Teme-te de greci, chiar cand iti fac daruri

Celebra sintagma latina isi pastreaza pe deplin actualitatea. „Darul” grecilor pentru Europa a fost declaratia lui Papandreu ca va supune unui referendum cel de-al doilea plan de salvare adoptat de cele 17 state din zona euro, veste care a starnit stupoare iar bursele, care sunt un seismograf al starii economiei mondiale, au fost primele afectate prin scaderea catastrofala a valorii actiunilor. S-a demonstrat ca nu ne putem baza pe cuvantul grecilor. Putem vorbi cu admiratie de Homer, de filozofii antici, de marii dramaturgi, de Pitagora, dar, se pare, ca majoritatea contemporanilor nostii nu au alt gand decat cum sa nu-si plateasca datoriile sau sa le amane cat mai mult si sa traiasca tot asa de bine ca inainte de declansarea crizei mondiale. Pentru a le putea da posibilitatea sa li se injecteze alte zeci si zeci de miliarde de euro, li s-au facut concesii uriase. Datoria publica li s-a redus cu peste 50% iar scadentele ratelor au fost amanate cu zeci si zeci de ani. Din aceasta cauza, intregul sistem bancar european a fost afectat, luandu-se masuri pentru capitalizarea bancilor comerciale, care si ele au acordat imprumuturi Greciei. Partenerii greci s-au marginit sa faca greve, demonstratii nesfarsite si, cateodata, nu s-au retinut nici de la acte de vandalizare, in loc sa se preocupe cum sa acumuleze valori si sa plateasca datoriile la bugetul de stat. Acum, opinia publica internationala a aflat, ca pentru pensionarii din Elada anul calendaristic are 14 luni. Se platea cate o pensie suplimentara atat primavara de Pasti cat si a doua la Craciun. Noptile petrecute la taverna pana spre dimineata ii epuizau teribil pe prietenii nostrii greci. Pe de alta parte, multe institutii de acolo, dintre care una foarte importanta si respectata, nu-i spun numele ca sa nu trezesc suscceptibilitati, cu proprietati si venituri uriase, nu platesc deloc impozite. La magazine, a pretinde bon fiscal este un lucru jignitor. Din pacate, si prin astfel de aspecte, se caracterizeaza spiritul balcanic.

Papandreu, la ultima intalnire a celor 17 state din zona euro, a declarat solemn ca grecii sunt un popor mandru si-si vor respecta obligatiile asumate. S-a intors la Atena, a constatat ca nu are sprijin nici macar in propriul partid, si a venit cu propunerea de a se face referendum, pentru a vedea daca majoritatea populatiei accepta noile masuri de austeritate. La inceput, eram aproape sigur ca cel de-al doilea plan de a asanare a finantelor si a economiei va intamplina refuzul populatiei. Intre timp, la Cannes, ca o prefata la summit-ul G20 i s-a spus premierului neechivoc ca neacceptarea planului inseamna obligatoriu iesirea din zona euro. Pentru aceasta varianta, grecii sunt mai putini entuziasmati. Peste 75% din populatiei nu doreste sa revina la moneda nationala, drahma. Referendumul va avea loc la 4 decembrie si pana atunci Grecia nu va mai primi niciun euro. Nu stiu cum va scoate Guvernul camasa ca sa plateasca salariile bugetarilor si pensiile scadente.

Unii spun ca iesirea Greciei din zona euro nu ar fi chiar o tragedie, deoarece PIB-ul acestui stat reprezinta abia 2% din totalul PIB-ului european. Lucrurile insa nu sunt deloc simple, in cazul in care acest scenariu sinistru se confirma si planul este respins. Se pune problema cum se vor mai recupera cei 100 de miliarde de euro deja primiti de guvern.

Grecia a bulversat intregul sistem bancar european si nimeni nu va mai face investitii de capital in aceasta tara. In Romania sunt doua mari subsidiare ale unor banci grecesti : Bacpost si Alpha Bank, care si-au propus, ca pana in 2013, sa fuzioneze, devenind astfel al treilea operator bancar din tara noastra. Este clar ca, in pofida supravegherii Bancii Nationale a Romaniei si a Bancii Centrale Europene, fluxurile de capital vor pleca de la noi spre Grecia si nu invers. Prin posibilele consecinte in intreaga Europa, comportamentul lui Papandreu imi aduce aminte de felul cum s-au comportat si alte state, care nu au recunoscut obligatiile asumate de guvernantii anteriori. Prima, in ordine cronologica, a fost Rusia bolsevica.

Dar sa nu disperam, fiindca nimic nu este nou sub soare. Romania, in perioada antedecembrista, a acordat credite uriase unor tari din lumea a treia de la care nu vom vedea niciun dolar. Ma gandesc, de exemplu, la Sudan. Irakul are vreo 2 miliarde de dolari datorie fata de noi. Potrivit hotararii statelor creditoare, in care au dictat cei mari, ni se va restitui foarte putin. Nu vad nici cum vom recupera datoriile de la Libia, mai ales ca guvernantii de acolo nu ne iubesc prea mult. Sugerez redactiei Gazetei, sa ia un interviu domnului Stefan Andrei, care stie foarte bine si cum s-au contractat creditele, pe care Gaddafi nu le-a onorat pana la caderea sa, desi Basescu a facut o vizita la Tripoli in vederea rezolvarii acestei probleme.

Sa asteptam ziua referendumului din 4 decembrie si hotararile intalnirii celor 20 de state de la Cannes pentru a vedea daca anul 2012 ne va aduce si vesti mai bune.


Adrian Man

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.