Săptămâna trecută, procesul poliţiştilor BCCO Cluj, Alin Pintican şi Adrian Balaj a mai primit încă o amânare, următorul termen fiind stabilit la mijlocul lunii ianuarie 2011. Cei doi sunt acuzaţi de un tânăr de comportament abuziv şi dacă vor fi găsiţi vinovaţi, riscă o pedeapsă cuprinsă între 6 luni şi 6 ani. Până în momentul de faţă, procesul celor doi poliţişti BCCO Cluj a trecut prin cinci termene de judecată, timp în care s-au audiat câţiva martori şi procesul a fost declarat “secret” pentru a nu prejudicia imaginea angajaţilor BCCO Cluj.

În 16 septembrie a avut loc primul termen în care Alin Pintican şi Adrian Balaj, poliţişti din cadrul BCCO Cluj sunt acuzaţi că l-au bătut pe Mureşan Radu Vadim, un tânăr de 23 de ani, în timp ce era anchetat de cei doi. În momentul de faţă, procesul se află la al cincilea termen, timp în care au fost audiaţi câţiva martori. La termenul din 9 decembrie, judecătorul cauzei a stabilit ca următorul termen să aibă loc pe 20 ianuarie. La prima înfăţişare, Pintican şi Balaj au fost prezenţi în sala de judecată şi au înaintat judecătorului Maria Boier un document prin care au cerut ca procesul să fie judecat cu “uşile închise”. De asemenea, pentru a îşi argumenta această cerere, cei doi au susţinut în faţa instanţei că acest caz a fost excesiv mediatizat în presă, iar acest lucru ar putea aduce atingere demnităţii sau vieţii intime. Astfel, Maria Boier, magistrat în cadrul Curţii de Apel Cluj, a declarat procesul secret în baza art 290, al 2 din Codul de procedură Penală. textul de lege care stă la baza acestei decizii este următorul “Dacă judecarea în şedinţa publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnităţii sau vieţii intime a unei persoane, instanţa, la cererea procurorului, a părţilor ori din oficiu, poate declara şedinţa secretă pentru tot cursul sau pentru o anumită parte a judecării cauzei”.
Gazeta de Cluj a fost primul ziar care a prezentat faptul că cei doi ofiţei BCCO sunt inculpaţi într-un proces penal care se judecă la Curtea de Apel Cluj. Ofiţerul Alin Pintican şi inspectorul principal Adrian Balaj, sunt acuzaţi de purtare abuzivă (art 250, al 1 şi 3 din Codul de procedură penală) împotriva lui Mureşan Radu Vadim, un tânăr de 23 de ani.
“Pintican a zis ceva de genul “sticlele este multe”, ceva dezacord total. Şi eu i-am zis, “domnu’ Pintican, sticlele sunt multe”. Erau de faţă avocaţii, şi m-a întrebat dacă-s profesor de română şi s-a supărat. După ce au plecat avocaţii din sală, Pintican s-a întors înapoi, a trântit uşa, şi m-a întrebat din nou, “Spune mă, esti profesor de română?” Şi a început, bum, buf, să-mi dea bucăţi, vreo patru-cinci palme. Mi-a dat un picior în tibie şi a intrat celălalt (Adrian Balaj, n.red) şi paf, mi-a dat cu piciorul în ochi! A intrat Filip (Petru Filip, ofiţer în cadrul BCCO Cluj, n.red.) înăuntru şi le-a zis “Nu-l mai bateţi mă’, că-s aici avocaţii!”. Bine, mă gândeam eu, nu putea să spună doar “Nu-l mai bateţi!”. Asta l-a deranjat pe el, că l-am corectat că a făcut o greşeală!”, spune Mureşan.

Bătaia şi atitudinea sinceră

După ce a fost bătut, tânărul şi-a sunat avocatul pentru a depune plângere împotriva celor doi poliţişti, şi i-a solicitat şefului de tură din cadrul arestului să consemneze faptul că a fost adus de la interogatoriu cu urme de lovituri pe corp.
“Când am intrat la arest, pe la trei patru după-masă le-am zis să mă ducă direct la şeful de tură, Radu Lungu. M-au dus la el şi i-am spus că sunt bătut, la faţă, tibie şi am urme de la cătuşe că le-au strâns foarte tare. Mi-am sunat avocatul, îi am martori pe cei din celulă! La IML se vedeau urmele de la cătuşe şi de pe tibie, dar au zis că nu iau în calcul loviturile acestea. M-am întâlnit cu domnul Lungu acum ceva vreme pe-o stradă în oraş şi l-am întrebat cum nu îşi aminteşte că am fost lovit, dar a dat-o la învârtit! Dar şi-a amintit totuşi, că mi-a zis că a făcut tot ce putea cu mine, că m-a dus la IML”, spune Mureşan.
Colegii celor doi poliţişti au declarat, ca martori, că nu l-ar fi văzut pe Mureşan lovindu-se cu genunchiul în ochi, iar la ieşirea din anchetă, din sediul BCCO Cluj, toţi declarând că partea vătămată nu prezenta urme de violenţe. Cu toate acestea, la arest, şeful de tură, Radu Lungu a consemnat într-un raport că Mureşan avea faţa tumefiată. Din nefericire, după un an de zile, Lungu nu şi-a mai adus aminte de acest raport, aşa că a declarat în faţa procurorului că “nu a constatat leziuni corporale vizibile” pentru a nu le crea probleme colegilor.
“Am avut acum o lună confruntare cu Pintican şi Balaj la procurorul de la Curtea de Apel. A început târziu totuşi pentru că mie mi s-a întâmplat toate astea prin primăvara anului trecut, iar la prima declaraţie m-au chemat prin septembrie-octombrie, adică a durat aproape jumătate de an”, mai spune Mureşan.  
De remarcat este şi faptul că după ce l-au bătut, anchetatorii i-au dat lui Mureşan un calificativ negativ, aspect care cântăreşte extrem de mult în faţa judecătorului atunci când acesta administrează pedeapsa. Dacă la ceilalţi inculpaţi, prin calificativele primite de la anchetatori, pedeapsa este de la 1,5 ani la 7 ani, în cazul lui Mureşan el este pasibil de o pedeapsă de la 7 la 13 ani, doar pentru simplul fapt că poliţistii au scris în raport că “nu a colaborat cu organele de urmărire penală”.
“Acum, în dosarul de trafic de droguri în care am fost anchetat de cei de la BCCO, eu sunt cel mai rău văzut şi pe lângă asta am luat şi bătaie. Ceilalţi inculpaţi au circumstanţe atenuante, adică poliţiştii au scris că au colaborat cu organele. La mine au scris că nu am avut o atitudine sinceră pe parcursul anchetei şi nu beneficiază de circumstanţe atenuante. Caracterizările acestea sunt făcute de cei care ne-au anchetat”, explică Mureşan.

Rechizitoriului din dosarul penal (962/33/2010 Curtea de Apel Cluj) arată comportamentul celor doi ofiţeri BCCO Cluj în timpul anchetei la care a fost supus Mureşan.
“Din declaraţiile părţii vătămate rezultă că învinuitul  Pintican Vasile Alin l-a întrebat în mod ironic raportat la discuţiile contradictorii anterioare dacă “este profesor de română”, şi după ce i-a cerut să ocupe loc pe un scaun, i-a aplicat o lovitură de picior peste tibia piciorului său stâng, respectiv mai multe lovituri cu palma în zona capului. În această altercaţie a intrat şi învinuitul Balaj Petrică Adrian care a aplicat o lovitură de picior în zona ochiului drept al părţii vătămate Mureşan Radu Vadim. Tot din declaraţiile părţii vătămate rezultă că în timp ce a fost lovit ar fi fost înjurat de mamă de învinuitul Pintica Vasile Alin care l-ar fi făcut de asemenea “jegos şi drogat”, promiţându-i că până la terminarea anchetei în va transforma într-o “zână”, arată rechizitoriul.

“În camera unde se făcea contfruntarea, după ce m-au bătut, m-au scos din cameră cu mâinile întoarse la spate. M-a pus în faţa camerei de luat vederi şi Pintican a vrut să mai dea o dată în mine, dar s-a răzgândit. După asta m-au dus într-o altă cameră unde au zis ei că m-am lovit cu genunchiul în ochi. Şi numai ce aud că Pintican mi-a zis, mai mult la vrăjeală, “Bă’ de ce te loveşti?! Uite mă’ că ăsta se loveste, veniţi măi încoa’!”, dar deja toţi mă văzuseră că sunt lovit!”, Mureşan Radu Vadim.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.