Social-democratii bistriteni strang semnaturi impotriva proiectului de la Rosia Montana fara sa stie despre ce e vorba. Ei nu au fost niciodata la Rosia Montana sa observe stare populatiei din zona, dar isi dau cu parerea despre subiect. De altfel, nici nu cunosc legislatia europeana, considerand ca mineritul cu cianuri este interzis in Uniunea Europeana, cand el de fapt nu este. Liderul Tinerilor Social Democrati din Bistrita, Daniel Suciu, a explicat despre putinele sale cunostinte despre proiectul minier, desi strange semnaturi impotriva proiectului minier. Pe de alta parte, Victor Ponta, liderul PSD, nu este nici el de acord cu proiectul de la Rosia Monana fara sa ofere o solutie. Mai multe organizatii ii cer lui Ponta solutii si nu doar vorbe aruncate in vant.

Suciu nu a fost la Rosia Montana

„Nu am fost niciodata la Rosia Montana, dar stiu care e situatia acolo. Stiu foarte bine. De regula cand imi  este o anumita activitate ma documentez foarte bine. In primul rand ma uit la tot ce inseamna stiri de la Rosia Montana, trec peste proapaganda foarte vizibila a celor care vor sa investeasca in Rosia Montana. Am citit ce inseamna proiectul legat de cianuri. Am citit ce inseamna in Uniunea Europeana politica de cianuri. Am vazut ce inseamna redeventa si ca aceasta poate fi mult mia mare. Cred ca suntem in pierdere.
O sa ma duc cand o sa am ocazia. Inteleg ca ii afecteaza pe oameni, dar inteleg la fel de bine ca este o investitie si o resursa care nu apartine exclusiv unei companii, ci apartine Romaniei. Trebuie facut ceva la Rosia Montana. Sunt convins ca trebuie refacut proiectul de exploatare de acolo. Stiu ca este somajul cu cele mai ridicate rate din Romania. Cred ca se poate face o altfel de exploatare, nu pe baza de cianuri. In conditiile in care suntem stat al Uniunii Europene si printr-o conventie in care pe tot intregul Uniunii Europene este interzisa folosirea ceanurilor, cred ca nu ar trebui sa facem noi asta. Eu iti spun care este pozitia oficiala a Uniunii Europene. Nu putem sfida Uniunea Europeana, dar pe noi nu ne intereseaza ce spune UE , ci facem cum vrem noi. Sa intru in niste detalii pe care nu stiu daca le cunosc. Trebuie gasit o modalitate si se poate face fara cianuri. Redeventa poate fi mult mai mare decat este acum. Suna bine cu locuri de munca directe si asa, dar se pot face aceleasi lucruri daca se renegociaza contractul”,a declarat Daniel Suciu.

Comisia Europeana nu interzice ceanurile

Comisia Europeana nu are in prezent in plan o legislatie pentru interzicerea utilizarii cianurilor in minerit, considerand ca o astfel de masura nu se justifica prin ratiuni legate de protectia mediului sau de sanatate, desi europarlamentarii au cerut in 2010 o legislatie in acest sens pana la sfarsitul acestui an, potrivit mediafax.ro.

Pozitia CE pe aceasta tema a fost transmisa, la solicitarea MEDIAFAX, de serviciul de presa al DG Envi (Directoratul General Mediu) din cadrul Executivului european.

Parlamentul European a organizat o dezbatere in plen in luna mai 2010, eurodeputatii adoptand la acel moment o rezolutie prin care cereau Comisiei europene ca, pana la sfarsitul anului 2011, sa adopte legislatia necesara interzicerii mineritului cu cianuri din considerente legate de riscurile de mediu si pentru sanatate.

Solicitarea deputatilor nu a fost pusa-n aplicare

La acel moment, majoritatea europarlamentarilor s-au pronuntat pornind de la posibilele implicatii ale proiectului Rosia Montana dar si cu referire la accidentul de la Baia Mare. Comisia a decis insa, potrivit raspunsului transmis, sa nu se supuna solicitarii eurodeputatilor.

”In ceea ce priveste introducerea unei interdictii generale privind interzicerea mineritului cu tehnologii pe baza de cianuri, Comisia considera ca aceasta nu este justificata de ratiuni legate de protectia mediului sau de sanatate. Legislatia existenta, cu precadere in ceea ce priveste gestionarea deseurilor din industria extractiva (Directiva 2006/21/CE ) include cereri precise si stricte care ar trebui sa poata asigura nivelul de siguranta adecvat al facilitatilor din industria extractiva”, se arata in raspunsul CE , transmis agenției Mediafax.

In argumentarea deciziei sale, Comisia noteaza ca valorile limita pentru stocarea cianurii, prevazute de Directiva 2006/21/CE, sunt printre cele mai scazute, aceste dispozitii fiind introduse dupa accidentul de la Baia Mare ”astfel incat conditiile producerii accidentului precum si consecintele acestuia sa nu se mai repete”.

”Din ceea ce cunoastem, nu exista pe piata alternative adecvate utilizarii cianurii la extractia de aur. In majoritatea depozitelor europene (depozite subterane – n.r.), aurul este amestecat cu alte metale, ceea ce inseamna ca este necesara aplicarea unei metode de separare. Interdictia generala a utilizarii cianurii in minerit ar implica inchiderea minelor existente si care opereaza in baza unor standarde stringente definite prin Directiva 21 din 2006, lucru care ar afecta numarul de locuri de munca fara a aduce o valoare adaugata suplimentara in ceea ce priveste protejarea mediului sau a sanatatii. O interdictie totala a utilizarii cianurilor in minerit ar implica, asadar, stoparea extractiilor la nivel european si, pe cale de consecinta, o crestere a importurilor de aur facute deseori din tari hcu standarde sociale si de mediu mai scazute”, considera CE, citat de mediafax.ro.

Executivul european arata explicit ca ”o interdictie deplina a utilizarii cianurilor, in prezent, ar implica inchiderea minelor existente mai ales in Suedia si Finlanda, si care opereaza de multi ani in conditii de siguranta”.

Comisia mai precizeaza in pozitia remisa Mediafax ca va urmari in continuare indeaproape noutatile tehnologice din acest domeniu pentru a se asigura ca ”cele mai bune tehnici disponibile” vor fi aplicate practic asa cum prevede de altfel si Directiva europeana. De asemenea, Comisia mai spune ca, daca vor aparea in acest sector tehnici alternative in urmatorii ani dezbaterea pe aceasta tema poate fi redeschisa.

Scrisoarea pentru Ponta

Mai multe ONG-uri si asociatii care doresc demararea proiectului minier de la Rosia Montana ii scriu lui Victor Ponta despre singura posibilitate din zona, mineritul.

“Spuneti ca “politicienii trebuie sa treaca de la vorbe la lucruri concrete in ceea ce priveste protectia mediului”. Va solicitam public sa ne spuneti care este solutia dumneavoastra concreta pentru poluarea prezenta din Rosia Montana!
 
Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana este format din oameni care stiu ce inseamna ecologia, stiu ce inseamna credinta si stiu ce inseamna si sa iti pese de mediul in care traiesti. Stim, de asemenea, ca Rosia Montana are ACUM probleme de mediu grave, care trebuie rezolvate urgent, iar pentru acest lucru este nevoie de investitii economice serioase, singurele care pot remedia situatia mediului si situatia sociala din comuna. Asa arata acum Rosia Montana – si dumneavoastra ati vazut aceste imagini, le stiti prea bine. Ce propuneti, concret, ca sa schimbati dezastrul ecologic actual de la Rosia Montana?

Am sustinut-o in repetate randuri si nu vom inceta sa sustinem: mineritul responsabil si modern, cu investitii majore, este singura solutie concreta acum, unica sansa de salvare a zonei de la dezastrul ecologic actual, care fara masuri concrete si imediate va continua sute de ani, dar si de salvare de la depopulare, somaj si saracie. Aceasta este convingerea ferma a comunitatii de aici. Si dumneavoastra ar trebui sa va pese de oameni, ca reprezentant al unui partid social, care, in plus, veniti si dintr-o zona cu traditie miniera! Pentru comunitatea locala, mineritul nu reprezinta doar o traditie de mii de ani, ci si speranta unui viitor cu un trai mai bun si indestulat, intr-un mediu mai sanatos, acasa la noi.
 
Comunitatea de la Rosia Montana nu este o minge de ping-pong pentru politicieni, localnicii nu sunt un argument sau un contra-argument de campanie electorala. Suntem OAMENI care traim aici, intr-o zona miniera care are nevoie de ajutor! Cat timp va trebui sa mai suportam declaratii goale, simple cuvinte care suna bine si isi propun, fara succes probabil, sa impresioneze electoratul? Care este “viziunea” dumneavoastra asupra mediului, domnule Victor Ponta? Blocarea investitiilor si a dezvoltarii economice?
 
Cu speranta ca va veti gandi si la noi si la ce ne dorim”, arata in manifestul comun Asociatia „Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana”, Primarul din Rosia Montana, ONG Pro Rosia Montana, ONG Pro Dreptatea, Asociatia Culturala a Maghiarilor din Abrud si Rosia Montana, Asociatia Studentilor din Rosia Montana.

Tiberiu Hrihorciuc

2 COMENTARII

  1. Se lupta si zic ca nu e nevoie de proiect, ca acolo e paradisul ep pamant dar nici macar nu au fost acolo vreodata…felicitari psd! Eu zic sa va duceti si la documentat sa va interesati si de poluarea existenta in zona

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.