Proprietarii care nu si-au asigurat locuintele pana la 15 ianuarie 2011 ar putea fi amendati cu sume cuprinse intre 100 si 500 lei de catre primariile de care apartin.
Reprezentantii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) au precizat luna trecuta ca anuntul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) de la sfarsitul lui 2010, prin care termenul-limita privind obligativitatea unor astfel de asigurari a fost prelungit pana la data de 15 iulie 2011, nu are valoare juridica pentru ca nu este sustinut de o modificare legislativa.
Potrivit legilor in vigoare, proprietarii au obligatia sa isi asigure locuintele pentru cel putin trei riscuri: inundatii, cutremur si alunecari de teren. Suma asigurata obligatoriu este de 20.000 de euro pentru locuintele din beton si 10.000 de euro pentru cele din chirpici, cu prime obligatorii de 20 de euro in primul caz si 10 euro pentru cel de-al doilea.
Daca la nivel national au fost incheiate pana acum peste 500.000 de polite de asigurare obligatorii, in judetul Bistrita-Nasaud numarul lor depaseste cu putin 3.000. Deocamdata, Primaria Bistrita nu a amendat nicio persoana care nu si-a asigurat casa pentru ca normele de aplicare ale legii nu au fost aprobate.
Persoanele care nu vor avea asigurate locuintele nu vor beneficia, in cazul producerii unui dezastru natural, de nicio despagubire de la bugetul de stat.
MAI spune una, PAID alta
Desi termenul limita de cumparare a unei polite de asigurare obligatorie a locuintei a fost decalat de Ministerul Administratiei si Internelor pana pe 15 iulie 2011, reprezentantii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale spun ca, incepand cu 15 ianuarie, autoritatile locale pot amenda proprietarii care nu sunt in regula in acest sens.
Ministerul Administratiei si Internelor a transmis in 29 decembrie 2010, printr-un comunicat de presa, ca proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie polite pentru asigurarea locuintelor in termen de cel mult un an de la inceperea emiterii acestora, respectiv pana in 15 iulie 2011. Termenul anuntat initial de autoritati urma sa expire la 15 ianuarie 2011.
In comunicatul MAI se preciza ca „in conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor. Intrucat politele de asigurare a locuintelor au inceput sa fie emise in 15 iulie 2010, termenul limita de incheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011”.
Tot in acelasi document se preciza ca dupa aceasta data, primariile ii vor amenda pe cei gasiti in neregula cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei. Din suma obtinuta, 40% este virata la bugetul de stat, 40% catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, iar 20% ramane la bugetul local.
Pe de alta parte, reprezentantii PAID spun ca respectivul comunicat nu are valoare juridica, iar termenul pana la care proprietarii trebuie sa isi asigure locuintele e cel stabilit initial, adica 15 ianuarie 2011. Mai mult decat atat, primariile pot sa-i sanctioneze pe cei care nu au incheiat aceste polite.
Totusi, deocamdata nicio autoritate locala din Romania nu a aplicat astfel de amenzi pentru ca pana acum nu au fost aprobate normele de aplicare ale legii. Tot ceea ce se stie la ora actuala este ca primariile trebuie sa faca verificarile si sa aplice sanctiunile celor care nu si-au incheiat asigurarea, insa nu si cum trebuie procedat exact.
Putini bistriteni si-au asigurat locuintele
Conform statisticilor Directiei Judetene de Statistica Bistrita-Nasaud, in judetul nostru exista la ora actuala circa 110.000 locuinte, dintre care mai mult de 32.000 sunt in Bistrita. Pana la aceasta data, au fost incheiate putin peste 3.000 de astfel de polite, probabil si pentru ca oamenii nu stiu care dintre cele doua termene-limita este corect – 15 ianuarie sau 15 iulie.
Printre judetele codase in ceea ce priveste numarul asigurarilor obligatorii intocmite se numara Bistrita-Nasaud, Salaj, Gorj si Vaslui, iar la polul opus se afla Timisoara, Prahova si Constanta.
Bistritenii au pareri impartite vis-a-vis de asigurarea obligatorie a locuintelor. Unii sunt de parere ca acestea sunt inutile, pentru ca in Bistrita nu au existat pana la ora actuala cutremure si nici alunecari de teren sau inundatii, iar altii spun ca e mai bine sa plateasca o astfel de asigurare si sa fie despagubiti in caz ca are loc vreun eveniment de asemenea natura.
„Sunt de acord cu aceasta idee, insa consider ca pretul asigurarilor ar trebui sa varieze de la o zona la alta. De exemplu in Vrancea au loc destul de des miscari seismice, insa la noi e putin probabil sa se intample asa ceva. Totusi, e bine sa te asiguri, niciodata nu poti sa stii ce se poate intampla”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Ionut Rus, un tanar bistritean.
O femeie intre doua varste, Maria Negrea, ne-a spus ca nu este de acord cu faptul ca statul o obliga sa isi asigure locuinta. „Nu e corect sa ne oblige sa platim o astfel de asigurare. Eu locuiesc la bloc, la etajul trei. Bistrita nu este expusa nici cutremurelor, nici inundatiilor si nici alunecarilor de teren. Practic sunt bani dati degeaba, din punctul meu de vedere”, a spus revoltata femeia.
Dumitru Suciu, un domn in varsta, s-a aratat multumit de aceasta lege, precizand ca „sunt total de acord ca trebuie sa ne asiguram locuintele. Niciodata nu poti prevedea ce iti rezerva natura. Un exemplu in acest sens este ceea ce s-a intamplat in 2006 la Tarlisua. Cine s-ar fi putut gandi ca acolo ar putea avea loc o astfel de nenorocire? E bine sa te asiguri, pentru ca apoi statul sa te despagubeasca la nevoie”.
Tipuri de asigurari
Pentru locuintele de tip A (cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) prima obligatorie este de 20 euro, iar in celor de tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic) este de 10 euro. Cat despre suma maxima asigurata, aceasta este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.
Cei care au insa o asigurare facultativa a locuintei, care acopera cele trei riscuri din polita obligatorie (n. r. – cutremur, alunecari de teren si inundatii) nu mai sunt nevoiti sa cumpere asigurarea obligatorie.
In total, la nivel national, din cei 6,5 milioane de proprietari de locuinte doar aproximativ 500.000 si-au incheiat polite de asigurare.
Iulia Bartha
este o lege nedreapta,prost conceputa si obligatorie,si in euro;stiti ca pensia majoritara e mica cu 700 ,800 lei ce taxe platesti mai intii ,daca am avea salariile alesilor atunci poate am plati ,dar tot e o lege strimba,oare nu am votat oameni care gindesc mai bine ca plebea,acum ce facem le aratam noi prostimea unde gresesc,trebuie gindinta mai profund sint situatii si situatii nu trebuie tratate toate la fel,si in primul rind caracterul obligatoriu nu e legal,e o lege INUTILA,VA RUGAM DRAGI ALESI SA O MAI GINDITI SI DE PE POZITIA OAMENILOR CU SALARII SUB 700 LEI,oare mie de ce nu mi se da salarul in EURO?