Constantin Florian, fostul şef al Direcţiei Judeţene de Sport Bistriţa-Năsăud (DSJ BN), a intrat în luptă cu instituţia şi este hotărât să execute conturile acesteia dacă nu îşi recuperează banii de pe urma demiterii sale, declarată de instanţă ca fiind nelegală. 200 de milioane şi repunerea pe funcţie este preţul pe care îl cere Florian pentru abuzurile la care a fost supus de actuala guvernare.
Dacă nu obţine dreptate în ţară, fostul director al Direcţiei Judeţene de Sport merge până în pânzele albe, fiind decis să se adreseze instanţelor europene. Ba mai mult, Florian ameninţă cu procese penale pe toţi cei care au sabotat o decizie irevocabilă.

Constantin Florian a condus vreme de 21 de ani Direcţia Judeţeană de Sport, iar în urma unei Hotărâri de Guvern din 2009 a fost demis şi înlocuit urgent cu Raoul Zanca, fostul consilier personal a lui Ioan Oltean. Florian nu s-a lăsat şi a atacat în instanţă cele două acte emise de Guvernul Boc, solicitând repunerea pe funcţie.

Florian  nu renunţa la onoare şi vrea postul lui Zanca

În urma proceselor ulterioare, Ordonanţele 37 şi 105 prin care directorii deconcentratelor au fost demişi au fost declarate nelegale. În consecinţă, demiterea lui Florian a devenit nelegală. În luna decembrie 2010, Curtea Constituţională a decis repunerea pe funcţie a acestuia şi plata salariului restant. În acest sens, Direcţia Judeţeană de Sport Bistriţa-Năsăud a fost înştiinţată printr-un fax că Florian a fost repus pe funcţie.
Însă, instituţiile au fost reorganizate pentru a desfiinţa anumite posturi şi implicit a bloca instalarea foştilor directori, demişi din funcţii.

Din nou director, vreme de un minut

În 28 decembrie 2010, Florian devine noul director al  Direcţiei Judeţene de Sport, iar hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este respectată vreme de… un minut. În timpul unei şedinţe de lucru, Constantin Florian a fost ironizat de Raoul Zanca, acesta amintindu-i că hotărârea justiţiei a fost respectată, însă pentru o foarte scurtă bucată de vreme. Zanca susţine că a văzut faxul, dar că imediat a mai intrat o hârtie prin intermediul căreia era înştiinţat că Florian este din nou… demis. Practic, noul-vechiul director a condus instituţia vreme de un minut.
Ambiţionat de ironiile fine ale lui Zanca, Florian nu renunţă la onoare şi îşi vrea funcţia înapoi, dar şi banii restanţi. În consecinţă a atacat în instanţă decizia de anulare a ordinului de demitere.

Florian se ia de piept cu Funeriu

Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat în cursul acestei luni şi a anulat ordinul de demitere a lui Constantin Florian. Dacă nu se face recurs, Constantin Florian este noul director al DJS. Dacă nu se ţine cont de decizia instanţei, acesta se va adresa procurorului şef al judeţului şi va cere blocarea conturilor Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului. În opinia lui Florian, toate aceste lucruri sunt perfect legale, deoarece nu se respectă o decizie irevocabilă a instanţei.

Zanca, gata să se retragă de la şefia Direcţiei

Raoul Zanca susţine că oricând se poate retrage de la conducerea Direcţiei Judeţene de Sport Bistriţa-Năsăud şi că nu este legat de scaun. Se poate întoarce la Babeş – Bolyai, unde are catedră.
„Eu nu sunt legat de scaunul de director şi oricând sunt dispus să predau instituţia, lui Florian sau oricui. Personal, nu ştiam că Florian continuă cu procesele şi îşi vrea înapoi funcţia. În cele din urmă, vom vedea ce decide instanţa, pentru că noi vom face recurs”, a declarat pentru Gazeta de Bitriţa, Raoul Zanca.  
Postul de director-adjunct este în continuare vacant, iar Zanca nu înţelege de ce Florian nu s-a prezentat pentru postul de adjunct al Direcţiei.    
„Pe mine nu mă interesează politicul şi vreau ca legea să fie respectată. Abuzurile guvernării sunt vizibile şi cei care au funcţii pe criterii politice dau dovadă de o aroganţă ieşită din comun. Vreau ca justiţia să fie respectată, iar dacă nu se întâmplă acest lucru o să mă adresez instanţelor din Europa”, a declarat Constantin Florian.

Florian se judecă cu Zanca şi îl acuză de tupeu, marca PDL

Raoul Zanca nu ştie de intenţiile lui Florian şi credea că fostul director s-a liniştit şi a încheiat cu procesele din instanţă.  
Pe lângă procesul pentru bani şi onoare, Florian i-a intentat proces lui Zanca pentru rea – voinţă. Practic, directorul este acuzat că nu a făcut demersuri pentru recuperarea banilor lui Constantin Florian.
„Eu nu ştiam că Florian continuă procesele. Pe mine m-a dat în judecată pentru rea-voinţă, că vezi Doamne nu am prins banii pe bugetul instituţiei, să-i pot returna vreo 200 de milioane. La ora la care am întocmit bugetul pe 2011, Florian nu avea o decizie irevocabilă şi de aceea eu nu aveam temei legal să cer ministerului să ne aloce aceşti bani. De faptul că instanţele l-au pus din nou pe funcţie, nu ştiam nimic, mă surprinde şi pe mine, de fapt încă nu am primit nimic oficial. Oricum, juriştii vor face recurs şi mai vedem pe urmă. Repet, eu nu sunt legat de această funcţie”, susţine Raoul Zanca.

Adi Moldovan s-a lecuit şi îşi bagă picioru’ în ea justiţie

Adrian Moldovan a condus Clubul Sportiv Municipal şi a fost demis întocmai ca şi Constantin Florian. S-a adresat şi el instanţelor de judecată şi a solicitat repunerea pe funcţie şi plata salariilor restante. După doi ani de procese, fostul şef al CSM s-a lecuit şi a renunţat la orice demers, pe motiv că atâta consum de energie dăunează grav sănătăţii.
„M-am luptat doi ani să-mi recuperez banii şi funcţia şi am ajuns la o concluzie: totul e pe dos în ţara asta, instanţele se contrazic în decizii, eu m-am săturat. Nu sunt veşnici şi schimbarea trebuie să vină. Deocamdată am abandonat lupta asta surdă, pentru că nu are niciun rost” susţine Adi Moldovan, fostul director al CSM.

Florian vrea să-l cheme pe Funeriu la Bistriţa, pentru declaraţii

Constantin Florian atacă dur şi susţine că se adresează procurorului şef al judeţului. Este hotărât să intenteze proces penal ministrului Daniel Funeriu, în calitate de ordonator de credite, caz în care ministrul va da cu subsemnatul pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti definitivă şi irevocabilă.  
Curtea de Apel Cluj l-a repus pe Constantin Florian în funcţia de director al DJS BN. Instanţa a decis anularea actului de destituire emis de MECT în 28 decembrie 2010. Juriştii pot face recurs, în caz contrar Constantin Florian va putea fi reinstalat director al DJS, în locul lui Raoul Zanca.

Cosmin Botezat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.