Atât organizaţia judeţeană a Partidului Social Democrat, cât şi democrat-liberalii bistriţeni se află în febra pregătirilor pentru congresele naţionale.
Primii, care au pierdut alegerile prezidenţiale şi au înregistrat un eşec greu de digerat, trebuie să decidă pe cine să aleagă în funcţia de preşedinte al formaţiunii politice. Acest lucru naşte tensiuni mari în rândul partidului, mai ales că există mai multe tabere – Năstase, Mitrea, Geoană, Diaconescu.
Şi democrat-liberalii discută schimbarea statutului,pentru ca ulterior să treacă la reorganizarea partidului.

Radu Moldovan vrea să înceteze cearta pentru şefia PSD

Preşedintele executiv al PSD Bistriţa-Năsăud a declarat că: „Normal congresul nostru era la termen în 2010, la patru ani după congresul din 2006. Am luat decizia împreună cu colegii mei ca acesta să se desfăşoare în 20 februarie, unde să discutăm noul program politic al PSD-ului adaptat la vremea pe care o trăim şi modificările la statut care vor fi propuse de organizaţiile judeţene”. În cadrul congresului forurile statutare vor avea o misiune importantă, de care s-ar putea să depindă „schimbarea la faţă ”a formaţiunii politice conduse momentan de Mircea Geoană. Congresul va fi precedat de un consiliu naţional, care va avea loc, conform spuselor lui Moldovan, în cursul acestei săptămâni. Tot în această săptămână social-democraţii bistriţeni îşi vor desemna reprezentanţii la congres şi vor discuta modificarea statutului.

Incertitudini privind modul de alegere a preşedintelui PSD

Nu se cunoaşte încă dacă structura organizatorică a partidului va rămâne aceeaşi şi nici care va fi numărul de vicepreşedinţi ai partidului, dacă se va înfiinţa o funcţie de preşedinte executiv sau una de prim-vicepreşedinte. Cu alte cuvinte, sunt încă dezbateri pe teme organizatorice, pentru a se găsi o formulă de conducere „în care să se regăsească cât mai mulţi dintre colegii noştri care au valoare de oameni politici”, potrivit precizărilor liderului PSD BN.
O altă variantă luată în calcul este ca cel care candidează la şefia partidului să prezinte o echipă cu care ar urma să conducă partidul. Dezavantajul este, precizează Radu Moldovan, că astfel oameni de valoare din partid care au susţinut un perdant ar rămâne doar membri, ceea ce,în opinia deputatului bistriţean, ar fi o pierdere majoră pentru formaţiune politică pe care o reprezintă.

Cel mai târziu la vară vor fi alegeri în PSD Bistriţa-Năsăud

După Congres, nici organizaţia judeţeană a Partidului Social Democrat nu scapă de „vântul schimbării”. Radu Moldovan ar vrea ca alegerile la nivelul organizaţiei pe care o conduce să aibă loc în primăvară, însă nu exclude posibilitatea ca acestea să se desfăşoare în vara acestui an. Deputatul susţine că urmează o revigorare a partidului şi la nivel judeţean şi că nu ştie să existe oameni care au părăsit organizaţia judeţeană. Are şi o explicaţie: „Probabil asta s-a întâmplat pentru că venim din opoziţie”, deşi „dezamăgirea pierderilor alegerilor este una pe măsura implicării”.

Social-democraţii bistriţeni se arată îngrijoraţi de soarta românilor în 2010

Radu Moldovan a mai precizat că urmează o perioadă dezastruoasă pentru România şi a dat exemplu sistarea subvenţiilor în agricultură şi în industria cărnii, faptul că profesorii vor pierde aproximativ 40% din salarii prin aplicarea legii unice a salarizării, iar medicii vor rămâne fără sporurile pentru orele suplimentare,pentru gărzi şi nu vor mai primi tichete de masă, ceea ce, spune Radu Moldovan, va genera un exod al cadrelor medicale din România. „Anul 2010 va fi unul cu mult mai greu decât anul 2009 pentru români.(…) Vor urma disponibilizări masive. Aproximativ 30.000 de oameni de la nivelul administraţiei publice. Lor li se adaugă cei 15.000 de profesori ale căror posturi au fost desfiinţate deja de către Guvern şi se discută de 3.000 de oameni din rândul asistenţilor sociali”, a precizat liderul judeţean al PSD.

Sâmbătă, Ioan Oltean a fost prezent la întrunirea Colegiului Director al PD-L

La reuniunea de la Poiana Braşov au participat, pe lângă miniştrii, membrii Guvernului şi preşedinţii organizaţiilor judeţene, ai consiliilor judeţene, europarlamentari şi grupurile parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor Cele mai importante aspecte dezbătute au fost: priorităţile Guvernului în Parlamentul României, şi colaborarea între puterea legislativă şi cea administrativă, precum şi modificarea statului Partidului Democrat – Liberal. Ioan Oltean a mai declarat, în cadrul conferinţei de presă săptămânale, că este sigur de faptul că evoluţia Partidului Democrat – Liberal va determina structuri politice moderne, care să susţină această formaţiune politică în actul de guvernare. De altfel, organizaţia judeţeană aşteaptă şi alegerile de la nivel naţional şi adoptarea unui nou statut, după care se va reorganiza.

Liderul PD-L BN crede că România trebuie să-şi armonizeze legislaţia cu cea europeană

Deputatul democrat-liberal bistriţean consideră că România este pe drumul cel bun, din punct de vedere al legislaţiei, că s-au făcut progrese, iar acest lucru este apreciat de organismele europene şi internaţionale. Pe de altă parte însă, ţara noastră este „este interesată ca legislaţia Uniunii Europene să fie şi ea cât mai bine aplicată şi racordată la realităţile din România”. Acesta a mai precizat că între Parlamentul României şi Parlamentul European trebuie să existe o colaborare bilaterală, de maximă eficienţă, iar legislativul român să acorde o atenţie deosebită legislaţiei europene.

Între timp, UDMR aşteaptă posturi. E la guvernare, nu?
Andrei Kocsis, liderul judeţean al UDMR, a declarat că, în baza unui algoritm naţional, organizaţia pe care o conduce ar trebui să primească conducerea a două instituţii deconcentrate şi trei posturi de director adjunct. În discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte (n. r. – Ioan Oltean) ne-a suplimentat această schemă. Bineînţeles că încă nu am căzut de acord”, a precizat Kocsis.
Pe de altă parte, Oltean spune că „nu va tulbura” deconcentratele care sunt conduse de o echipa valoroasă, de profesionişti. Liderul PD-L a dat şi un exemplu, nominalizând Inspectoratul Şcolar Judeţean şi a precizat că importantă este identificarea oamenilor din UDMR care să se achite cu brio de sarcinile pe care le vor avea,nu numărul acestora. Acesta a punctat faptul că nu există nicio problemă în negociere dintre cele două formaţiuni politice şi că partenerii de guvernare ar putea primi chiar mai multe posturi decât era prevăzut iniţial. În altă ordine de idei, la nivel judeţean UDMR are bine de câştigat de pe urma participării la guvernare.

Raimond Petruţ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.