Ricardo Septimiu Jigmond, un om de afaceri bistritean, a fost trimis saptamana trecuta in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata si ascunderea adevaratei naturi a proprietatii bunurilor, cunoscand ca bunurile provin din spalarea banilor, in forma continuata.
Potrivit unui comunicat al DNA, in acelasi dosar a fost trimisa in judecata si societatea comerciala administrata de Jigmond – SC Univversal Developments SRL Bistrita, pentru infractiuni similare.

Omul de afaceri bistritean, Ricardo Septimiu Jigmond, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie din cauza ca ar fi inselat doi cetateni englezi cu suma de aproximativ 1,3 milioane de euro. Timp de doi ani, Jane Margaret Reason si David Morley nu au banuit absolut nimic.

DNA s-a pronuntat

Potrivit comunicatului DNA, procurorii au retinut ca, Ricardo Septimiu Jigmond a indus in eroare, in perioada aprilie – mai 2007, doi cetateni englezi cu privire la calitatea acestora de actionari majoritari la firma SC Univversal Developments SRL, pe care ar fi inregistrat-o la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bistrita Nasaud pe baza procurii speciale si a declaratiilor acestora.
„In continuare, in perioada 19 aprilie 2007 – 10 iulie 2008, partile vatamate, avand tot timpul reprezentarea falsa ca sunt actionari in aceasta firma, au remis inculpatului Jigmond Septimiu Ricardo, atat in contul personal si in contul S.C. Univversal Developments S.R.L., cat si cash, suma totala de 1.263.755 echivalent euro, fiind convinsi ca sumele de bani au fost folosite pentru realizarea proiectelor imobiliare – «Bistrita Hills», derulate in beneficiul lor in municipiul Bistrita prin agentul economic privat susmentionat”, se mai arata in comunicatul DNA.
Conform sursei citate, in perioada 19 aprilie – 4 decembrie 2008, Ricardo Septimiu Jigmond a introdus in circuitul economic suma de bani incasata de la cei doi englezi, respectiv Jane Margaret Reason si David Morley, ascunzand adevarata natura a provenientei acesteia. In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile apartinand lui Septimiu Ricardo Jigmond, dar firmei detinute de acesta, SC Univversal Developments SRL.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bistrita-Nasaud, se mai precizeaza in comunicatul DNA.

Propuneri tentante

Pe Jane Margaret Reason si David Morley, bistriteanul Ricardo Jigmond i-a cunoscut in Portugalia, unde muncea in constructii.
In iulie 2006, bistriteanul infiinteaza o firma – SC Univversal Developments SRL – insa dupa ce ii „convinge” pe cei doi englezi sa ii fie parteneri de afaceri si chiar le propune ca ei sa fie actionarii majoritari in societate.
Mai mult decat atat, ca sa fie convingator, Jigmond ii aduce pe Jane Margaret Reason si David Morley la Bistrita, in 2007, cand le arata mai multe blocuri care urmau sa fie mansardate, propunandu-le ca firma lor sa preia lucrarile. Si ca tortul sa fie si mai apetisant, Jigmond vine si cu un proiect imobiliar – Bistrita Hills, care viza constructia unor vile in zona aflata la circa 50 de metri peste podul Jelnei, la dreapta pe strada Taberei cu pasaj prin livada si padurice. Proiectul era unul deosebit de atractiv, prin acesta „investitorul” propunand construirea unui ansamblu de vile. Fiecare vila urma sa aiba o  arhitectura unica (la alegere), cu doua-trei dormitoare, cu dulapuri de tip dressing si bai incorporate cu vana si dus hidromasaj plus mobilier chiuveta. De asemenea, bucataria sa fie mobilata, inclusiv plita gatit, hota, cuptor, frigider, masina de spalat, iar sufrageria sa dispuna de aer conditionat. Din dotarea vilei nu ar fi trebuit sa lipseasca parcarea, aceasta avand o poarta automatizata. Totodata o vila din cartierul rezidential Bistrita Hills ar fi trebuit sa dispuna si de centrala termica, spatii verzi si pavaj exterior.
Normal, celor doi englezi le-a suras ideea, asa ca au inceput sa il finanteze cat se poate de serios pe Jigmond pentru lucrarile pe care ar fi trebuit sa le presteze.
Astfel, pana in iulie 2008, englezii alimenteaza in mai multe randuri cu bani atat contul personal al lui Ricardo Jigmond, cu suma totala de 1.263.755 de euro.
Pentru a fi lucrurile in regula, Jigmond depune singur o mare parte din bani in contul firmei sale, SC Univversal Developments SRL, ca si „creditari diversi”, incercand astfel, aspect descoperit mai tarziu de procurorii DNA, sa ascunda provenienta reala a banilor. Prin introducerea banilor in circuitul economic, actiunea sa nu a fost altceva decat o spalare de bani.

Le-a spus scurt, pa!

Dupa ce si-a facut plinul, Jigmond incheie sarada si ii anunta pe cei doi parteneri englezi ai sai ca de fapt, el este unicul asociat in firma si ca ei isi vor primi partea la momentul potrivit. Pana la acel moment pe care il considera potrivit, Jigmond le solicita asa zisilor parteneri sa nu il mai streseze in vreun fel.
Englezii nu au renuntat insa cu una cu doua, si drept urmare Jane Reason decide sa vina la Bistrita pentru a rezolva situatia. Intalnirea a avut-o cu Jigmond chiar pe terenul pe care ar fi trebuit sa apara Bistrita Hills, insa s-a vazut nevoita sa plece in graba si, in plus, s-a ales cu masina distrusa, chiar de catre asa zisul partener de afaceri.
Pe de alta parte, omul de afaceri bistritean nici nu putea sa isi duca la bun sfarsit proiectul cu privire la Bistrita Hills, intrucat Primaria Bistrita chiar daca ii aprobase certificatul de urbanism, nu i-a aprobat autorizatia de constructie. De altfel, pe rolul Tribunalului Bistrita-Nasaud s-a aflat un dosar la instanta de contencios administrativ, cu numarul 2401/112/2009, in care Jigmond, prin SC Univversal Developments SRL, solicita obligarea Primariei Bistrita, si implicit a Consiliului Local, sa ii emita actul administrativ de care avea nevoie, respectiv autorizatia de constructie. Instanta nu i-a dat insa castig de cauza si i-a respins actiunea ca fiind nefondata.

Pe mana judecatorilor

In acest moment, cazul lui Ricardo Septimiu Jigmond a ajuns pe masa judecatorilor Tribunalului Bistrita-Nasaud, in dosarul cu numarul 1877/112/2011, dupa ce a fost cercetat de procurorii DNA. Acestia il acuza de „inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata” si de „ascunderea adevaratei naturi a proprietatii bunurilor, cunoscand ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni (spalare a banilor), in forma continuata”.

Liana Muresan

Potrivit listafirme.ro, SC Univversal Developments SRL a fost infiintata pe data de 12 iulie 2006 si are ca obiect principal de activitate „Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale”.
In 2007, firma nu inregistreaza nicio cifra de afaceri, in schimb are pierderi foarte mari, de peste 258.000 de lei si datorii de 1.646.516 lei. Pentru 2008, firma nu prezinta niciun bilant contabil, iar in 2009, cifra de afaceri este de 7.798 lei, pierderi de peste 44.000 de lei si datorii de 122.113 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.