Bilanţul Poliţiei Române desfăşurat, la începutul săptămânii, la Academia de Poliţie, s-a lăsat cu scandal şi cu câteva demiteri “live”. Primul pe care l-a luat gura pe dinainte a fost chestorul Florin Sandu, şeful Poliţiei Române. "Rata infracţionalităţii în România a fost, anul trecut, inferioară celei din alte state europene şi din Statele Unite ale Americii", a spus el. Următorul lăudăros, chestorul Mihai Stoica, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog. Neaşteptat, preşedintele Ion Iliescu i-a adresat lui Stoica două întrebări. Pe un ton dur, şeful statului l-a întrebat de ce a crescut numărul drogurilor care se vând în şcoli şi de ce vecinii noştri, Ungaria şi Bulgaria, înregistrează la vamă capturi mult mai numeroase ca ale noastre. Cunoaşteţi urmarea. Bunicuţa a pufnit cu mânie. Iar la un semn, ministrul Ioan Rus mi ţi-i i-a zdupăit din funcţii atât pe Stoica, cât şi pe chestorul Mihai Gheorghe, şeful Poliţiei Capitalei.
Dar să stăm strâmb şi să judecăm drept. Căci răţoiala preşedintelui Iliescu pare exagerată, în condiţiile în care, o să fiţi surprinşi, chiar intransigenţii reporteri ai GAZETEI de Oradea au constatat, există şi zone în care oamenii legii au lucrat pe brânci pentru eliminarea reţelelor de traficanţi şi pentru reducerea numărului de infracţiuni. Oradea a fost mai mereu subiect de ştiri pentru jurnalele de seară ale televiziunilor. Iar anul trecut s-au făcut capturi importante. Aşa că le-am cerut socoteală tuturor instituţiilor implicate în prevenirea şi combaterea traficului de stupefiante. Acest articol le este dedicat. Un articol “de bine”, un gest de încurajare pentru acest an, când vor creşte fără îndoială şi pretenţiile noastre vizavi de combaterea acestor gunoaie omeneşti care vând droguri. (GAZETA de Oradea)

BOX

Direcţia Regională Vamală Interjudeţeană Oradea

Direcţia Regională Vamală Interjudeţeană Oradea este subordonată Direcţiei Generale a Vămilor Bucureşti şi realizează, în plan teritorial, atribuţiile autorităţii vamale.
Direcţia Regională Vamală Interjudeţeană Oradea are în subordine 10 birouri vamale de control şi vămuire situate în judeţele Bihor, Satu Mare şi Maramureş.
Astfel, în Bihor, D.R.V.I. Oradea coordonează:
* Birourile vamale de control şi vămuire la frontieră Borş, Episcopia Bihorului, Salonta şi Valea lui Mihai (cu punctul vamal Barantău)
* Biroul vamal de control şi vămuire la interior Oradea   
În judeţul Satu Mare:
* Birourile vamale de control şi vămuire la frontieră Petea şi Halmeu
* Biroul vamal de control şi vămuire la interior Satu Mare
În judeţul Maramureş:
* Birourile vamale de control şi vămuire la interior Baia Mare şi Sighet

Atribuţiile DRVI

Pentru aducerea la îndeplinire a atribuţiilor ce-i revin D.R.V.I. Oradea are următoarea structură organizatorică:
* conducerea, care este asigurată de un director şi un director adjunct;
* Serviciul Regimuri şi Operaţiuni Vamale;
* Serviciul Supraveghere Vamală şi Luptă Impotriva Fraudelor Vamale;
* Serviciul Juridic, Contencios, Urmărirea şi Încasarea Creanţelor Bugetare;
* Serviciul Financiar, Contabilitate, Organizare Generală, Gestiune de Personal, Investiţii şi Administrarea Serviciilor;
* Biroul Tehnologia Informaţiei, Statistică Vamală şi Gestiunea Datelor;
* Compartimentul de Audit Intern;

Cu ochii pe traficanţi

Dintre atribuţiile Direcţiei Regionale Vamale Interjudeţene Oradea menţionăm faptul ca organizează, controlează şi răspunde de aplicarea riguroasă a reglementărilor vamale, exercită controlul ulterior asupra operaţiunilor de vămuire efectuate de birourile vamale din raza teritorială de activitate, organizează supravegherea vamală în scopul respectării legislaţiei vamale de către persoanele fizice şi juridice. Coordonează şi îndrumă birourile vamale în realizarea operaţiunilor de vămuire, precum şi pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit de droguri, arme, muniţii, materiale explozive şi radioactive, produse şi substanţe stupefiante şi psihotrope, substanţe chimice esenţiale şi precursori, produse şi substanţe toxice, obiecte din patrimoniul cultural naţional, mărfuri contrafăcute şi pirat, metale şi pietre preţioase.
D.R.V.I. Oradea colaborează, de asemenea, pe linia combaterii contrabandei, fraudelor vamale şi evaziunii fiscale şi cu alte instituţii care işi desfăşoară activitatea în frontieră.

Bani pentru bugetul statului

În perioada 01.01.2002 – 31.12.2002, la bugetul de stat, din drepturi vamale s-au încasat 5.942.806.558 mii lei. De la agenţii economici, sumele încasate şi virate la buget s-au ridicat la 5880,6 miliarde lei (din drepturi vamale, majorări de întârziere, comision vamal, taxe pentru prestaţii vamale etc.), iar de la persoanele fizice aproximativ 62,2 milde lei.          

Situaţia defalcată a încasărilor din drepturi vamale este următoarea:

–    din taxe vamale – 525.360.236 mii lei
–    din suprataxe vamale – 1.208 mii lei
–    din accize – 422.593.297 mii lei
–    din T.V.A. – 4.936.949.197 mii lei
–    din amenzi – 5.779.218 mii lei
–    din majorări de intârziere – 4.261.236 mii lei
–    din comision vamal – 34.314.553 mii lei
–    din prestări servicii vamale2.587.680 mii lei

În anul 2002, în urma activităţii desfăşurate de Serviciul Supraveghere vamală şi luptă împotriva fraudelor vamale (S.V.L.Î.F.V.) din  D.R.V.I. Oradea, sumele virate la bugetul de stat se ridică la  5.742 mil. lei astfel:
–    din confiscări – 2.634.000.000 lei
–    din amenzi – 303.500.000 lei  
–    din acte constatatoare –  2.623.000.000 lei     

Aparatură pentru controlul antidrog

În cadrul DRVI există un compartiment antidrog format din 2 inspectori.
Aceştia au ca atribuţii :
– asigurarea pregătirii profesionale de specialitate a personalului vamal din raza de activitate;
– executarea verificărilor la unităţile vamale şi agenţii economici privind importul-exportul de precursori, mărfuri cu regim special.
În cadrul Birourilor vamale (BV) – există compartimente de control vamal antidrog şi fizic, formate din doi sau mai mulţi lucrători vamali, în funcţie de numărul de salariaţi din BV.
Atributii :
– efectuarea controlului vamal antidrog al mijloacelor de transport, mărfurilor şi călătorilor ;
– prelevează probe în cazul unor suspiciuni cu privire la natura unor substanţe.
– controlul vamal se desfăşoară în urma realizării unei analize de risc (se ia in considerare ţara înmatriculării mijlocului de transport, ţara de încărcare a mărfii, felul mărfii). De asemenea, controlul se efectuează întotdeauna asupra mijloacelor de transport şi călătorilor aflaţi în consemn.

De precizat că, în ultimii ani, s-au dotat cu aparatura necesară controlului antidrog şi următoarele birouri vamale de frontieră: Petea, Borş, Halmeu.

Lipsa informaţiilor – un neajuns considerabil

Există şi o serie de neajunsuri:
–    lipsa informaţiilor
–    condiţii neadecvate pentru controlul total al automarfarelor, în special a celor încărcate  cu mărfuri perisabile
– Toate capturile de droguri din lume sunt monitorizate la nivelul Organizaţiei Mondiale a Vămilor. Din publicarea acestor capturi reiese că cea mai mare parte a fost făcută în urma informaţiilor primite sau culese.
– În cursul anului 2001 şi 2002, organele vamale au participat la operaţiuni pentru combaterea traficului de droguri organizate de 30 de administraţii vamale din Europa – sub responsabilitatea şi în baza informaţiilor primite de la o administraţie vamală din UE.

Zeci de kilorgrame de heroină confiscate

Din activitatea desfăşurată de Compartimentul antidrog, menţionăm acţiunile de control antidrog, având ca rezultat 5 cazuri de sesizare a organelor de urmărire penală, 4 cazuri semnificative descoperite:
– în data de 11.03.2002 la B.v.c.v.f. Episcopia Bihorului s-a descoperit cantitatea de 240 buc. ţigarete preparate din canabis în amestec cu tutun şi 2 g. marijuana;
– în data de 22.06.2002 la B.v.c.v.f. Borş s-au descoperit 30,3 kg. heroină, în 05.07.2002, 42 kg heroină, iar în 20.09.2002, tot la B.V. Borş s-au descoperit 51,521 kg. heroină.

Cine conduce Direcţia Regională Vamală Interjudeţeană Oradea?

Numele si prenumele: Vesa Călin Valeriu
Data şi locul naşterii: 09.12.1963, Turda – jud. Cluj
Starea civilă: căsătorit, 1 copil
Studii absolvite:  Institutul Politehnic Cluj- Napoca – Fac. de Mecanică
                 Universitatea din Oradea – Fac. de Drept
Specializări în ţară şi străinătate:
Diverse cursuri de specialitate, în ţară şi străinătate
Activitatea profesională desfăşurată:
Din 31.01.1991  – controlor vamal la Biroul vamal Borş
Din 25.03.1993 – inspector de specialitate, şef  Brigada de Supraveghere şi Control Vamal din cadrul D.R.V. Oradea
Din 03.06.1998 – expert vamal, şef  la Brigada de Supraveghere şi Control Vamal din cadrul D.R.V. Oradea
Din 08.02.2001, până în prezent – director al D.R.V.I. Oradea

Ce-a făcut poliţia bihoreană în 2002

Întreaga activitate a poliţiştilor din judeţul Bihor a fost orientată spre prevenirea comiterii unor infracţiuni sau alte fapte care afectează climatul de ordine şi siguranţă civică, concomitent cu luarea măsurilor legale împotriva oricăror încălcări ale legii.
Astfel, în 2002 au fost constatate 5.636 infracţiuni din care 1.602 de natură economică, 2.374 de natură judiciară şi 1.660 alte infracţiuni.
Au fost aplicate 193.394 sancţiuni contravenţionale din care 71.044 la regimul circulaţiei pe drumurile publice, 5.134 pentru încălcarea regimului juridic privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite (Lg.12/1990) şi 10.243 pentru  încălcarea prevederilor legale privind normele  de convieţuire socială, ordine şi linişte publică, dintre care 81 cu închisoare contravenţională, valoare amenzilor aplicate ridicându-se la peste 31 miliarde lei.
Au fost prinse 185 persoane urmărite în temeiul legii şi au fost depistaţi 1.807 minori lipsiţi de supraveghere din care 1.604 au fost încredinţaţi familiilor iar 598 părinţi au fost sancţionaţi pentru lipsa de supraveghere a copiilor.
Pe ansamblu, a fost constatată o scădere a faptelor de natură penală cu 36%, tendinţa manifestată de altfel în întreaga ţară.
Cele mai importante scăderi au fost înregistrate la infracţiunile de furt cu 1.662, înşelăciunile cu 227, distrugerile cu  138.
Au scăzut de asemenea tâlhăriile cu 25, tentativele de omor cu 10.
Cu toate că au fost soluţionate 2.270 cauze cu A.N. din care 1.544 prin identificarea autorilor (ceea ce reprezintă 68%) pe ansamblu înregistrăm o creştere a acestui gen de fapte cu 194.
Furturile de autovehicule au scăzut cu 170 (de la 231  în 2001 la 61 în 2002) în timp ce furturile din autovehicule au scăzut cu 1.323 (de la 2.103 în 2001 la 780 în 2002).
Precizăm ca la Poliţia Municipiului Salonta, poliţiile orăşenesti, şi posturile  comunale de poliţie a fost înregistrată o scădere însemnată a faptelor penale cu A.N., o uşoară creştere menţinându-se totuşi pe raza Municipiului Oradea.
Au fost finalizate cercetările şi s-au făcut propuneri de trimitere în judecată în 32 cauze penale complexe din care 23 s-au referit la comiterea unor infracţiuni economice cu prejudicii între 2 si 15 miliarde lei, iar 8 au fost de natură judiciară, fiind cercetate 110 persoane, din care 38 în stare de arest preventiv.
În acest moment pe rolul instanţelor se află, în diferite stadii de judecată, 48 cauze complexe, iar la Parchete, în faza de finalizare a rechizitoriilor 8 astfel de cauze.
Au fost constatate 33 infracţiuni la regimul armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi radioactive din care 2 infracţiuni de contrabandă calificată (cu un plus de 7 infracţiuni faţă de 2001), fiind identificate 32 arme, 3935 cartuşe, 326 capse bolţuri, 3 kg mercur, 44 rp. substanţe toxice, 30,5 litri substanţe toxice, 37 kg produse fitosanitare deţinute ilegal.
Dintre cauzele care au contribuit la scăderea pe ansamblu a stării infracţionale şi, în special, a infracţiunilor economico-financiare, cu peste 1.000 faţă de 2001, putem enumera:
– mutaţiile intervenite în structura proprietăţii, prin privatizarea marilor societăţi comerciale;
–    măsurile de autoprotecţie luate de agenţii economici, atât în sfera selecţiei riguroase a personalului angajat, cât şi al instalării unor dispozitive de pază şi supraveghere moderne, sau apelarea la serviciile unor societăţi specializate;
–    îmbunătăţirea cooperării cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Garda Financiară, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Registrul Comerţului şi organizarea în comun a unor acţiuni şi controale cu caracter preventiv;
– modificările cadrului legislativ în materie economico-financiară şi eliminarea treptată a “portiţelor” create de legislaţia destul de stufoasă.

Nereuşitele din anul 2002 se datorează în primul rând lipsei efectivelor ce acţionează în stradă (-156 agenţi de poliţie), cât şi a unor deficienţe ce ţin de necesitatea îmbunătăţirii pregătirii profesionale a lucrătorilor de poliţie, de profesionalismul cu care trebuie făcută cercetarea la faţa locului în cauzele cu A.N. şi implicit al raporturilor cu cetăţenii, atât în calitatea nefericită, uneori de victimă cât şi de martori.
Nu am reuşit să asigurăm întotdeauna un dialog fructuos şi constructiv între poliţişti şi cetăţeni şi, pe cale de consecinţă, nu am reuşit în multe cazuri să redăm cetăţenilor bunurile sau valorile de care au fost deposedaţi, prin comiterea unor fapte de natură penală şi să identificăm autorii unor astfel de fapte, motiv pentru care NE CEREM SCUZE PUBLIC.
Anul 2002 rămâne pentru POLIŢIA ROMÂNĂ un an cu profunde reverberaţii istorice legate de declanşarea procesului de demilitarizare şi continuarea reformei în poliţie, concomitent cu adoptarea unor structuri la certinţele comunităţilor a căror stare de ordine şi siguranţă o gestionăm.
Pentru anul 2003 priorităţile noastre se îndreaptă spre menţinerea tendinţei de reducere a fenomenului infracţional si în primul rând al infracţiunilor de mare violenţă, concomitent cu luarea celor mai eficiente măsuri, pentru identificarea autorilor infracţiunilor rămase cu A.N.
Vom continua procesul de restructurare prin redistribuirea unor forţe către structurile operative, concomitent cu ridicarea nivelului de pregătire profesională a cadrelor şi al îmbunătăţirii raporturilor generale care trebuie să existe între poliţist şi cetăţeni.
Apreciem că prin constituirea AUTORITĂŢII TERITORIALE DE ORDINE PUBLICĂ din judeţul Bihor, comunitatea, prin reprezentanţii săi va contribui în mai bună măsură la cunoaşterea realităţilor şi problematicii cu care confruntă, concomitent cu găsirea celor mai eficiente măsuri de prevenire şi contracarare a fenomenului infracţional şi de menţinere a unui climat de ordine şi siguranţă publică pe raza localităţilor, oraşelor şi municipiilor.
ŞEFUL INSPECTORATULUI
Comisar şef
CHEREJI GHEORGHE

BOX

Inspectoratul general al Poliţiei de Frontieră

Datorită complexităţii muncii de descoperire a acestei activităţi infracţionale desoebit de grave care este traficul de stupefiante sau de substanţe psihotrope, aceasta s-a desfăşurat într-o strânsă corelare şi conlucrare cu organele CZCCOA Bihor şi Cluj, SIIPI Bihor, organele de poliţie şi cele vamale. Descoperirea întâmplătoare a unor astfel de transporturi este foarte rară, accidentală şi la nivelul inspectoratului, cele 4 cazuri avute pţnă în prezent (în anul 2002 şi în această lună) de descoperire a unei cantităşi totale de 120,5 kg. heroină şi 3 g. cannabis, s-a făcut în urma unui schimb permanent de date şi informaţii concrete şi desfăşurării de acţiuni în comun.
Astfel, în data de 26.06.2002 în urma unei acţiuni desfăşurate de cadre ale D.P.F. Oradea pe raza localităţii Chişineu Criş, judeţul Arad, a fost reţinut cetăţeanul polonez Cieslav Stanislw de 26 ani, care conducea un microbuz marca Mercedes Vito, înmatriculat în Polonia. Lipsa totală a bagajelor, precum şi prezenţa unui foarte mare număr de odorizante auto în habitaclul autoturismului, au ridicat suspiciuni referitoare la prezenţa acestuia în ţtara noastră. Susnumitul a fost condus pentru executarea unui control amănunţit în P.P.F. Borş, ocazie cu care a fost descoperită, într-un locaş special amenajat pe şasiul motorului, cantitatea de 30,5 kg. heroină, în valoare de 3,5 milioane dolari SUA.
În data de 05.07.2002, în urma unei informaţii primite de la C.Z.C.C.O.A. Cluj în P.P.F. Borş a fost reţinută numita Deak Andreea, de 24 ani, care conducea un autoturism marca Volkswagen Coupe, înmatriculat în Ungaria. La controlul autoturismului, a fost găsită ascunsă sub bancheta din spate şi feţele uşilor maşinii cantitatea de 40 kg. heroină, în valoare de 4 milioane dolari SUA.
În data de 20.09.2002, tot în baza unor informaţii primite de la C.Z.C.C.A. Cluj, în P.P.F. Borş a fost reţinut numitul Dorin Ioan Ficuţ, de 33 ani, care conducea un autoturism marca Volkswagen Vento, înmatriculat în judeţul Cluj. La controlul efectuat, a fost găsită ascunsă, într-un locaş special amenajat între spoilerul din spate şi rezervorul maşinii, cantitatea de 50 kg. heroină, în valoare de 5 milioane dolari SUA.
În data de 08.01.2003, s-a prezentat la ieşire din ţară prin P.P.F. Borş un autoturism marca Opel Vectra, înmatriculat în judeţul Alba, în care se aflau doi tineri din R. Moldova, Vladimir Lozovan şi Olesea Caradjova, asupra cărora au fost găsite, ascunse între rezervorul de  gaz al maşinii şi portbagaj, o armă de vânătoare marca Baikal şi două cartuşe de 16 mm marca Brenek, iar în poşeta tinerei trei grame de cannabis şi 3800 de euro.
Cadrele Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor au avut în vedere şi alte aspecte ale transportului comericializării sau chiar producerii de droguri în zona de competenţă, fiind descoperite în localitatea Leş două lanuri de cânepă cu o suprafaţă de 40, resepctiv 15 hectare de cânepă, de la care s-au prelevat probe trimise pentru analiză laboratorului de specialitate al MI. În urma expertizării efectuate, s-au constatat că acestea conţin într-o concentraţie mărită Tetrahidrocanabinol (THC).
Inspector principal Mircea Chiorean
Purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor

Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Oradea

Activitatea Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Oradea (CZCCOA) este structurată pe două birouri, fiecare dintre acestea având în “stăpânire” câte un judeţ. În cazul nostru, este vorba de Bihor şi Satu Mare, judeţe care adună aproape un milion de locuitori şi sunt tranzitate de încă un milion de cetăţeni în fiecare an. În raza de competenţă a CZCCOA intră astfel nu mai puţin de 12 oraşe, municipii şi reşedinţe de judeţ, în suprafaţă de 13 962 kilometri patraţi.
Iată numai cîteva dintre cele mai răsunătoare “capturi” ale CZCCOA Oradea:
* 250 de pastile de Ecstasy, ce proveneau din Deva, trimise de Ioan Crişan, zis şi “Doctorul”, şi ajunse la orădeanca Ioana Macavei.
* mai 2002 destrămarea Igor Spătaru, Ermoschin Fiodor şi Aurelia, Cărăuş Iurie, care au fost suprinşi în momentul ăn care vroiau să cumpere de la Bochiş Livia şi Belo Claudia circa 10 000 de cutii de efedrină, precursor folosit la fabricarea drogurilor. În urma cercetărilor, ofiţerii au aflat că filiera din Chişinău achiziţionase de la aceleaşi surse aproximativ 150 000 de cutii de efedrină.
* Cea mai celebră operaţiune, “Autobuzul Nuntaşilor” a însemnat anihilarea unui grup de 61 de consumatori şi/sau traficanţi, care au fost reţinuţi în iulie 2022.fiind surprinşi consumând droguri într-o cabană din zona de agrement Noroieni, situată la câţiva kilometri de Satu Mare. Tinerii participau la o petrecere cu ocazia zilei de naştere a lui Ciprian Chioran, de 23 de ani, cunoscut sub numele de Kinderbody. Asupra lor au fost descoperite pastile de ecstasy, LSD, cocaină, haşiş şi cannabis, precum şi arme albe: cuţite de vânătoare, bîte de base-ball şi cătuşe.
Succesul operaţiunii nu ar fi fost posibil fără cooperarea dintre CZCCOA Oradea UM 0962 Bihor şi Satu Mare, Jandermerie, CZCCOA Cluj.
Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Oradea este condus de comisarul Nicolae Stamate, în vîrstă de 45 de ani. Brăilean de origine, Stamate activează în Poliţia Bihor încă din 1984. Este căsătorit şi are un copil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.