Lumea se confruntă cu un posibil scenariu de coşmar cu oceane fără peşte până în 2050 fără o restructurare fundamentală a industriei de pescuit, consideră experţii ONU.
"Dacă diferitele estimări pe care le-am primit se adeversc, suntem în situaţia în care în 40 de ani rămânem fără peşte," sublinia Pavan Sukhdev, şeful Programului de Mediu al ONU – UNEP.
Un raport pregătit pentru acest an de UNEP şi experţi externi argumentează că dezastrul poate fi evitat dacă sunt tăiate subvenţiile pentru flotele de pescuit şi peştii vor primi zone protejate, potrivit antena3.ro.
Directorul UNEP, Achim Steiner, sublinia că lumea este afectată de însăşi fundaţia pe care stă. "Totuşi, instituţiile noastre, guvernele sunt perfect capabile să schimbe cursul. Circa 30 de state s-au angajat în discuţii directe cu noi şi tot atâtea îşi revizuiesc politicile în economia verde" .
Circa un miliard de oameni, în special din ţările mai sărace, se bazează pe peşte ca principală sursă de proteină, arăta ONU. Raportul arată că există circa 35 de milioane de "pescari" în lume, pe 20 milioane de bărci. Circa 170 de milioane de sluje depind direct sau indirect de sector. Capacitatea de pescuit a flotelor este cu 50-60 procente mai mari decât ar trebui.
Agentia de Investigatii Media
(www.agentia.org)