Binecunoscuta actriţă Lucia Mureşan, vocea Teleenciclopediei, a încetat din viaţă la vârsta de 72 de ani, a anunţat Realitatea TV.

 

Lucia Mureşan s-a născut pe 31 ianuarie 1938. Ea a fost şi rămâne în continuare vocea inconfundabilă a TELEENCICLOPEDIEI, un adevarat brand de televiziune, cu un timbru profund şi catifelat, profesor doctor, cetăţean de onoare al Sebeşului, fiica avocatului Leontin Mureşan din Cluj şi a soţiei acestuia, profesor de istoria artelor, a făcut un curs de balet la Opera din Cluj, scrie Cinemagia.ro.

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografica (clasa profesoarei Irina Răchiţeanu) a fost repartizată la Piatra Neamţ împreună cu toată promoţia şi au înfiinţat acolo Sectia de Teatru. Apoi, după un an pleacă la Cluj şi apoi da examen la Teatrul Nottara din Bucureşti, unde noul director Horia Lovinescu reuşeşte să facă o trupă tânără, formată din Gilda Marinescu, Anda Caropol, Emil Hossu, Alexandru Repan şi ea, azi, toţi nume celebre ale teatrului şi filmului românesc.

A jucat în peste 100 de piese de teatru, pe scena, teatru radiofonic şi de televiziune, 15 filme şi a participat la numeroase spectacole Eminescu, Blaga etc. cu poezie românească, germană şi maghiară. A fost casatorita timp de 40 de ani cu un mare fotograf, Ion Miclea, “omul cu ochi de vrajitor" perceput de mulţi ca fotograful lui Ceauşescu dar al cărui album despre SUA a fost prefaţat de Gerard Ford…

În film a interpretat multe roluri secundare, e drept, dar cu aceeaşi sensibilitate, talent şi pasiune. Profesor doctor, teza de doctorat având ca temă „Rolul cuvântului în realizarea imaginii scenice – orice glas ascultă glas„. Este decan al Facultăţii de Teatru şi profesor la Universitatea Spiru Haret din 2002.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.