„NO-KI-Ar au plecat!”
80 de milioane de euro, risipiti in van pentru Nokia Jucu
Nokia a parasit Jucu si Romania pe modelul pe care l-a aplicat in comuna germana Bochum in urma cu trei ani. Motivul invocat a fost similar, iar compania intentioneaza sa isi eficientizeze costurile mutand productia in Asia. Concernul finlandez a lasat in urma 2.200 de suflete fara loc de munca si un numar mult mai mare de familii fara un venit stabil. Globalizarea i-a lovit din plin pe cetatenii din Jucu si pe cei din Cluj. Oficialii Consiliului Judetean(CJ) Cluj au anuntat saptamana trecuta ca in locul Nokia vor investi cei de la Bosch.

Nicoara si secretizarea

Marius Nicoara era presedintele Consiliului Judetean la momentul anuntarii investitiei in 2008. Era considerat la acea vreme drept unul dintre cei mai importanti investitori care au hotarat sa isi deschida o unitate de productie in Romania, iar creditul a fost asumat de catre primul ministru la acea vreme, Calin Popescu Tariceanu si de catre Marius Nicoara. Din prima instanta Nicoara a cerut secretizarea contractului cu pretextul de a proteja investitorul. Intentia de a se gandi la comunitate a fost pusa pe plan secund si astfel compania a avut doar de castigat. Banii publici au inceput sa se risipeasca, iar 20 de milioane de euro au disparut cum ai zice Nokia. Suntem curiosi daca nu cumva aceasta suma a fost prea mare pentru cei trei ani de zile in care angajatii au fost platiti de catre concernul finlandez. Nicoara a avut si curajul dupa acest episod sa iasa in public si sa acuze autoritatile locale de o proasta gestionare a contractului cu Nokia. Desigur, oficialii CJ au reactionat imediat si au sustinut ca vor cere desecretizarea contractului, fapt care va atrage grave consecinte asupra lui Marius Nicoara. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj nu a reusit sa se departeze de politica si sa incerce intr-un fel sa ii ajute pe cei 2.200 de oameni care au ramas fara loc de munca, el doar dorind sa speculeze un potential capital electoral al acestei plecari.

Tise il contrazice pe Nicoara

„Referitor la unele afirmatii facute publice de catre senatorul clujean Marius Nicoara, cu privire la decizia Nokia de a inchide fabrica de la Jucu, facem urmatoarele precizari:
    Marius Nicoara, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Cluj la acea vreme a negociat un contract pentru judet cu Nokia. Pentru a-l feri, insa, de ochii opiniei publice l-a secretizat, desi acesta priveste informatii de interes public. Totodata a decis sa investeasca peste 15 milioane de euro pentru viabilizarea terenurilor din Tetarom III, destinate Nokia, fara obligatii concrete sau termene pentru parteneri.
    Specificam ca obligatiile care revin Consiliului Judetean Cluj prin contract au fost respectate intocmai. Subliniem ca in contract nu exista obligatia, cu sanctiunea de reziliere sau inchidere a fabricii, a construirii unei piste si a unui terminal cargo pe Aeroportul International Cluj-Napoca. De altfel, o astfel de prevedere  sau clauza  ar fi contravenit normelor Consiliului Concurentei si legislatiei romanesti si europene in vigoare.
    Presedintele Consiliului Judetean Cluj, d-nul Alin Tise, va solicita desecretizarea contractului, tocmai pentru ca toata lumea sa cunoasca modul de negociere, respectiv obligatiile asumate de catre Consiliul Judetean, prin presedintele sau la aceea vreme, actualul senator Marius Nicoara, privitor la numarul de locuri de munca, termene de realizare si modalitati de reziliere.
    Consideram ca aceasta maniera de a folosi interesat informatii de interes public, profitand de clauzele care au in vedere secretizarea unui contract, nu fac cinste unui reprezentant al comunitatii noastre in Parlamentul Romaniei”, se arata in comunicatul CJ Cluj.

In loc de Nokia

114.285 salarii medii s-ar putea plati cu 20 de milioane de euro, banii pe care i-ar fi investit autoritatile statului pentru investitia de la Nokia, conform unor surse din apropierea Consiliului Judetean Cluj. Nokia a avut o medie de peste 2.000 de angajati.

INTREBAREA GAZETA DE CLUJ
Reporterul Gazetei de Cluj a intrebat  in cadrul conferintei in care s-a anuntat inchiderea fabricii despre situatia muncitorilor si care vor fi platile compensatorii pentru angajatii Nokia, dar si care va fi numarul angajatilor Nokia care vor ramane in Romania dupa martie 2012.
"Angajatii primesc salarii normale pana in 2011, vor primi salarii si pana in martie 2012. Angajatii vor primi si bonusuri pentru a oferi aceeasi calitate a productiei. Discutii vor incepe luni pentru a stabili care vor fi platile compensatorii, iar acestea vor fi facute cu reprezentantii sindicatelor. Toti angajatii vor pleca. Va fi o mica unitate de comercializare a produselor Nokia care va ramane in Romania", a raspuns Stephen Elop director si CEO al Nokia.
Presedintele Nokia a anuntat ca toti angajatii vor fi platiti pana in Martie 2012.  El motiveaza inchiderea fabricii prin faptul ca trendul pietei de telefoane mobile se indreapta spre smarthphones, modele care nu sunt produse la Cluj-Napoca. Un alt motiv este faptul ca toti furnizorii Nokia sunt in Asia. La momentul inaugurarii fabricii se discuta despre investitii majore ale furnizorilor Nokia pentru a eficientiza productia de telefoane de la Jucu, fapt care nu s-a materializat nici dupa trei ani.  
"Am vorbit cu autoritatile locale si cu autoritatile nationale pentru a trece de acest hop in cel mai bun mod posibil. Cautam alti chiriasi pentru aceasta facilitate pe care am construit-o in Cluj", a declarat Stephen Elop, presedinte si CEO al Nokia.  
Oficialii Nokia au negat informatia ca productia se va muta in Republica Moldova, ci in fabricile din Asia.

Intrebari si raspunsuri Nokia
Gazeta de Cluj a solicitat purtatorului de cuvant al Nokia din Romania, Cecilia Gheorghe, sa ofere o serie de raspunsuri despre plecarea concernului.
Reporter: Care au fost beneficiile pe care le-a primit Nokia cand a investit in Jucu? Care au fost scutirile pe care le-ati primit de la statul roman?
Cecilia Gheorghe: Nu au existat scutiri de taxe sau beneficii.

Reporter: Care au fost costurile totale ale investitiei in fabrica de la Jucu?
Cecilia Gheorghe: Investitia totala s-a situat la 60 milioane euro.

Reporter: Care a fost numarul total de angajati pe care l-a avut fabrica Nokia
din Jucu avand in vedere schimbarea constanta a angajatilor?
Cecilia Gheorghe: Am crescut gradual forta de munca de la 500 de persoane initial, la
aproximativ 2.200. In plus, s-a folosit si personal temporar, atunci cand au existat varfuri de comenzi.

Reporter: Care este numarul de persoane pe care il veti angaja pe pietele din Asia
 pentru a compensa numarul de disponibilizari facute in Romania?
Cecilia Gheorghe: Productia din Cluj va fi absorbita de unitatile de productie existente din
Asia.

Reporter: A simtit compania Nokia vreun abuz din partea ANAF sau alte autoritati
 ale statului roman?
Cecilia Gheorghe: Nu, am avut o cooperare continua si deschisa si un dialog contructiv cu
toate autoritatile, atat locale cat si nationale.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.