Într-un material postat pe blogul propriu, jurnalistul Sorin Roşca Stănescu (SRS) susţine că fostul jurnalist, actualmente europarlamentar, Traian Razvan Ungureanu (TRU) este un fost agent al Securității, infiltrat la ordin în interiorul BBC și eliminat abia după ce i s-a descoperit adevărata identitate, anunţă Inpolitics.ro.

 

 Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a a postat recent pe blogul său un material despre "Mercenarii de presă", el dându-l ca exemplu elocvent pe fostul jurnalist Traian Răzvan Ungureanu – TRU – acum eurodeputat ales pe listele Partidului Democrat-Liberal.

 

"Nu este nimic mai dăunator liberei circulaţii a informaţiilor decât ştirea otrăvită. Cu alte cuvinte, atunci când un reporter relatează un anumit fapt, el o poate face ca un observator oarecare, aşa cum este şi normal, ori în calitate de avocat al unuia sau altuia dintre protagoniştii luptei politice. Din această perspectivă, sunt două categorii de ziarişti. Primii nu reuşesc să fie suficient de obiectivi – până la urmă nu există obiectivitate – şi filtrează, într-o măsură mai mare, în mod subiectiv, informaţia pe care o transmite cititorului. A doua categorie, însă, este alcătuită din acei angajaţi în presă cărora nu le mai putem spune jurnalişti. Pentru că, deşi primesc o remuneraţie de la o redacţie, ei sunt angajaţi, fie financiar, fie în schimbul altor interese, ai unor oameni politici. Dacă au fost vreodată ziarişti, acum nu mai sunt, ei transformându-se în simple cârtiţe. Unul dintre cele mai elocvente cazuri de acest tip este cel al lui Traian Ungureanu", scrie Răşca Stănescu în materialul său.

"Un personaj extrem de dubios, încă de la debuturile sale în presă, la revistele Viaţa Studenţească şi Amfiteatru. În mod straniu, Traian Ungureanu a fost printre puţinii membri ai respectivei redacţii, care a căzut în picioare după cutremurul generat de publicarea unor versuri incendiare ale poetei Ana Blandiana, care au reprezentat cel mai puternic atac al momentului împotriva sistemului. În scurt timp, redacţia, tratată, citez, ca un “cuib de vipere”, a fost pulverizată, reporterii trezindu-se în situaţii profesionale dintre cele mai ciudate, toţi, cu două – trei excepţii, fiind practic retrogradaţi ori scoşi pe linie moartă. Mai mult decat atât, într-o perioadă in care, dupa cum astazi se stie cu precizie, BBC World Service, cu sediul la Londra, a fost puternic infiltrat de securităţile statelor membre ale Tratatului de la Varşovia, Traian Ungureanu ajunge, pe o cale la fel de întortocheată ca şi a altor agenţi ai serviciul secret de la Bucureşti, membru al secţiei române. De unde este “plecat”, aparent în urma unor derapaje financiare, în realitate ca o consecinţă a revelaţiilor pe care conducerea BBC le-a avut asupra adevăratei indentităţi ale lui Traian Răazvan Ungureanu.", mai susţine SRS în materialul său, citat de Inpolitics.ro.

Potrivit cotidianului online citat, TRU a fost concediat de la BBC în 2003, motivul oficial fiind incapacitatea profesională de a promova anumite teste, fiind evident, însă, că motivul real nu putea fi decât cu totul altul. O altă variantă, lansată și susținută de TRU și apropiații săi, a fost că înlăturarea ar fi avut loc la presiunile lui Adrian Năstase, lucru care nu i-a reușit fostului premier nici cu jurnaliștii din țară, darămite cu cei ai BBC.

Roşca Stănescu mai scrie pe blogul său că după revenirea lui TRU din Anglia în ţară, acesta se angajează în presă şi devine unul dintre susţinătorii înfocaţi ai lui Traian Băsescu, iar "fiecare articol semnat de el (n. r. – de Traian Răzvan Ungureanu ) a fost pledoarie înfocată în favoarea lui Băsescu şi un atac, la fel de înfocat, îndreptat împotriva adversarilor acestuia. Şi asta s-a întâmplat sistematic, indiferent de subiectul tratat". Urmarea acestui comportament de care TRU a dat dovadă, în opinia lui SRS, a fost locul său elgibil pe listele PDL pentru alegerile europarlamentare şi venitul pe care fostul jurnalist îl încasează lunar din postura de eurodeputat – 15.000 de euro."Un venit deloc neglijabil, dacă îl comparăm cu cel obţinut, în general, de colegii domniei sale. Aşa a ajuns Traian Răzvan Ungureanu, parlamentar al Uniunii Europene, pe listele PD-L. Cum? Ca plată pentru felul în care a schimonosit informaţia de presă în favoarea lui Traian Băsescu. În mod deliberat. În schimbul unor avantaje. Nu din simpla simpatie pentru respectivul politician. Cazul lui TRU este ilustrativ pentru fenomenul mercenariatului de presă la români", mai scrie SRS pe blogul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.