Deoarece mulţi medici de familie sunt în această perioadă în concediu, cele patru centre de permanenţă care vor funcţiona în judeţul nostru îşi vor începe activitatea abia din toamnă.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN), dr. Anca Andriţoiu, spune că medicii au fost înştiinţaţi în legătură cu acest aspect şi că se vor organiza până în septembrie. Cele patru centre vor funcţiona în Josenii Bârgăului, Teaca, Bistriţa şi Sângeorz-Băi.

Medicii de familie vor acorda asistenţă medicală gratuită tuturor oamenilor ale căror probleme de sănătate sunt urgente, dar nu le pun viaţa în pericol, fie că sunt sau nu asiguraţi medical.
Conform proiectului de act normativ, pentru a nu încărca programul medicilor de familie care acceptă să facă gărzi în centrele de permanenţă, s-a prevăzut înfiinţarea centrelor de către un grup de şapte medici, faţă de cinci medici cât era stipulat înainte.
Informaţiile postate pe site-ul Ministerului Sănătăţii arată că până la finele lunii iulie, la nivel naţional au fost înfiinţate 39 de astfel de centre, cele mai multe fiind în judeţul Botoşani, în număr de şapte, iar cele mai puţine în judeţele Cluj şi Argeş – câte unul.

În Bistriţa-Năsăud se înfiinţează 4 centre

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke (n. r. – acesta a demisionat din funcţie cu puţin timp înainte de închiderea ediţiei), a elaborat un proiect prin care să fie reînfiinţate, după caz, respectiv înfiinţate, centre de permanenţă care să asigure asistenţa medicală atât pe timpul nopţii, cât şi la orice ora din week-end.
În judeţul nostru vor acorda asistenţă medicală gratuită patru astfel de centre, însă abia din toamnă. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că pentru anul acesta, au fost propuse spre înfiinţare în Bistriţa-Năsăud patru centre de permanenţă în următoarele localităţi: Sângeorz-Băi, Bistriţa, Teaca şi Josenii Bârgăului. „Acestea îşi vor începe activitatea în toamnă, probabil în luna septembrie. Acum, mulţi medici de familie sunt plecaţi în concedii. Au fost înştiinţaţi în legătură cu această problemă, iar când se vor întoarce din concedii se vor organiza după cum cred de cuviinţă”, a mai precizat dr. Andriţoiu.
Cât despre locaţiile unde vor funcţiona centrele, acestea diferă de la localitate la localitate. La Bistriţa centrul îşi va desfăşura activitatea la Policlinică, la Teaca la Centrul de Sănătate, iar la Josenii Bârgăului într-un imobil pus la dispoziţie de autorităţile locale. Pentru centrul de la Sângeorz-Băi încă nu se cunoaşte locaţia.

Reguli noi impuse de minister

Începând cu data de 1 iunie 2011, Ministerul Sănătăţii a impus reguli noi privind desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă.
„În noile norme am prevăzut măsuri care duc la flexibilizarea activităţii şi eliminarea disfuncţionalităţilor în funcţionarea centrelor de permanenţă. De asemenea, am suplimentat veniturile medicilor de familie şi a asistenţilor medicali care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în aceste centre şi am prevăzut obligaţia autorităţilor locale de a se implica în susţinerea acestor unităţi deoarece comunitatea locală este beneficiara directă a serviciilor efectuate de astfel de unităţi”, a declarat Attila Cseke, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Mai exact, un medic de familie va primi un tarif orar de 12, 8 lei/oră indiferent de gradul profesional, faţă de 10 lei /oră aşa cum era prevăzut în prezent, tarif din care medicul era obligat să plătească şi utilităţile centrului. Tariful asistenţilor medicali se va calcula în funcţie de salariul negociat, indiferent dacă aceştia se află în contract cu Casele de Asigurări sau sunt angajaţi numai în serviciul de gardă, dar nu mai mic de 8 lei/oră. Un element de noutate constituie faptul că dacă centrele de permanenţă sunt organizate în cabinetele medicilor de familie, aceştia primesc, în plus, încă 6,4 lei /oră.
Autorităţile locale vor fi obligate să asigure personalul auxiliar (îngrijitoare, paznic, registrator medical, după caz), dacă pun la dispoziţie spaţiul, precum şi paza pentru cabinetele care participă la un centru de permanenţă, indiferent de forma de organizare a acestuia. Totodată, ele trebuie să asigure dotarea minimală necesară funcţionării centrelor de permanenţă, precum şi plata utilităţilor, în cazul în care pun la dispoziţie spaţiul.
Medicii de familie vor asigura asistenţa medicală gratuită între orele 15.00 şi 7.00 pentru persoanele ale căror probleme de sănătate sunt urgente, dar nu le pun viaţa în pericol. Aici vor fi primiţi şi asiguraţi, dar şi neasiguraţi ai sistemului de asigurări de sănătate.
După noile reguli, centrele ar trebui să funcţioneze cu un număr de şapte medici de familie. În cazul în care nu este posibil acest lucru, se pot înfiinţa şi centre de permanenţă cu cinci sau şase medici, dacă ei pot asigura funcţionalitatea centrului de permanenţă şi sunt de acord să funcţioneze în această formulă.
În zonele unde numărul medicilor de familie este mai mic decât cel minim de cinci pot fi cooptaţi medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau medici rezidenţi în medicina de familie în anul III de pregătire.

39 de centre înfiinţate în ţară

Tot pe site-ul Ministerului Sănătăţii se mai precizează că la nivel naţional au fost înfiinţate un număr de 39 centre de permanenţă după data de 1 iunie.
În topul judeţelor cu cele mai multe centre de permanenţă se află Botoşani (cu şapte) şi Satu Mare (cu şase). În Teleorman au fost înfiinţate patru centre, în timp ce în judeţele Hunedoara, Braşov şi Vâlcea au fost organizate câte trei astfel de unităţi. Câte două au fost înfiinţate în Mureş, Galaţi şi Sălaj şi câte unul în Giurgiu, Brăila, Cluj, Argeş şi Bihor.
Pentru anul în curs, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de 21 milioane de lei pentru funcţionarea centrelor de permanenţă. Pentru primul trimestru al anului a fost prevăzut un buget de 8.500.000 lei pentru centrele de permanenţă, dar cum Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a cerut pentru finanţarea lor doar 6.095.000 lei, au rămas neutilizaţi peste 2.400.000 lei.
La ora actuală, în ţară funcţionează peste 100 de centre de permanenţă, în care activează 755 medici. 62 de centre de permanenţă îşi desfăşoară activitatea în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale. Alte 106 sunt în procedură de înfiinţare.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.