Rareş Niculescu, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a recunoscut că ţara noastră are o problemă cu birocraţia.
Rareş Niculescu spune că birocraţia împiedică sau întârzie relaţia cetăţeanului român cu structurile comunitare.

Într-o discuţie informală avută cu liceenii de la "Gheorghe Şincai", europarlamentarul Rareş Niculescu a spus că birocraţia împiedică sau întârzie relaţia cetăţeanului român cu structurile comunitare.
Rareţ Niculescu a dat exemplul unui primar din Recea Cristur, cu care colaborează foarte bine şi care s-a dovedit foarte silitor în depunerea de dosare pentru obţinerea de fonduri europene. Pentru unul dintre proiecte, însă, a trebuit să obţina 84 de avize, plus unul care să confirme că nu are nevoie de aviz. "Legea din România trebuie schimbată de Parlamentul nostru, nu de cel European. Avem o problemă: unde UE cere o ştampilă, România cere zece", a subliniat Rareş Niculescu.

"Oul nostru, mai scump decât cel din China"

Întrebat de una dintre liceence despre politica alimentară a României, europarlamentarul Rareş Niculescu a atras atenţia că ţara noastră trebuie să fie mai selectivă în privinţa produselor pe care le importă şi să-şi susţină mai mult producatorii autohtoni.
"Am auzit că se vând oua din China în Iaşi. Ce să mai vorbim de roşiile şi cartofii din Turcia, ardeiul gras din Grecia. Normal că ajung pe masa noastră, evident că oul nostru e mai scump decât cel din China, din moment ce ţăranul îşi ia un leu pe un litru de lapte care se cumpără cu cinci lei în magazine", s-a revoltat vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
Rareş Niculescu le-a vorbit elevilor despre comisarul Dacian Cioloş şi importanţa alegerii unui român în aceasţă funcţie, despre legea alimentaţiei sănătoase şi taxa anti-fast-food.

Cum ajungi europarlamentar?

Cele mai interesante subiecte pentru liceenii de la "Gheorghe Şincai" s-au dovedit cele referitoare la cum e să fii europarlamentar, dar mai ales cum ajungi în aceasta funcţie.
Spre marea dezamagire a adolescenţilor, Rareş Niculescu le-a spus că prima condiţie pentru a deveni europarlamentar este să faci parte dintr-o formaţiune politică şi chiar să fii foarte activ în interiorul ei, pentru a te face remarcat. La acestea se adaugă cunoaşterea a cel puţin două limbi străine şi, bineînţeles, o diplomă de facultate.
"Trebuie să ai o meserie, politica nu e o meserie, cine crede că poate trăi din asta până la adânci bătrâneţi se înşală!", a subliniat Niculescu.
Acesta nu a facut, însă, un secret din faptul că avantajele de a fi europarlamentar sunt foarte mari. "E mai elegant decât să fii deputat în Parlamentul României. Activitatea e mai concretă, mai orientată către rezultate şi, ce e drept, mai bine plătită."

În ceea ce priveşte viaţa de la Bruxelles, Rareş Niculescu a recunoscut că îi este greu să stea departe de familie, că urăşte avioanele, dar că nu poate să stea departe de circumscripţia sa mult timp şi i se pare normal să păstreze legătura cu oamenii care l-au votat.

CV Rareş Niculescu

• Născut la Cluj-Napoca în 29 august 1976;
 • Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative (1999) şi al unui masterat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (2007);
 • Deputat PDL (PPE) în Parlamentul European (din decembrie 2007);
 • Vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (mai multe detalii); membru supleant al Comisiei pentru Piaţa Comună şi Protecţia Consumatorilor.
 • Membru al Delegaţiei PE pentru relaţiile cu Peninsula Arabică şi membru supleant al Delegaţiei PE pentru relaţiile cu Israel;
 • Director de Cabinet în Partidul Democrat (aprilie 2007 – noiembrie 2007). Consilier Personal al Ministrului Administraţiei şi Internelor (ianuarie 2005 – aprilie 2007). Director în Primăria Municipiului Cluj-Napoca (iunie 2004 – ianuarie 2005). Consilier Parlamentar la Camera Deputaţilor, Parlamentul României (decembrie 2000 – iunie 2004);
 • Decorat cu Ordinul Naţional "Bărbăţie şi Credinţă" în grad de comandor (2006).

Rareş Niculescu, deputat în Parlamentul European, reprezintăa regiunea de nord-vest.

Gazeta de Bistriţa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.