Iaca cum a zburat si porcul deasupra unui cuib de cuci, plopul a facut pere si rachita micsunele. Hai sictir, boule, ar fi spus orice lider sindical prin anii 95 pana prin anul 2000. Acum, aflati la amurgul miscarii sindicale, rememorez cresterea si descresterea acestei uriase puteri politice provenita din UGSR. Pentru cei care nu stiu, UGSR este egal cu Uniunea Generala a Sindicatelor. Se tot rage cum ca sindicatele nu ar trebui sa faca politica, de parca liderii sindicali vin de la manastire sau de la vreun pension de fete. Mita pe care ar fi luat-o Marius Petcu este doar varful aisbergului, imaginea deformata a unei lumi inchise pentru neofiti ani la randul. Din pacate, poate din fericire, banii, terenurile, conturile si afacerile facute in numle Sfantului Sindicat au imbogatit doar pe liderii de la Bucuresti. Vorba cantecului: Bucuresti, Bucuresti, oras lin cu curve esti. Fac parte dintre jurnalistii care au lucrat ani la randul pe sindicate, si, ii cunosc bine, asa cum si ei ma cunosc pe mine, pe majoritatea liderilor sindicali din acest judet. Mai mult, am avut sansa sa vad si sa aud lucruri despre care nu voi povesti niciodata. Vorbind de CNSLR-Fratia, va spun doar ca a fost cel mai puternic si bogat sindicat dintodeauna, la varful acestei uniuni sindicale trecand Victor Ciorbea, Miron Mitrea, poreclit pe vremuri „Nasul”, Pavel Tudoran si, cu voia dumneavoastra si a stangii, Marius Petcu, venit din Sanitas la volanul sindicatului care l-a facut pe Mitrea ministru. Va ziceam ca ii cunosc pe liderii sindicali bistriteni. Asa este, iar cu unii dintre ei am ramas amici, indiferent de ce parte a esicherului politic provin acestia. Nici unul dintre ei, nu au avere la aceasta ora, chiar daca vorbim de Adolf Bloos, Ioan Benta, Carol Ghelner, Doru Hodos, Silviu Nan sau Viorel Vitelariu, Emil Mocianu dar si altii. Sigur ca au facut greseli, sigur ca s-au bagat in politica pana peste cap, sigur ca au si profitat de pozitia pe care au ocupat-o sau o ocupa. Ce pot sa spun: daca actualul lider al CNSLR Fratia, Marius Petcu a notat in declaratia de avere ca are pe numele sau zece conturi si depozite bancare, dintre care trei in euro – in valoare totala de aproape 59.000 si restul in lei – de peste 418.000, Bloos este la ora actuala somer, iar Benta lucreaza in constructii la Sibiu. Praful si pulberea s-a ales si de averea sindicala din BN dar si din puterea acestora. Aceasta este diferenta dintre ei si Petcu, dintre ei si noii ciocoi sindicali, aceasta este diferenta dintre muncitorul de la IPROEBUL unde lucreaza Hodos si liderii de la varful miscarii sindicale.
Mandra-i corabia, smecher e carmaciul! Chiar daca e o facatura politica menita sa atraga atentia de la scandalul in care este implicat Mircea Basescu, Petcu nu avea voie sa se lacomeasca in acest hal, stiind ca cei de la cooperatica Ochiul si Timpanul stau pe el ca pe butelie. Lui Basescu nu-i plac sindicatele, iar asta ar fi trebuit sa o stie toti, toti sindicalistii care s-au imbogatit peste masura.
Din pacate, miscarea sindicala este compromisa, iar cand e vorba de vreun miting, daca vin 200 de oameni e bine, chiar foarte bine. Aici am ajuns, iar acum inteleg cat se poate de bine care sunt motivele. Multe si cat se poate de omenesti – banul e ochiul lui Zeus.

PS. Nu demult, actualul lider al CNSLR-Fratia, Viorel Vitelariu mi-a reprosat ca am ramas oarecum apropiat de fosta conducere a acestui sindicat, cu o ironie pe care am inteles-o. Nu i-am raspuns domnului presedinte din varii motive. Ii dau acum raspunsul: uite, de aia!

S-auzim numai de bine.

Alin Cordos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.