În teorie, Radu Moldovan i-a luat faţa lui Liviu Rusu

Potrivit unui sondaj comandat de USL BN, principalii combatanţi la şefia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud ar fi actualul preşedinte, democrat-liberalul Liviu Rusu, şi liderul social-democrat bistriţean, deputatul Radu Moldovan.
În ceea ce priveşte Primăria Bistriţa, actualul primar Ovidiu Creţu încă nu are un rival de temut. PDL încă nu s-a decis asupra unui candidat puternic, reprezentantul oficial rămânând încă Ioan Nelu Botiş.

Sondajele comandate în ultima perioadă de USL BN au relevat că Ovidiu Creţu este favorit pentru a candida la Primăria Bistriţa, iar Radu Moldovan la Consiliul Judeţean.
Ca şi la nivel naţional, USL BN va avea candidat comun la alegerile locale din 2012, atât pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, cât şi pentru cea de primar al municipiului Bistriţa.
Dacă pentru cele două obiective – Primăria Bistriţa şi Consiliul Judeţean – favoriţii sunt social-democraţi, în ochii electoratului în ceea ce priveşte culorile politice preferate şi încrederea în partide, tot PSD este bine-văzut.

Diferenţă de peste zece procente

Deşi a fost mult criticat în cei trei ani de mandat parcurşi până acum la şefia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu se prezintă bine în sondajul comandat de USL BN, el fiind cotat în preferinţele electoratului bistriţean cu 31 de procente.
Potrivit liberalului Ioan Deneş, care a prezentat rezultatele sondajului într-o conferinţă de presă a USL BN, prima poziţie este ocupată de liderul PSD BN, deputatul Emil Radu Moldovan – din partea USL, cu 47% ca intenţie de vot pentru preşedinţia Consiliului Judeţean.
Locurile trei, patru şi cinci ar fi ocupate, în ordine, de Vasile Moldovan din partea Partidului Poporului – 14%, Ioan Aurel Rus din partea PRM – 4%, respectiv Attila Decsei de la UDMR, cu trei procente, relevă acelaşi sondaj.
În ceea ce priveşte intenţia de vot a electoratului bistriţean, 50% ar merge pe mâna USL, în timp ce 31 de procente ar vota cu PDL. Alte cinci procente, relevă sondajul, preferă UDMR, 4% ar vota cu PP, 3% – PRM, 2% – PER.
Direcţia în care se îndreaptă România nu a fost nici ea trecută cu vederea de sondajul de opinie. Astfel, potrivit documentului, 76% dintre intervievaţi consideră că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie „greşită”, în timp ce 13 procente o consideră „bună”, iar 11% spun că „nu ştiu” sau „nu răspund”.
În ceea ce priveşte situaţia generală din localităţi, 38 de procente dintre respondenţi o văd „la fel”, 31% cred că este „înrăutăţită”, 27% – „îmbunătăţită”, iar patru procente – „nu ştiu/nu răspund”.

La municipiu, Creţu rade tot, deocamdată

La nivel de municipiu, PSD ar obţine 38 de procente, PNL – 20%, iar PDL 19%, în timp ce PC este cotat cu trei la sută.
Dintre posibilii candidaţi verificaţi de USL, potrivit unui sondaj de opinie, actualul primar Ovidiu Creţu se prezintă cel mai bine, el fiind cotat cu 68% din preferinţele electoratului. Astfel, Ovidiu Creţu l-a devansat clar pe Andrei Rusu, pe care liberalii bistriţeni intenţionau să îl antreneze pentru lupta din 2012 pentru funcţia de primar al municipiului, în această idee liberalul înlocuindu-l în funcţia de viceprimar al Bistriţei pe colegul său de partid, Florin Găurean.
„Lucrurile s-au clarificat pentru noi la Bistriţa. USL câştigă şi cu un candidat no name. Dar ca să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, Ovidiu Teodor Creţu are 68% şi este candidatul USL la Primăria Bistriţa. Din partea noastră (n. r – PNL), Ovidiu Creţu nu va avea contracandidat. Momentul nu este oarecare; PDL nu are candidat la Bistriţa acum”, declara recent vicepreşedintele PNL Dorin Dobra.

Rezultate asemănătoare

Într-un sondaj realizat în luna aprilie de fundaţia Propolitica la cererea Partidului Poporului (PP), rezultatele au fost destul de apropiate.
La şefia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan – PSD – era preferat de 38 de procente dintre respondenţi, urmat de Liviu Rusu – PDL – cu 27 de procente, iar pe locul al treilea era poziţionat Dorin Popesc – PNL, cu 18 la sută, urmat de Ştefan Todea – PP, cu 17%.
În ceea ce priveşte încrederea în formaţiunile politice, potrivit aceluiaşi sondaj comandat de PP, USL conducea detaşat cu 43 de procente, în timp ce 21% dintre respondenţi preferau PDL.
Pe locurile următoare se situau PP cu 15 procente,UDMR – 6%, PRM – cinci la sută şi UNPR cu patru procente din preferinţele electoratului.

USL, sub 50% la nivel naţional

La nivel naţional, USL se află tot pe primul loc în preferinţele alegătorilor. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român de Studii Sociale (IRSS) la începutul lunii iulie, USL este cotat cu 49,50%, pe locul doi fiind poziţionat PDL cu 22,50%. UNPR era cotat cu 7,80%, UDMR cu 5,70%, PRM – 4,60%, PNG – 1,70%, PP – 5,20% şi alte partide 3%. De asemenea, 21,9% dintre respondenţi au spus că nu ar vota, 10,1% nu sunt hotărâţi, iar 1,5 % nu au dat niciun răspuns.
Potrivit aceluiași sondaj, Crin Antonescu era cotat cu 32% în preferinţele electoratului pentru funcţia de preşedinte el ţării, urmat de Traian Băsescu cu 22%, şi Victor Ponta – 17%. Cristian Diaconescu ar obţine 7%, Dan Diaconescu 6%, Kelemen Hunor – 5%, Corneliu Vadim Tudor 4% şi Gigi Becali – 3%. 11,3% nu ar vota, 10,2 % nu sunt hotărâţi şi 2% nu au dat niciun răspuns.

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.