Aleşii bistriţeni nu se pot lăuda cu locuri de frunte, cel mai bine situat fiind deputatul Ioan Nelu Botiş, aflat în prima treime a clasamentului.
Raportul de monitorizare a activităţii parlamentare în sesiunea septembrie-decembrie 2009, dat publicităţii săptămâna trecută de IPP, cuprinde un clasament al prezenţei parlamentarilor la lucrările în plen, realizat luând în calcul exclusiv voturile finale electronice date în plenul fiecărei Camere.
Documentul este realizat în principal pe baza informaţiilor statistice disponibile în paginile de internet ale celor două Camere ale Parlamentului României, ultima accesare fiind efectuată în data de 14 ianuarie 2010.
IPP subliniază faptul că a calculat de fiecare dată procentul prezenţei efective a deputaţilor şi senatorilor. „Admitem faptul că parlamentarii români pot fi implicaţi în alte activităţi din însărcinarea Camerelor, altele decât cele ce ţin de dezbaterile din comisii sau din plen. Astfel de absenţe sunt motivate şi ca atare, modifică procentul prezenţei generale a unui deputat sau senator în Parlament. Aceste informaţii, aşa cum am spus în repetate rânduri trebuie aduse la cunoştinţa publicului, pentru a nu lăsa loc speculaţiilor legate de chiulul de la lucrări”, menţionează autorii raportului.
IPP mai precizează că membrii Guvernului sunt scutiţi de drept de la participarea la şedinţele în plen, dar remarcă faptul că, faţă de alte sesiuni, unii dintre miniştrii-deputaţi au participat la şedinţe. Institutul mai subliniază faptul că „fruntaşii” din monitorizările anterioare au fost înlocuiţi de parlamentari aflaţi în general la primul mandat.
Harnicii vs. invizibilii
Potrivit IPP, la Camera Deputaţilor se înregistrează o premieră: nouă deputaţi au înregistrat o prezenţă de 100% la voturile finale: Adrian Bădulescu (PD-L), Gheorghe Ciobanu (PDL), Marius Dugulescu (PD-L), Erdei Istvan (UDMR), Ovidiu Ganţ (minorităţi), Mircea Grosaru (minorităţi), Ciprian Luca (PSD-PC), Şerban Mustea (PD-L) şi Iuliu Nosa (PSD-PC). După cei nouă, o prezenţă foarte bună, de peste 90%, este înregistrată de alţi 50 de deputaţi, dintre care 19 sunt ai PD-L, 11 ai PSD+PC, 10 ai PNL, şase ai UDMR şi trei ai minorităţilor şi unul este independent.
În coada clasamentului, cu 0% prezenţă, se situează Viorel Hrebenciuc (PSD+PC), Teodor Paleologu (PD-L) şi Dan Păsat (independent). De menţionat că, deşi Paleologu se află între ultimii trei în acest clasament, fiind membru al Guvernului – ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului – în perioada monitorizării, el era scutit de drept de la prezenţa lucrărilor în plen a Camerei Deputaţilor.
„La finalul clasamentului, acolo unde se regăsesc personalităţile cu cea mai slabă prezenţă la voturile din plen, conform statisticilor, îi regăsim pe deputaţii care nici în trecut nu erau întotdeauna prezenţi la lucrări. Între aceştia, Viorel Hrebenciuc a reuşit să absenteze la toate şedinţele din sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2009. Presupunem ca în lipsa mediatizării deciziei domniei sale de a nu fi prezent la lucrări (aşa cum făcuse public candidatul Crin Antonescu la începutul campaniei pentru prezidenţiale), departamentul economic a luat prompt măsurile care se impun pentru corelarea sumei din îndemnizaţia demnitarului cu situaţia absenţelor din lunile septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2009.
Ai noştri…pe la mijloc
Deputaţii bistriţeni, evident, se regăsesc şi ei în acest clasament al prezenţei la lucrările în plen ale Camerei. Cel mai bine situat, în prima treime, este deputatul Ioan Nelu Botiş (PD-L), care ocupă locul 108, cu o prezenţă de 79,9%.
Următorul deputat bistriţean este Radu Emil Moldovan, ocupantul locului 194 în clasamentul general, cu o prezenţă de 66,7%. Ioan Ţintean ocupă locul 252 cu o rată a prezenţei de 53%, iar deputatul Ioan Oltean – vicepreşedintele Camerei Deputaţilor se află abia pe poziţia 307 în clasament cu o prezenţă de doar 31,5%.
Senatorii, mai comozi
În sesiunea septembrie – decembrie 2009, Senatul României a adoptat un număr de 202 proiecte de lege şi propuneri legislative din care 43 au fost proiecte de lege iniţiate de către Guvern, 79 propuneri legislative, 60 ordonanţe de urgenţă, iar 20 au reprezentat ordonanţe emise în baza legilor de abilitare a Guvernului. Numărul proiectelor de lege şi propunerilor legislative înregistrate la Senat în perioada menţionată este de 312, din care 56 au fost iniţiate de Guvern, iar 256 au reprezentat propuneri legislative ale senatorilor (77), ale deputaţilor (110) sau au fost iniţiate în comun de parlamentari (69).
Ca şi în cazul deputaţilor, locurile fruntaşe sunt ocupate de senatorii aflaţi tot la primul mandat. Niciunul dintre aceştia nu a înregistrat o prezenţă de sută la sută la lucrările în plen ale Senatului. De altfel, cea mai bună prezenţă este de 78%, cu un astfel de procent fiind doar doi senatori – Vasile Constantin (PD-L) şi Ioan Ruşeţ (PD-L).
În coada clasamentului, cu 0% prezenţă, se situează Viorel Badea (PD-L), Ioan Ghişe (PNL), Radu Berceanu (PD-L), Vasile Blaga (PD-L), Sorina Plăcintă (PD-L), şi Mihai Stănişoară (PD-L). De menţionat că ultimii patru dintre cei amintiţi au fost la acea dată membri ai Guvernului şi, ca şi în cazul deputaţilor, sunt scutiţi de drept de prezenţa la lucrările Camerei.
Bistriţenii, mai la coadă
Dacă reprezentanţii bistriţeni din Camera Deputaţilor au înregistrat o prezenţă în medie de peste 50% la lucrările plenului, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei doi senatori ai judeţului Bistriţa-Năsăud. Astfel, Ioan Sbîrciu (PD-L) a înregistrat o prezenţă de 31%, ocupând poziţia 91 în clasament, iar Dănuţ Nicolae Prunea (PSD) a fost prezent doar în proporţie de 27% la lucrările în plen ale Senatului, el ocupând locul 97.
Liana Mureşan