Biroul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a dat publicitatii, saptamana trecuta, primele rezultate privind deficitul bugetar si datoriile publice ale statelor membre ale UE. Romania are un deficit bugetar de 6,4% din Produsul Intern Brut (PIB) si o datorie publica de 30,8% din PIB.
Eurostat a anuntat ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitul bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, care sunt aceleasi pentru toate tarile membre UE.
Potrivit statisticii Eurostat, Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut in 2010 pana la 513,641 miliarde lei, de la 498,008 miliarde lei in 2009. Produsul Intern Brut de anul trecut este insa cu aproximativ un miliard de lei mai mic decat cel din 2008, cand tara noastra avea un PIB de 514,7 miliarde de lei.
Conform aceleiasi statistici, deficitul bugetar al Romaniei coincide cu deficitul UE-27, de 6,4 % din PIB, cu aproximativ doua puncte procentuale mai putin decat in 2009 – 8,5% din PIB – si cu 0,7 puncte procentuale mai mult decat in 2008 – 5,7% din PIB. Totodata este consemnat si faptul ca tara noastra se afla printre statele cu cele mai mici datorii publice, avand o datorie de circa 158 miliarde lei – 30,8 % din PIB. De asemenea, Eurostat releva faptul ca PIB-ul UE a crescut anul trecut pana la 12.280,644 miliarde de euro, de la 11.788,046 miliarde de euro in 2009, Uniunea inregistrand un deficit guvernamental diminuat la 6,4 % din PIB in 2010, fata de 6,8 % din PIB cat inregistra in 2009, si o datorie publica de 9.828,232 miliarde de euro care reprezinta 80% din PIB, cu 5,6 puncte procentuale mai mult fata de 2009.
Irlanda are cel mai mare deficit din UE
In 2010, potrivit organismului de statistica al Uniunii Europene, cele mai mari deficite guvernamentale in procent din PIB au fost inregistrate de Irlanda – 32,4 %, Grecia – 10,5%, Marea Britanie – 10,4 %, Spania – 9,2 %, Portugalia – 9,1%, Polonia – 7,9 %. Aceleasi statistici arata ca cele mai mici deficite au inregistrate de Luxemburg – 1,7 %, Finlanda – 2,5 % si Danemarca – 2,7 %. Un numar de 14 state membre au avut in 2010 datorii guvernamentale mai mari de 60 % din PIB, printre acestea numarandu-se Grecia – 142,8 %, Italia – 119%, Belgia – 96,8 %, Irlanda – 96,2 %, Portugalia – 93 %, Germania – 83,2 % si Franta – 81,7 %.
Conform Eurostat, datele legate de deficitul bugetar si datoriile publice ale statelor UE sunt conforme cu cifrele raportate in 2011 de statele membre, pentru perioada 2007-2010, in cadrul aplicarii Procedurii de Deficit Excesiv. Datele au fost transmise conform procedurilor prevazute de Sistemul European de Conturi (ESA 95).
Dubii in privinta Romaniei
Acelasi Birou de Statistica al Uniunii Europene mentioneaza in ultimul raport privind evolutia deficitelor bugetare din tarile comunitatii europene ca are dubii in privinta corectitudinii datelor raportate de Romania.
„Eurostat isi exprima rezervele in privinta calitatii datelor raportate de Romania, ca urmare a neclaritatilor impactului unor companii publice asupra deficitului guvernamental, asupra raportarilor a categoriilor ESA95 «altor conturi pentru incasari si plati», asupra naturii si impactului unor tranzactii financiare si a consolidarii schimburilor intra-guvernamentale”, se arata in raportul organismului de statistica al UE.
Standardul ESA95 are ca principale diferente fata de metodologia cash inregistrarea veniturilor si cheltuielilor in sistem „accrual” (pe baza de angajamente, nu de plati efective precum in sistemul cash) si tratamentul fondurilor UE (UE este considerat in sistem ESA95 un sector separat). Metodologia cash presupune inregistrarea veniturilor in momentul in care acestea sunt efectiv primite si a cheltuielilor la momentul efectuarii platii.
Tara noastra a inregistrat in 2010 un deficit de 6,4% din Produsul Intern Brut sau 33 miliarde lei in termeni nominali. PIB nominal a fost de 513,64 miliarde lei in 2010, in crestere nominala fata de 2009 cand a inregistrat 498 miliarde lei.
Din PIB 2010 statul a incasat 34,3% si a cheltuit 40,8%, ambii indicatori fiind in crestere fata de anii precedenti.
Date transmise fara Termoelectrica si CFR Infrastructura
Cauzele de suspiciune in privinta datelor comunicate de Romania Comisiei Europene sunt legate de impactul unor companii publice asupra deficitului. Mai precis este vorba despre Termoelectrica si CFR Infrastructura. Daca datoriile acestor companii nu sunt introduse in calculul deficitului, atunci rezulta un deficit mai mic decat in realitate. Asta este ceea ce Comisia Europeana suspecteaza ca ar fi facut Ministerul de Finante.
De altfel, reprezentantii Ministerului de Finante au recunoscut saptamana trecuta ca pierderile Termoelectrica si CFR Infrastructura ar putea duce deficitul din 2010 la 6,8% – 6,9%, rezultatul fiind unul peste cel stabilit initial, de 6,4%. Insa, potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice, deficitul va ramane insa sub limita de 7,3% stabilita cu Comisia Europeana. Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice spun ca companiile de stat care nu acopera, din venituri proprii, cel putin 50% din cheltuielile de functionare sunt luate de la sectorul economic si incluse la sectorul bugetar, iar pentru a determina in ce categorie se incadreaza acestea, Institutul National de Statistica face periodic, de doua ori pe an, un test la companiile de stat.
Din septembrie 2010, Comisia Europeana a introdus in deficitul calculat de Eurostat, asa-numitul ESA, anumite companii-problema ale statului roman – Termoelectrica, CFR Infrastructura, CET-urile care ramasesera neintroduse in 2008 si Compania Nationala a Huilei Petrosani.
Guvernul Romaniei a luat nota de aceste acuze ale UE si a decis in sedinta din 20 aprilie 2011 sa verifice toate datele care intra in structura deficitului bugetar. Potrivit premierului Emil Boc, este vorba despre date din 2007 – 2009, date care trebuie verificate intre Eurostat si Institutul National De Statistica.
Potrivit unui comunicat de presa al Institutului National De Statistica, datele din situatiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, transmise la Eurostat in data de 31 martie a.c. de Romania, sunt verificate la ora actuala de experti din Ministerul Finantelor, Banca Nationala si INS, in vederea identificarii discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare ale CFR Infrastructura si SC Termoelectrica SA.
Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, deficitul bugetar a fost in 2010 de 6,5% din PIB. Fondul Monetar International a obligat Guvernul Romaniei sa includa in calculul deficitului bugetar din acest an si pierderile din 30 de companii de stat centrale sau locale, precum si titluri emise de Fondul Proprietatea. Astfel, societatile sunt obligate sa anunte periodic la Ministerul Finantelor indicatorii financiari si operatiunile efectuate.
Reprezentantii Eurostat vor veni la Bucuresti
La finele saptamanii trecute, secretarul de stat Gheorghe Gherhina a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca la sfarsitul lunii mai, expertii Eurostat vor veni la Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile romane despre deficitul bugetar de anul trecut. Gherghina a subliniat ca astfel de vizite s-ar putea repeta lunar, insistand totodata asupra faptului ca Guvernul „a dat dovada de bunacredinta si o colaborare foarte buna cu Eurostat si ca nu a transmis date inexacte, fiind primul preocupat sa afle realitatea”.
Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, pana la aceasta data au fost trei runde de intrevederi ale oficialilor romani cu expertii Eurostat. „Noi am avut mai multe runde, sunt vreo trei runde. Ultima runda nu a avut loc, pentru ca au aparut acele discrepante intre cifra stabilita de Institutul National de Statistica si Banca Nationala, pentru ca se refera la rezultatul financiar ce urma sa fie cuprins in deficitul bugetar, respectiv 0,4 Institutul National de Statistica si 0,2 Banca Nationala. Nu a mai avut loc runda a treia, unde trebuia sa se lamureasca niste lucruri. Erau niste intrebari, de exemplu, de ce au mai aparut arierate la sanatate, de ce am capitalizat Fondul de Garantare, legat de IFN-uri, deci mai sunt niste raspunsuri. Au mai aparut niste lucruri de lamurit si vor fi lamurite la Bucuresti”, a spus Ialomitianu.
Silviu Teodoru