Gazeta de Cluj vă prezintă Topul ţărilor care vor ajunge la sapă de lemn. Lovite de criză, statele respective au ajuns la grade de îndatorare care vor face ca locuitorii loviţi de datoriile făcute de guverne să ajungă datori vânduţi. Primul loc al ţărilor datoare este ocupat de Italia şi, în mod surprinzător, România, situată la polul opus, are cel mai mic grad de îndatorare. Astfel, începând cu Italia şi terminând cu România, toate guvernele lovite de criză au apelat la măsuri de tăieri salariale din sectorul bugetar, adică din veniturile celor care alcătuiesc majoritatea plătitorilor de taxe şi impozite. Aceste măsuri au avut ca efect revolte sociale, în unele zone, extrem de violente.

Locul 1 ITALIA
Conform unui top al Comisiei Europene şi a unor agenţii europene de monitorizare, Italia este prima ţară din topul datornicilor, cu o datorie publică externă înregistrată la finalul anului trecut de 115% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce o include pe lista statelor cu probleme. În mod ironic, lista respectivă este intitulată "PIIGS"(PIIGS- acronim pentru Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania). Pentru a depăşi situaţia şi a restabili încrederea pieţei de economii în zona euro, guvernul italian are în vedere reducerea cheltuielilor bugetare cu 27,6 miliarde de euro in următorii doi ani. "Măsurile care vor duce la ajustarea bugetului pentru următorii doi ani nu vor fi foarte diferite de cele luate deja de Paris, Madrid, Londra, Berlin şi Lisabona", a precizat pentru Corriere della Sera ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, conform Wall-Street. Măsurile sunt evaluate la 13 miliarde de euro în 2011 şi la peste 14,5 miliarde în 2012 şi vor include reduceri de salarii în sectorul public.

Locul II GRECIA
anul trecut, datoria Greciei era de 115% din PIB, dar anul acesta se estimeaza ca va ajunge la 123%, conform Comisiei Europene. În replică, pentru reducerea gradului de îndatorare, Grecia va renunţa la acordarea celui de-al 13-lea şi al 14-lea salariu şi va tăia sporurile funcţionarilor publici. Uniunea Europeană şi FMI cer guvernului grec să facă economii de 25 de miliarde de euro în următorii doi ani, pentru a reduce deficitul bugetar care a atins, anul trecut, 14% din Produsul Intern Brut. Un asemenea plan de austeritate este fără precedent în zona Euro. Măsurile de austeritate votate de Legislativul elen includ îngheţarea salariilor, tăieri substanţiale ale primelor pentru vacanţă pentru salariaţi şi pensio¬nari, precum şi creşteri fiscale semnificative prin majorarea accizelor la alcool şi tutun. Guvernul va reduce, de asemenea, cu 30% primele de sărbători acordate salariaţilor din sectorul public. În prezent, Grecia s-a confruntat cu mişcări de stradă fără precedent, cauzate de măsurile anti-criză luate de Guvern, în replică la presiunile exercitate de fondurilor de creditare în vederea înapoierii datoriei externe contractate, pentru evitarea unui faliment naţional.

Locul III BULGARIA
Cu o datorie externă de 107,3% din PIB, Bulgaria are în planul de reducere a cheltuielilor bugetare micşorarea numărului de ambasade. Astfel, vor fi închise 20% din cele 100 de ambasade ale sale, începând cu cea din Grecia. Planul de austeritate al bulgarilor mai prevede scăderea cheltuielilor bugetare, astfel că guvernul de la Sofia va face pentru asta economii de circa 450 milioane euro. Premierul Boiko Borisov le-a cerut funcţionarilor publici să reducă cheltuielile de transport, utilizând mijloacele publice şi metroul din Sofia. Ministrul Finanţelor, Simeon Djankov, a declarat că este pregătit să meargă la serviciu pe bicicletă pentru ca ţara să iasă din criză.

Locul IV PORTUGALIA
Cu o datorie publică de 76,8% din PIB înregistrată anul trecut, Portugalia şi-a adâncit în acest an procentul, estimările fiind de 142 miliarde euro, echivalent cu 86% din Procentul Intern Brut. ”Valoarea nevoilor de finanţare a statului, în 2010, prin intermediul emisiunilor de titluri de stat pe termen mediu şi lung şi prin finanţare pentru lichiditate pe termen scurt, se situează între 24 şi 25 miliarde euro", se spune într-un comunicat al IGTC, citat de NewsIn. Portugalia a anunţat reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe, pentru a reduce deficitul bugetar cu peste 50%. Astfel, guvernul a aprobat un plan de măsuri anticriză, care cuprind reducerea cu 5 procente a salariile de top din sectorul public, salariile politicienilor precum şi cele ale  membrilor guvernului. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) va fi majorată de la 20 la 21 de procente, iar profiturile marilor companii şi ale bancilor vor fi taxate suplimentar, cu 2,5 procente. În plus, impozitele pe venit vor fi majorate cu 1,0 până la 1,5 procente.

Locul V FRANTA

Datoria publică înregistrată anul trecut de Franţa a fost de 77,6% din produsul intern brut. În replică, statul francez a anunţat reducerea cheltuielilor cu 5 miliarde de euro până în 2011. Executivul are pregătite 166 de măsuri, printre care: unul din doi funcţionari publici care ies la pensie nu va mai fi înlocuit, iar toţi angajaţii vor avea salariile înghetate în următorii 2 ani. Cheltuielile publice vor fi înghetate pe trei ani, iar iluminatul autostrăzilor din jurul Parisului noaptea va fi sistat .De asemenea, unii miniştri din cabinetul francez sunt gata să-şi reducă salariile.

LOCUL VI GERMANIA
După ce a acordat ajutoare de 123 miliarde de Euro Greciei, Germania va fi forţată să ia cele mai dure măsuri de austeritate după 1945, din cauza datoriei publice înregistrate de 73,2% din PIB. Roland Koch, preşedintele adjunct al Uniunii Creştin Democrate, condusă de cancelarul Angela Merkel, a declarat că "nici o arie bugetară nu este tabu". Cele mai mari reduceri sunt asteptate în bugetul educaţiei şi în ajutoarele acordate familiilor. S-a renunţat deja la reducerile de impozit promise în octombrie. În prezent se discută despre creşteri de impozite pentru a umple un deficit fiscal de 10 miliarde de euro. De asemenea, a fost cerută revizuirea politicilor care garantează un loc în grădiniţe pentru toţi copiii mai mici de trei ani, iar în anii care urmează nu se vor mai aloca bani pentru reparaţii de drumuri sau alte proiecte de infrastructură.

LOCUL VII IRLANDA
Irlanda, ţară ce face parte din supranumitele state PIIGS, are o datorie publică de 64% din Produsul Intern Brut. În vederea reducerii acesteia, executivul irlandez a anunţat deja reduceri de salarii în sectorul public, de la 5% pentru un măturător, până la 20% pentru premierul Brian Cowen. Totodată, au fost reduse şi alocaţiile pentru copii, cu procente între 6,8 si 9,6%.

Locul VIII MAREA BRITANIE
Datoria publică externă a Marii Britanii se ridică la  68,1% din produsul intern brut Astfel, au fost impuse măsuri de reducere cu 5% a salariilor membrilor cabinetului executiv.  Guvernul va mai anunţa în curând detaliile unei prime reduceri de cheltuieli, în valoare de 6 miliarde de lire, destinată "cârpirii" deficitului bugetar de 163 de miliarde. Bugetele unor departamente ar putea fi reduse astfel cu până la 25% şi sunt aşteptate creşteri de taxe, inclusiv mărirea TVA-ului.

Locul IX SPANIA
În 2010, Spania avea nivelul datoriilor publice la 53% din PIB, sub media Uniunii Europene. Jose Luis Rodriguez Zapatero, primul ministru al Spaniei, a anunţat că salariile bugetarilor spanioli vor fi reduse cu 5% anul acesta, în timp ce pensiilor vor fi înghetate până la sfârşitul acestui an pentru a reduce deficitul bugetar al ţării. Pachetul de măsuri include şi reducerea ajutorului de stat de 2.500 euro pentru proaspeţii părinţi, în timp ce investiţiile statului se vor reduce cu 6 miliarde euro în 2011. Guvernul spaniol, al carui membri vor resimţi o reducere a salariilor cu 15%, vrea să reducă deficitul ţării la 6% din PIB în 2011, în condiţiile în care anul trecut a atins 11,2%.

Locul X ROMANIA
Datoria publică a României a crescut la 155,027 miliarde lei, ceea ce înseamnă 28,77% din produsul intern brut (PIB), în contextul livrării de către FMI a tranşelor trei şi patru, arată datele publicate de Ministerul Finantelor Publice. Guvernul s-a angajat să impoziteze tichetele de masă, veniturile de pe bursă, dobânzile la depozitele bancare şi plăţile compensatorii, urmând să elimine scutirea de la plata impozitului pe venit de care beneficiau programatorii din domeniul IT. Lista este completată de scăderea cu 25% a salariilor bugetarilor, micşorarea cu 15% a pensiilor, eliminarea celui de-al 13-lea salariu. De asemenea, Guvernul s-a angajat în faţa FMI şi CE sa înceapă procedurile de privatizare sau închidere pentru Termoelectrica şi să vândă pachetul majoritar de acţiuni la CFR Marfă, iar pentru a mai face rost de bani, executivul se pregăteşte să închidă 150-200 de spitale dintre cele aproximativ 450 existente în întreaga ţară.

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.