Tinerii bistriţeni, şi în special elevii, sunt tot mai atraşi de băuturile alcoolice şi de substanţele etnobotanice. Fie din curiozitate, fie din cauza anturajului sau pur şi simplu din dorinţa de a fi în centrul atenţiei, tinerii cad pradă acestor vicii.
Cei mai mulţi nici măcar nu ştiu ce consumă şi sunt lipsiţi de informaţie în ceea ce priveşte efectele, în timp, a „ispitelor”.

Îngrijorător este şi faptul că tot mai mulţi elevi preferă să îşi petreacă orele de curs în baruri. Potrivit comisarului şef de poliţie al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud (IPJ BN), Ioan Mureşan, anul acesta au fost verificate 228 de baruri şi discoteci, unde au fost găsiţi 149 de minori. Şase dintre ei, aflaţi în stare avansată de ebrietate, au fost amendaţi şi predaţi părinţilor.
Ciudat este că în loc să ia atitudine şi să încerce să îşi ajute copiii să renunţe la astfel de vicii, unii părinţi au reacţii nu tocmai plăcute vis-a-vis de oamenii legii în momentul în care aceştia le aduc acasă odraslele în stare de ebrietate. Cel puţin asta susţine şeful poliţiei, ai cărui subalterni au avut de-a face cu mai multe astfel de situaţii.
Cât despre consumul de droguri, acesta s-a dublat în şcolile din România în ultimii patru ani, conform statisticilor efectuate la nivel central.
Nici în Bistriţa-Năsăud situaţia nu este roz. Chiar dacă directorii de unităţi de învăţământ nu au o listă oficială cu elevii care se droghează, neoficial zeci, poate chiar sute de tineri se „distrează” în acest fel.

Autorităţile luptă împotriva drogurilor şi alcoolului

„Gândeşte! Nu bea! Nu te droga!” este sloganul campaniei prin care reprezentanţii autorităţilor din judeţ vor să-i determine pe tineri să renunţe la droguri şi alcool.
Săptămâna trecută, la sediul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud a avut loc o conferinţă de presă, ocazie cu care au fost prezentate obiectivele şi scopul campaniei, care se va derula pe tot parcursul lunii iunie. De la eveniment nu au lipsit şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud, comisarul şef de poliţie Ioan Mureşan, şi cel al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud (IJJ BN), colonelul Ionel Cimuca, care au prezentat statistici ale instituţiilor pe care le conduc vis-a-vis de consumul de băuturi alcoolice în rândul minorilor.
Şeful IPJ BN, Ioan Mureşan, a precizat că „în cele 228 de unităţi de alimentaţie publică verificate au fost găsiţi 149 de minori. Şase dintre ei au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă între 300 şi 500 de lei, deoarece erau în stare avansată de ebrietate. De asemenea, 26 de administratori de societăţi sau chiar barmani au primit amenzi de la 100 de lei şi până la 500 de lei fiecare pentru că au vândut alcool minorilor”.
Mureşan a mai spus că au existat câteva situaţii în care părinţii au avut reacţii nu tocmai normale când copiii le-au fost încredinţaţi de oamenii legii în stare de ebrietate. „Am avut şi situaţii în care minorii au fost încredinţaţi familiilor de către poliţişti, însă reacţia celor din urmă la vederea oamenilor legii nu a fost cea aşteptată”, a explicat şeful poliţiei.
În paralel, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud a organizat acţiuni de combatere şi prevenire a absenteismului şcolar şi a consumului de alcool.
Colonelul Ionel Cimuca a precizat că „la noi s-a acţionat pe două paliere. Mai exact, au fost organizate 22 de acţiuni de prevenire în unităţile de învăţământ şi lunar câte una de combatere. La cel de-al doilea capitol am depistat 41 de elevi care au fost găsiţi în alte locuri decât în sala de clasă, toţi fiind duşi înapoi la şcoală”.
Şi prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian, spune că în judeţul nostru problema consumului de alcool în rândul minorilor este una care ia tot mai multă amploare, în condiţiile în care aceştia pot fi observaţi în baruri şi discoteci servind nestingheriţi din pahare.
El a mai adăugat că în data de 26 iunie, de Ziua Mondială Împotriva Drogurilor, vor fi organizate acţiuni recreative la ştrandul Codrişor, ocazie cu care vor fi transmise mesaje antidrog. În aceeaşi zi, în parcul municipal vor fi împărţite pliante informative.

200 de elevi au mărşăluit pe străzi

Pentru o cât mai bună promovare a campaniei şi pentru ca mesajul să ajungă acolo unde trebuie, autorităţile au decis să organizeze şi un marş, la care au participat peste 200 de elevi din liceele de pe raza municipiului.
Marşul a avut loc marţi, între orele 10.00 şi 11.00, pe patru trasee distincte, iar punctul de întâlnire a fost Pietonalul Liviu Rebreanu, în faţa Centrului Comunitar pentru Tineret.
Ca să nu împiedice circulaţia pe străzi, elevii s-au deplasat pe trotuare, fiind însoţiţi atât de profesori, cât şi de poliţişti şi jandarmi. Tinerii au împărţit pliante cu efectele devastatoare ale drogurilor şi alcoolului tuturor celor pe care i-au întâlnit în drumul lor.
„Trebuie organizate cât mai multe astfel de acţiuni pentru a sensibiliza cetăţenii. Mulţi dintre ei nu ştiu că ne confruntăm cu o problemă gravă în rândul tinerilor, care consumă în număr tot mai mare alcool şi droguri” a mai explicat prefectul judeţului.

Doar cinci tineri au apelat la consiliere antidrog

Deşi numărul tinerilor din judeţul nostru care consumă droguri este în continuă creştere, lucru pe care îl ştim cu toţii, deocamdată nu există nicio statistică oficială în acest sens. Potrivit coordonatoarei Centrului de Prevenire şi Consiliere Antidrog Bistriţa-Năsăud, Corina Damian, „la nivel de judeţ nu există un astfel de studiu încă, însă la nivel naţional el va fi gata la finele anului”.
Cât despre faptul că toate cazurile persoanelor care se prezintă la Spitalul Judeţean Bistriţa şi sunt diagnosticate ca fiind consumatoare de droguri sunt raportate doar la nivel central, Corina Damian spune că situaţia va fi remediată luna aceasta.
„Pentru că noi ne-am reorganizat din Agenţie Naţională Antidrog în Direcţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, avem o altă metodologie de raportare. De acum, lunar voi putea să monitorizez inclusiv infracţiunile şi voi avea în vedere popularizarea acestor date”, a precizat sursa citată.
Ea a mai adăugat că dacă anul trecut, în fiecare lună o persoană consumatoare de substanţe etnobotanice a avut parte de consiliere în cadrul centrului, în 2011, doar cinci consumatori şi-au dat acordul în acest sens.
„Un element de noutate ar fi faptul că dacă înainte cei care apelau la noi proveneau din familii cu posibilităţi financiare bune, acum, drogurile sunt des întâlnite şi în mediul rural”, a conchis Damian.
Potrivit unui studiu realizat recent de Agenţia Naţională Antidrog, peste 70 la sută dintre elevi consumă băuturi alcoolice, motiv serios de îngrijorare pentru profesori şi părinţi. Conform studiului, majoritatea tinerilor recunosc că nu se abţin de la consumul de băuturi alcoolice, uneori din obişnuinţă, dar, de cele mai multe ori, din dorinţa de a nu fi mai prejos decât colegii sau pentru a se distra.
În ceea ce priveşte drogurile, statisticile arată că tinerii cu studii superioare consumă cannabis (34%) şi ciuperci halucinogene (4,4%). Amfetaminele (6,5%) şi tranchilizantele (7,8%) sunt mai consumate de cei cu studii primare/gimnaziale, în timp ce ecstasy (13,3%), cocaina (7,9%) şi heroina (2,7%) sunt mai cunoscute de cei cu studii liceale sau şcoli profesionale.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.