Singurul proiect aflat in finalizare este sediul Bancii Nationale a Romaniei de pe strada Alexandru Odobescu. Doar ca spre deosebire de celalate doua investitii, cladirea este realizata exclusiv din fondurile judetului.
Policlinica din Bistrita, primul esec al Consiliului Judetean?
Consiliul Judetean a demarat o serie de proiecte pentru modernizarea cladirilor din Bistrita aflate in proprietatea institutiei. Pentru o parte din aceste cladiri s-a solicitat finantare europeana, insa dupa aproape un an, lucrarile nu au inceput. Modernizarea Policlinicii din Bistrita este unul din proiectele Consiliului Judetean, anuntate cu surle si trambite, dar care a intrat pe lista de rezerva a Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, ceea ce inseamna ca va primi finantare doar daca alte proiecte castigatoare vor fi respinse ulterior. Proiectul de modernizare a ambulatoriului a starnit patimi aprinse in randul consilierilor judeteni deoarece documentatia a fost realizata de Biroul Asociat de Arhitectura Luca & Michiu, detinuta de sotiile vicepresedintelui Consiliului Judetean, respectiv sotia arhitectului institutiei. Ba mai mult, s-a comis mica eroare, motiv pentru care contributia Consiliul Judetean creste considerabil la un milion de euro. Mai exact, Sectia de Medicina Legala nu poate primi finantare nerambursabila iar reabilitarea ei va fi finantata din bugetul public al judetului. Valoarea totala de modernizare a Policlinicii se ridica la 5.4 milioane de euro. Daca pana acum, Vasile Moldovan seful Serviciului de gestiune al proiectelor cu finantare europeana sustinea ca se asteapta comisia de evaluare care sa viziteze obiectivul, acum acesta recunoaste ca proiectul se afla pe lista de rezerva.
Biroul Asociat de Arhitectura Luca & Michiu a castigat o serie de proiecte finantate de Consiliul Judetean si a fost marul disordiei intre putere si opozitia de la nivel judetean.Practic, ar fi vorba de o modernizare completa si de o echipare cu aparatura de ultima generatie a Ambulatoriului, dar si a sectiilor de Pediatrie si Medicina Legala, sectii cuprinse in proiectul de finantare prin fonduri europene. De aproape un an, reprezentantii CJ au depus documentatia, insa proiectul se afla in stand-by, iar modernizarea ambulatoriului pare a fi unul din proiectele fastuoase al Consiliului Judetean care nu va demara prea curand.
Casa Argintarului, in asteptarea finantarii europene
Casa Argintarului este un monument de arhitectura, din Bistrita, de la inceputul Renasterii, fosta locuinta a unui mare mester bijutier care i-a infrumusetat fatada (intre 1560-1563) cu admirabile ancadramente de piatra in stilul Renasterii, executate de arhitectul elvetian Petrus Italus. Monument de arhitectura de la inceputul secolului al XVI-lea, fosta locuinta a unui mare mester bijutier care i-a infrumusetat fatada (intre 1560-1563) cu admirabile ancadramente de piatra in stilul Renasterii, executate de pietrarul italian Petrus da Lugano. In acest edificiu a functionat sectia de istorie a muzeului, avand un fond de peste 10. 000 piese, printre care o sabie de bronz de tip micenian (secolul al XV-lea BC), bronzuri tracice (secolele XIII-X BC), podoabe si arme traco-scitice (secolul al VI-lea BC), ceramica, arme si alte obiecte din marea necropola celtica de la Fantanele (secolele IV-II BC), piese din castrele romane de la Orheiu Bistritei, tezaure monetare (romane si feudale), obiecte ale breslelor bistritene. In prezent, Casa Argintarului este sediul Scolii Populare de Arta Bistrita.
Proiectul de modernizare a fost depus pe Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului. Acest proiect a fost estimat la circa 2,2 milioane de lei. Prin reabilitarea "Casei Argintarului" se doreste transformarea acesteia intr-un muzeu, care sa promoveze specificul sasesc al Bistritei. Vicepresedintele CJ, Luca Iancu sustine ca acest proiect este unul de succes: Am castigat acest proiect si vom moderniza Casa Argintarului din fonduri europene. Cladirea va fi donata Forumului German si in cel mai scurt timp vor incepe lucrarile. S-a intarziat putin, pentru ca sunt foarte multe proiecte de acest gen, dar va garantez ca acel imobil va fi modernizat.
Cladirea de pe Odobescu, mandria lui Liviu Rusu
Singurul proiect aflat in finalizare este sediul Bancii Nationale a Romaniei de pe strada Alexandru Odobescu. Doar ca spre deosebire de celalate doua investitii, cladirea este realizata exclusiv din fondurile judetului. Reabilitarea a fost realizata din dorinta presedintelui Consiliului Judetean, Liviu Rusu. Intocmai ca si modernizarea sediului CJ, presedintele a fost intens criticat pentru aceste investitii finantate din buget si considerate inoportune.
Ati vazut cladirea de pe Odobescu, cat de frumos arata? S-a realizat si va ramane ceva, indiferent cine va conduce Consiliul Judetean. Inca nu m-am gandit la destinatia pe care sa o dam acelui imobil a declarat Liviu Rusu.
Lucrarile de restaurare a imobilului au fost realizate de firma Euras SRL, castigatoare a licitatiei. Pana acum, lucrarile realizate pentru modernizarea cladirii patru milioane de lei. In acest an, Consiliul Judetean a alocat 1.5 milioane de lei pentru continuarea lucrarilor la cladirea respectiva. Asta dupa ce anul trecut firma Euras a mai incasat 2.3 milioane de lei pentru acelasi proiect. Presedintele CJ se declara multumit de calitatea lucrarilor la cladirea de pe Odobescu, pentru care nu s-a stabilit destinatia viitoare. In cursul acestui an va avea loc receptia finala.
Rusu, contestat de adversarii politici, pentru ca decide de unul singur proiectele de interes judetean. Cu o majoritate solida in cadrul Consiliului Judetean, Rusu are libertatea de a decide de unul singur proiectele care primec finantare. In privinta proiectelor finantate din fonduri nerambursabile, lucrurile demareaza extrem de greu atat Ambulatoriul Spitalului de Urgenta cat si Casa Argintarului fiind deocamdata in asteptarea finantarilor nerambursabile, accesate destul de greu de Consiliul Judetean.
Cosmin Botezat