbata fata de situatia de la jumatatea anului, SSIF Broker ocupand locul al VII-lea dupa primele 9 luni ale anului curent, valoarea tranzactiilor intermediate ridicandu-se la 626.6 milioane lei comparativ cu 549.6 milioane lei in perioada similara din 2010, cota de piata fiind de 3.56%”
Sefi contestati
In cadrul Broker Cluj au existat in ultimii ani o serie de dispute solutionate in mai multe procese. Pe de o parte, procurorii DNA au acuzat conducerea Broker Cluj de mai multe fapte penale, iar, pe de alta parte, unul dintre fostii sefi ai acestei companii, Petru Prunea a dat in judecata firma. In urma cu scurt timp, Prunea a pierdut procesul impotriva companiei pe care a condus-o. De asemenea, asupra Broker Cluj si, implicit, asupra lui Petru Prunea au mai planat o serie de acuzatii vizavi de manipularea pietei din partea unei societati concurente pe piata de capital, STK Financial. “Petru Prunea a desfasurat, incepand cu luna februarie 2008, o ampla campanie de dezinformare a investitorilor cu privire la Fondul inchis de investitii STK Emergent. In plus, desi este membru al Consiliului Bursei, dl Petru Prunea s-a antepronuntat in mod public inainte de decizia acestuia referitor la admiterea la tranzactionare a fondului STK Emergent”, se arata intr-un comunicat al companiei. STK a deschis impotriva lui Prunea un proces, iar pentru a proba actiunile juridice, conducerea “STK” a dat publicitatii un raport de expertiza contabila, din care reiese ca acuzatiile acestuia sunt fara suport. Prunea a acuzat ca o serie de persoane care fac parte din cadrul STK au vandut terenuri pe care le detineau propriei companii. Expertiza a fost realizata de catre auditorul Gheorghe Fatacean, inscris pe tabloul de experti autorizati de catre Tribunalului Cluj. “Cei care au vandut terenuri catre compania STK Properties nu sunt persoane din conducerea STK Financial, ci sunt terte persoane care au dobandit terenurile in perioada 1996-2005, inainte de infiintarea fondului inchis de investitii STK Emergent, iar pretul de piata platit fiind de 280,31 Euro/mp, in limitele pretului de piata al zonei“, arata expertul contabil. Pe langa societatea STK, si un fost client al Broker Cluj aduce acuzatii asupra firmei lui Petru Prunea, conform carora Broker Cluj a facut tranzactii financiare cu banii lui fara ca acesta sa fie instiintat.
Contre intre broker
Pe de alta parte, fondul STK emergent este condus de unul dintre fostii subordonati ai lui Prunea. Administratorul STK Emergent, Nicolae Pascu, a fost unul dintre brokerii analisti ai SSIF Broker Cluj. In 2006, Pascu a plecat de la Broker Cluj pentru a infiinta STK Emergent, alaturi de alte nume grele care activeaza pe piata valorilor mobiliare. Printre actionarii fondului se regasesc Dorina Maruster, fost sef al sucursalei Broker din Arad, Mircea Solovastru, director general la General Broker de Asigurare, Mihai Buliga, director la firma de intermediere STK Trading din Arad, Diana Rosenbach, analist in cadrul SSIF STK Tradink SA sucursala Arad si Liviu Sugar, om de afaceri clujean. La deschiderea fondului, actionarii au decis ca STK-ul sa fie un fond inchis, insa, cu toate acestea fondul sa poata fi cotat pe pietele bursiere.
Conform ultimelor informatii oficiale, acest fond a rezistat, chiar daca nu a avut cresteri spectaculoase.
„In primele 9 luni ale anului 2011 fondul STK Emergent a obtinut un profit de 1.17 milioane lei. Profitul obtinut s-a diminuat comparativ cu cel inregistrat in perioada similara a anului precedent. Rezultatul se datoreaza in mare parte scaderii profitului din activitatea de tranzactionare generat de evolutia nefavorabila a pietei de capital. Indicele BET a inregistrat o scadere de 17.9% in primele trei trimestre din 2011 raportat la cresterea de 13.8% din aceeasi perioada a anului trecut. Capitalurile proprii au crescut fata de finalul anului 2010 cu 1.1%, datorita obtinerii profitului de 1.17 milioane lei. La finalul lunii septembrie 2011 valoarea activului net unitar era de 93.72 lei, in scadere cu 23.83 % fata de finalul anului 2010. Rezultatul se datoreaza, pe de o parte, scaderii portofoliului de actiuni cotate generate de scaderea indicilor bursieri si, pe de alta parte, reevaluarii societatilor necotate”, se arata in bilantul STK.
Broker Cluj a fondat BVB
SSIF Broker SA a fost infiintata ca societate pe actiuni la data de 26 Octombrie 1994 sub denumirea initiala de SIVM Broker SA. SSIF Broker SA este membru fondator al Bursei de Valori Bucuresti, actionar la Sibiu Stock Exchange (Sibex), Depozitarul Sibex, Casa Romana de Compensatie Sibiu, Bursa Romana de Marfuri, Casa de Compensare Bucuresti si Fondul de Compensare a Investitorilor. Sediul central al societatii se afla la Cluj-Napoca in timp ce prezenta pe intregul teritoriu al Romaniei este asigurata prin intermediul sucursalei din Bucuresti si a inca 7 agentii in cele mai importante orase precum: Timisoara, Iasi, Craiova, Ploiesti, Suceava, Botosani si Pitesti.
Ultimul sef concediat de la Broker Cluj
Grigore Chis a ocupat functia de director general al companiei in ultimii doi ani, dupa scandalul privind fraudarea clientilor de catre sefa unei agentii BRK din Deva, care s-a lasat cu demisiile lui Petru Prunea (fostul presedinte) si Adrian Ceuca (fostul director general).
Grigore Chis a mai lucrat pentru Broker Cluj intre anii 1999 si 2005, unde a ocupat si functia de director de tranzactionare. Dupa listarea pe Bursa, Chis a plecat din cadrul companiei.
Chis a mai lucrat in cadrul Broker din 1999 pana in 2005, ajungand director de tranzactionare al firmei de brokeraj, insa a plecat dupa ce firma s-a listat la Bursa din cauza unor neintelegeri cu Petru Prunea.
Stefan Trandafir