Ştefan Trandafir
În Transilvania, singura modalitate de a scăpa de deşeurile animaliere este cea a unui contract încheiat cu SC Protan Dej, firma care se ocupă de gestionarea deşeurilor de origine animală la nivel naţional. În mod ciudat, chiar dacă deţin o reţea naţională de centre unde pot incinera acest tip de deşeuri, cei de la Protan au funcţional un singur centru, anume în comuna Popeşti-Leordeni, o localitate din apropierea Bucureştiului. Conform unei adrese emise de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cei de la Protan trebuie să transporte cadavrele de animale din toată ţara într-un singur centru. “SC Protan SA Sucursala Dej nu deţine o unitate de procesare sau incinerare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman de categori 1, autorizată sanitar veterinar. Subprodusele de origine animală nedestinate consumului uman categoria 1 sunt dirijate, fie direct la SC Protan SA sucursala Popeşti-Leordeni, aceasta fiind o unitate de procesare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman de categoria 1, fie sunt colectate şi transportate la o unitate intermediară autorizată sanitar veterinar şi apoi dirijate la SC Protan Sa sucursala Popeşti-Leordeni. În anul 2009, la unitatea intermediară categoria 1, aparţinând sucursalei Dej au fost depozitate temporar 2758 cadavre de câini, care au fost dirijate ulterior la SC Protan SA sucursala Popeşti-Leordeni, în vederea procesării”, arată un document oficial al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor datat de la începutul lunii martie anul curent.
Însă, centrul respectiv are o hibă esenţială care constă în faptul că sistemul de canalizare a fost construit fără niciun act de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor
Tone de cadavre în Argeş
Mai mult, cu toate aceste nereguli, cei de la Protan preferă să îngroape cadavrele în câmp sau pe malurile râurilor din zona Popeşti-Leordeni. În urmă cu doi ani, poliţistii din judeţul Giurgiu au descoperit trei camioane pline cu cadavre aflate în putrefacţie care urmau să fie descărcate în nişte gropi săpate în malurile râului Argeş. Actele de însoţire a transporturilor erau emise de SC Protan Bucureşti, iar destinaţia era o filială Protan din Bacău, unde deşeurile ar fi trebuit distruse, chiar dacă doar filiala din Leordeni este avizată pentru acest gen de operaţiuni. Reprezentanţii Gărzii de Mediu şi Direcţia Sanitar Veterinară Giurgiu, au stabilit că 47,4 tone de deşeuri de origine animalieră urmau să fie descărcate pe malul râului Argeş. Mai mult, poliţistii susţin că în zona respectivă s-au mai descărcat în jur de 30 de tone deşeuri de acelaşi fel. Pentru acest caz, Protan a fost amendată cu o sumă care atinge un plafon de 77.000 lei.
Pe lângă amendă, SC Protan Popeşti Leordeni a intrat în atenţia unei anchete a procurorilor în urma sesizărilor depuse de către comisarii Gărzii de Mediu Giurgiu. Atât soferii celor trei camioane, cât şi directorul societăţii comerciale SC Protan SA din Popesti Leordeni au fost audiaţi de către procurori pentru neregulile de care societatea se face vinovată. În replica celor prezentate, Protan a emis un comunicat din care reiese că cei vinovaţi de nereguli ar fi şoferii, iar în privinţa celor aproape 30 de tone de deşeuri animaliere care se aflau depozitate acolo, în acelaşi comunicat, se arată că deşeurile nu ar aparţine societăţii, criticând în acelaşi timp, atitudinea neprofesionistă a Poliţiei. "Protan SA consideră complet neprofesionistă atitudinea Poliţiei din Adunaţii Copăceni, respectiv declaraţia potrivit căreia deşeurile găsite pe câmp ar proveni de la Protan, fără să aibă o dovadă în acest sens. Protan este o companie care respectă mediul şi sănătatea publică", se arată în comunicatul remis de Protan.
“Bielă”, fratele lui “Manivelă”
Pentru ca lucrurile să fie cât mai clare în cazul Protan, trebuie menţionat faptul că actualul director este Sorin Mitrea, fratele fostului Ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. De asemenea, Sorin Mitrea este şi fostul şef al Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Ion Sorin Mitrea a fost urmarit penal de procurorii bucuresteni în legatura cu încheierea unui contract, din pozitia de director general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). În acelaşi dosar au mai fost cercetaţi cercetaţi fostul preşedinte al institutiei, Liviu Harbuz, precum şi alţi şapte subordonaţi, toţi sub acuzaţia de abuz în serviciu. Fratele lui Mitrea a fost cercetat de procurori pentru că pe parcursul anului 2004, împreuna cu Liviu Harbuz şi secretarul general al ANSV, Vasile Drăgan, ar fi aprobat, constienţi că termenii contractului cuprind ilegalităţi, achiziţia unui program integrat de identificare a animalelor prin care institutia pe care o conduceau urma să fie păgubită cu câteva zeci de milioane de euro. În aceasta atribuire cu “cântec” a fost implicata şi societatea IQ Management, firmă prin care trebuia distribuit programul către medici. În acest fel, societatea a încasat ilegal comisioane, iar ANSV-ul a fost prejudiciat cu aproximativ 20 de milioane de euro. Ulterior, autorităţile au suspendat contractul printr-o hotărâre a instanţei. IQ Management SRL a mai încasat încă 190 de miliarde de lei (ROL) iar, în decembrie 2004, alte 47 de miliarde de lei (ROL), virate cu ajutorul lui Sorin Mitrea. Acesta a mai fost acuzat că ar fi deturnat fonduri în valoare de circa opt sute milioane de lei (ROL) catre SC IQ Management tot pentru un program informatic.
Activitatea de ecarisaj este foarte profitaSC Protan a fost privatizată în 2002, când pachetul majoritar de acţiuni a fost preluat de compania Phoenix – Farm. Pe 9 mai 2006, Agenţia Domeniilor Statului a încheiat un contract privind concesionarea activităţii de ecarisaj la nivel naţional cu consorţiul de firme format din Protan şi firma maghiara ATEV Feherjefeldolgozo ZRT, pe o durată de zece ani. Asocierea a fost făcută deoarece contractul s-a încredinţat printr-o licitaţie internaţională. În momentul de faţă, SC Protan este controlată de Dumitru Saitoc, consilier personal al fostului ministru Codruţ Seres şi Cristian Burci, unul dintre apropiaţii lui Miron Mitrea şi fostul patron al postului de televiyiune Prima TV.
SC Protan SA Dej este situată la trei kilometri de oraş, în vecinatatea râului Someş. Societatea a făcut parte dintr-o reţea de fabrici care prelucra deşeurile de abator şi cadavre de animale. Reţeaua Protan a fost înfiinţată în anii ‘70, în scopul igienizării şi ecologizării mediului. Printr-o incinerare specială, Protan a produs făinuri proteice folosite în zootehnie. Dupa 1990, fabricile Protan au fost implicate în mai multe scandaluri ecologice. Fabricile Protan din Chiajna, Codlea sau Glina au fost închise pentru încălcarea normelor igienico-sanitare. Protan Bucureşti a fost implicat în scandalul câinilor maidanezi ucişi şi incineraţi în urma „hingheriadei” lui Băsescu. Cu toate că îi lipsesc dotările, iar din punct de vedere al mediului, incineratorul de la Dej este un pericol pentru sănătatea publică, Protan a câştigat o licitaţie la nivel naţional prin care i se atribuie executarea serviciilor de ecarisare şi distrugere cadavre/deşeuri.
pt poluarea aerului din dej pe care suntem obligati sa il respiram conducerea protan ar trebui cel putin spanzurata. sa va fie rusine,nemernicilor!!! datorita celor ca voi am ajuns sa nu mai putem trai in aceasta tara!!!