Aparatura veche de zeci de ani, spatiul mult prea mic si lipsa medicamentelor si a unguentelor sunt doar cateva dintre problemele cu care se confrunta cabinetul de fizioterapie al Policlinicii din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita.
Pacientii se plang de faptul ca desi au platit o viata intreaga contributiile la sanatate pentru a beneficia, atunci cand este cazul, de conditii si de tratamente cat mai bune, lucrurile stau exact pe dos.

Inainte de a se prezenta la cabinet pentru o sedinta de fizioterapie, pacientii trebuie sa treaca mai intai pe la farmacie pentru a-si cumpara unguentele necesare, din banii lor. Asta pentru ca bate vantul prin dulapul cu medicamente al cabinetului…
Mai mult decat atat, exista o singura sala cu paturi unde au loc sedintele, unde sunt primiti deodata atat barbatii, cat si femeile. Oamenii sunt nemultumiti de faptul ca nu au intimitate, mai ales ca, in timpul tratamentului, trebuie sa aiba o tinuta cat mai lejera.
Situatia nu este mai buna nici in alte cabinete ale policlinicii, insa deocamdata nu se poate face nimic in acest sens. In 2009, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud (CJ BN) a demarat un proiect ce vizeaza modernizarea, dezvoltarea si echiparea Ambulatoriului Spitalului Judetean de Urgenta, pe care l-a depus in vederea obtinerii finantarii europene, insa acesta se afla pe lista de rezerve. Valoarea totala a investitiei este de aproape 5,4 milioane de euro, din care suma de circa un milion de euro va trebui pusa jos de Consiliul Judetean.

Pacientii se plang de conditii

Sistemul sanitar din Romania este la pamant, o stie toata lumea. Lipsa banilor este principala cauza care a dus aici, cel putin asta sustin autoritatile, care au uitat sa mai finanteze unele cabinete medicale de ani buni. Cadrele medicale sunt nevoite sa se descurce cum pot si uneori sa cumpere din banii lor medicamente si substante dezinfectante. Nu putine sunt cazurile cand pacientii vin la spital cu seringi si cu banalul algocalmin aduse de acasa, desi au cotizat o viata intreaga la Casa Asigurarilor de Sanatate (CAS).
Situatia nu este mai roz nici la cabinetul de fizioterapie din cadrul Policlinicii Bistrita, unde pacientii nu au parte de conditii tocmai decente. Aparatura este depasita din punct de vedere tehnologic, spatiul este mic, iar in dulapul cu medicamente nu se gaseste mare lucru. Pacientii, indiferent ca sunt barbati sau femei, trebuie sa imparta acelasi cabinet, in care se afla doua paturi.
„Vin aici de doua ori pe saptamana pentru ca am probleme cu spatele si sunt ingrozita de ceea ce vad. Aparatura este intr-o stare deplorabila, nu inteleg de ce nu o schimba. Doamna doctor nu are nici gel cu care sa ne faca masaj, trebuie sa cumpar de la farmacie. Am aproape 60 de ani, din care aproape 25 i-am muncit si am platit luna de luna la sanatate, dar degeaba, tot trebuie sa scot bani din buzunar”, ne-a explicat Teodora Moldovan, o pacienta a cabinetului.
O alta femeie se plange de faptul ca trebuie sa stea aproape dezbracata in aceeasi sala cu barbatii. „Asa ceva nu e posibil, sa trebuiasca sa stai intr-o tinuta lejera in aceeasi incapere cu un barbat. Nu ai intimitate deloc, e deranjant pentru toata lumea. Noroc ca avem vestiare separate unde putem sa ne schimbam, altfel ce am face?”, a spus Maria Rusu.
Nici barbatii nu sunt prea incantati de aceasta situatie. Ionel Tudoran, un barbat trecut de 60 de ani, spune ca „nu e corect cum se procedeaza, dar acestea sunt conditiile, nu avem ce sa facem. Ne bucuram ca nu avem de platit la privat un astfel de tratament, in conditiile actuale de criza. E adevarat ca mai trebuie sa cumparam gel pentru masaj, dar asa e in spitalele noastre, saracie mare. Asa e de ani buni, nu e o noutate pentru nimeni. Pe mine ma dor picioarele din cauza unor intinderi musculare si vin la cabinet destul de des. Doamna doctor e tare draguta si se poarta bine cu noi. Pacat ca nu are la dispozitie aparatura performanta, asa ar putea sa ne trateze mult mai usor”.

Efectele fizioterapiei

Prin fizioterapie se obtine recuperarea, imbunatatirea si mentinerea mobilitatii pierdute in urma unor afectiuni de diferite etiologii si reintegrarea in activitatea zilnica normala, reducerea pana la disparitie a durerilor patologice musculare si articulare, imbunatatirea fortei si tonicitatii musculare.
Aceasta este indicata in recuperarea ortopedica (entorse, luxatii, contuzii, intinderi musculare, atrofii musculare de inactivitate), neurologica (nevralgii cervicobrahiale, nevrite, lombosciatica, discopatii la diferite nivele ale coloanei vertebrale) sau dermatologica (nevralgii postherpetice, dureri reminiscente dupa Zona Zoster).
De asemenea, fizioterapia este utilizata si pentru recuperarea in afectiunile aparatului respirator (laringite, bronsite, sechele pleurezii netuberculoase), in afectiunile aparatului urogenital (prostatite, pielocistite), in cele ginecologice si otorinolaringologice (sinuzitele frontale, frontoetmoidale si maxilare acute si cronice, rinite cronice, faringite, laringite).

Reabilitarea Policlinicii mai asteapta

Modernizarea, dezvoltarea si echiparea „ca la carte” a Policlinicii din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita se lasa asteptata. In urma cu aproape doi ani, Consiliul Judetean a initiat un proiect in acest sens, pe care l-a depus in vederea obtinerii finantarii europene la Agentia de Dezvoltare Nord – Vest. Daca initial Vasile Moldovan, seful Serviciului de gestiune al proiectelor cu finantare europeana din cadrul Consiliului Judetean spunea ca la Bistrita este asteptata o comisie de evaluare care sa viziteze obiectivul, in cele din urma a recunoscut ca proiectul de reabilitare a Policlinicii se afla pe lista de rezerve.
Ambulatoriul din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita cuprinde patru cladiri, din care, conform proiectului, trei vor fi reabilitate. Este vorba despre cladirea principala, corpul planning si ambulatoriul pediatric, exceptie facand doar imobilul unde functioneaza stomatologia.
Printre lucrarile care vor fi executate se numara izolarea termica a peretilor cladirii principale, refacerea instalatiilor sanitare si electrice, inlocuirea tamplariei interioare de lemn cu una noua din PVC, precum si dotarea imobilelor cu lifturi. Totodata, se vor reasfalta aleile din curtea ambulatoriului, se vor extinde spatiile verzi si se vor crea locuri de parcare pentru personal si pacienti.
Acest proiect a starnit numeroase polemici in randul consilierilor judeteni, in conditiile in care documentatia a fost realizata de Biroul Asociat de Arhitectura Luca & Michiu, detinut de sotia vicepresedintelui Consiliului Judetean, Luca Iancu, respectiv sotia arhitectului institutiei, Victor Michiu. Si deputatul Radu Moldovan a criticat in termeni duri situatia, acuzandu-l pe presedintele CJ BN, Liviu Rusu, ca le da de lucru „firmelor de casa” ale Partidului Democrat Liberal. Acelasi birou a intocmit documentatia si pentru proiectele privind modernizarea Palatului Administrativ si reabilitarea termica a Spitalului Judetean de Urgenta.
Investitia se ridica la suma de 5,4 milioane de euro, din care un milion reprezinta contributia Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

Iulia Bartha

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.