Săptămâna trecută, într-un cadru oficial, festiv, s-a citit cu la Iaşi, în şedinţa de Guvern, proiectul Legii Educaţiei Naţionale. Timp de două săptămâni, legea va fi dezbătută şi întoarsă pe toate feţele, ca mai apoi, într-o formă finală, să fie supusă aprobării de către Parlament.
În aceste zile, reacţiile curg gârlă din toate părţile, a politicienilor, dar şi a celor care lucrează în sistem şi ştiu mai bine care este hârbul ce zace în educaţie. După ce legea a întârziat foarte mult, şi a fost ţinută şi scrisă sub forma unui „dosar secret”, este foarte puţin probabil ca ea să fie şi promulgată la timp, astfel încât să poată fi aplicată în anul şcolar 2011 – 2012.
Totuşi, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, o vrea gata până la toamnă, ca să dezumfle, cică, programa. Conţinutul legii, întins pe 110 pagini, aşa cum este el acum, va întoarce sistemul de învăţământ cu curu’ în sus, schimbându-l aproape în totalitate faţă de ce a fost până în prezent.
Noua Lege a Educaţiei aduce modificări legate de admiterea în liceu, evaluarea elevilor, structura învăţământului preuniversitar şi universitar, statutul cadrelor didactice şi a conducerii şcolii. Dacă în învăţământul primar, proiectul spune că se va introduce clasa pregătitoare, gimnaziul va cuprinde şi el clasele V – IX, şi nu V – VIII, cum era iniţial, iar liceul va fi de trei ani, şi nu patru, ca până acum. Nici părinţii nu scapă de surprize şi vor trebui să semneze un contract prin care se obligă să-şi trimită copilul la şcoală. Astfel că, dacă elevul chiuleşte de la ore, tot părintele este cel care va plăti amenzi între 500 şi 5000 de lei sau, chiar poate fi pus să muncească în folosul comunităţii.
Şi la profesori e o noutate, pentru că, dacă legea trece, nu o să mai auzim de educatori şi învăţători, ci doar de profesori, adică toată lumea e profesor şi trebuie să aibă obligatoriu, pe lângă studii, şi un an de stagiu. Iar aici, se mai introduce o bombă: fără examen de titularizare. Aceeaşi lege a educaţiei aduce „un ştreang la gât” şi pentru directorii şi directorii adjuncţi ai şcolilor preuniversitare (majoritatea membrii de partid) care vor fi obligaţi să se decidă: fie partidul, fie şcoala. Lucru bun am spune, dacă ne gândim că nu mai vrem şcoli politizate, dar, iar surpriză! Acelaşi director de şcoală care nu va mai avea voie să aparţină de un partid sau altul, poate fi demis cu voturile a două treimi dintre consilierii locali sau judeţeni, structuri care sunt constituite pe criterii politice şi care „îl vor zbura” pe director, tot politic. Acestea sunt doar câteva din „minunăţiile” noii Legi a Educaţiei Naţionale, lege care anul trecut a fost declarată drept neconstituţională.
Zilele acestea vor bubui „tembelizoare” şi radiourile de dezbateri pe o lege care, dacă va fi aprobată ne va da un sistem de învăţământ specific …românesc.

Iulia Stupinean

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.