În timpul campaniei electorale pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale preşedintele PNL Crin Antonescu a adus acuze grave la adresa lui Mircea Geoană, dar şi la adresa partidului pe care acesta îl conduce – PSD.
Acum, Crin Antonescu îl susţine din răsputeri pe „mincinosul” Mircea Geoană, în cursa electorală pentru preşedinţia României. În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Antonescu a obţinut aproximativ două milioane de voturi, pe care acum i le oferă fostului său rival doar pentru a obţine câteva scaune în viitorul guvern al României.

În timp, liderul PSD Mircea Geoană a fost adesea ţinta atacurilor politice venite din partea lui Crin Antonescu.
Declaraţiile preşedintelui PNL virulente, mai ales după ce candidatura sa pentru preşedinţia României a devenit una evidentă. Cel mai atacat în declaraţiile sale a fost Mircea Geoană, pe care Antonescu l-a criticat în permanenţă mai ales pentru alianţa încheiată de PSD cu PD-L.
În mai 2009, liderul PNL susţinea la Oradea că nu-l va susţine sub nicio formă pe Mircea Geoană, în cazul în care acesta va ajunge în turul II al prezidenţialelor, împotriva lui Traian Băsescu.
În replică, liderul PSD i-a răspuns lui Antonescu – Never say never! (Niciodată să nu spui niciodată!).
În ultima perioadă a campaniei electorale pentru prezidenţiale, Crin Antonescu l-a făcut de-a dreptul mincinos pe Mircea Geoană, pentru ca mai apoi să îi devină aliat şi să îl susţină pentru al doilea tur de scrutin.
Întrebarea evidentă este acum, când a fost sincer Crin Antonescu? Atunci când spunea că Mircea Geoană întrucât a fost sluga lui Băsescu, că a ascuns vizita la Moscova, că liderul PSD este un mincinos, că este un demagog şi că nu îl va susţine în turul al doilea la prezidenţiale fiindcă România în frunte cu Mircea Geoană nu va cunoaşte nicio schimbare, sau acum când îi aduce osanale liderului social-democrat, spălându-l de toate păcatele, doar pentru că i l-a acceptat pe Klaus Johannis ca premier, acesta din urmă fiind cheia pentru liberal pentru a-şi deschide uşa guvernării?

Din 2005, Geoană a fost în cătarea lui Antonescu

În septembrie 2005, Mircea Geoană propunea liderilor de partide o întâlnire pe tema inundaţiilor şi prezenţa parlamentarilor în zonele afectate. Pe atunci, actualul lider al PNL îl acuza pe Geoană de demagogie.
În 28 iunie 2006, Crin Antonescu l-a ironizat pe Geoană, pentru textul unei moţiuni de cenzură iniţiată de social-democraţi. Din discursul rostit în Parlament de liderul liberal nu au lipsit referirile la apelativul „prostănac”, pe care Ion Iliescu l-ar fi utilizat la adresa preşedintelui social-democrat şi nici trimiterile la postul de ambasador în SUA deţinut de acesta. „Domnul Mircea Geoană a prins glas. A început «Revoluţia Binelui». Nu e chiar foarte nouă, pentru că «eforturile consistente în implementarea programelor sociale depuse după anul 2000, creşterea economică robustă, crearea a sute de mii de locuri de muncă, stabilitatea legislativă şi administrativă au constituit un progres important în lupta cu sărăcia». (…) Acest partid, care este atât de preocupat de sărăcie şi săraci, încât ai zice că-i condus de Sf. Francisc, din Il Poverello – care nu înseamnă «prostănacul» – apare din nou şi declanşează Revoluţia Binelui»”, a declarat în 2006 Crin Antonescu. De asemenea, liderul liberal l-a ironizat pe preşedintele PSD în legătură cu problema pe care social-democraţii, dar şi Geoană însuşi o aveau legat de „aşa-zisul coşmar CDR-ist”. „Domnule preşedinte Geoană, unde aţi trăit coşmarul CDR-ist? În munţi? Nu! La Washington DC, ca ambasador al preşedintelui Emil Constantinescu, ca ambasador al coşmarului”, spunea Antonescu.
Câteva luni mai târziu, în octombrie 2006, odată cu validarea lui George Maior ca director al SRI, liberalul Antonescu vorbea cu nemulţumire despre această nominalizare, asemuind-o cu „tabloul sfintei unei familii”, în care Traian Băsescu este tătucul atotputernic, Mircea Geoană este asemuit cu maica delicată, iar George Maior este pruncul.

Geoană fricosul

În 2008, disputele dintre cei doi, Antonescu şi Geoană, au continuat în aceeaşi notă ironică, odată cu campania pentru alegerile parlamentare. În opinia lui Antonescu, liderului PSD a fugit la Dăbuleni de frica uninominalului. „Domnul Geoană, probabil cel mai atletic declarator politic, afirmă că dârdâim noi sau, în fine, ne dârdâie anumite lucruri de frica uninominalului. Domnule Geoană, păi nu preşedintele PNL a fugit la Dăbuleni. În momentul în care vorbeşti despre teama votului uninominal când ai pretenţia să fii viitorul prim-ministru al României, trebuie să te întrebi ce s-a întâmplat de mergi fără escală de la Washington la Dăbuleni şi să te preocupi mai întâi de proprii nădragi, lăsându-i pe cei care au, că precum viitorul prim-ministru Theodor Stolojan vedeţi că n-au, sau renunţă la ei, lăsându-i pe alţii să-şi vadă de treburile lor”, declara Crin Antonescu.

Nimeni nu e bun pentru PNL

Tot în 2008, liderul liberal afirma, într-un interviu pentru Mediafax, că PNL este foarte departe şi de PD-L, dar şi de PSD, în ceea ce priveşte o guvernare comună cu unul dintre cele două partide. „PSD este un partid ce stânga, o stângă, în opinia mea, departe de ceea ce înseamnă o stângă europeană, o stângă apăsată încă de moravurile postcomuniste din România, încărcată încă de foarte multă demagogie şi populism, în vreme ce PNL este singurul partid autentic de dreapta. PDL este un partid incert ideologic, incert comportamental, este un partid prin excelenţă oportunist şi care sau în legătură cu care noi avem, cum bine ştiţi, mai multe experienţe triste, dar cu precădere una foarte recentă”, declara liderul liberal.

Geoană, domn curăţel fără nicio convingere

Una din temele abordate de Crin Antonescu în discursul său odată cu candidatura sa la şefia PNL a fost tot atacul la Mircea Geoană şi PSD. În opinia liberalului, Geoană era „un produs clasic al laboratoarelor, care au produs şi produc domni curăţei care ştiu limbi străine şi nu au niciun fel de convingere, care sunt încântaţi de Iliescu, îl omagiază pe Constantinescu, îl suspendă pe domnul Băsescu şi se aliază cu Băsescu”.
La începutul lui aprilie 2009, şeful PNL spunea despre Geoană că este prim-adjunctul lui Băsescu şi că va avea o problemă să fie o alternativă a acestuia. „Din punctul meu de vedere, cred că discursul politic actual şi probabil poziţia de candidat în cursa prezidenţială a lui Mircea Geoană vor avea de depăşit o mare contradicţie, şi anume aceea că, în vreme ce domnul Mircea Geoană va încerca să se prezinte ca alternativă la actualul preşedinte, Traian Băsescu, ceea ce presupun că va face, în vremea aceea va fi practic în continuare numărul doi al regimului Băsescu, numărul doi al echipei Băsescu, va fi în continuare primul adjunct al lui Traian Băsescu. Ori asta mi se pare o contradicţie destul de greu de depăşit, dar nu este problema mea. Îl respect ca om politic, ca diplomat, cum respect majoritatea oamenilor politici români”, a spus Antonescu.

Niciodată să nu spui niciodată

O lună mai târziu, mai precis în mai, Crin Antonescu declara la Oradea că nu l-ar ajuta sub nicio formă pe Mircea Geoană să ajungă preşedinte, nici contra lui Băsescu. „Singura miză pe care o vor avea alegerile prezidenţiale din acest an este dacă schimbă ceva esenţial în ţara aceasta sau nu. Or, cu domnul Geoană, ceva esenţial nu se poate schimba!”, a opinat Crin Antonescu. În aceeaşi zi, tot la Oradea, Mircea Geoană i-a dat replica lui Antonescu – Never say never! (n. r. – Niciodată să nu spui niciodată).
În iunie, Antonescu, deşi declara că Geoană nu intră în turul doi la prezidenţiale, a ţinut să precizeze că liberalii nu îi vor sprijini nici pe social-democraţi şi nici pe democrat-liberali, subliniind totodată că ţara are nevoie de o schimbare şi în niciun caz gândurile liberalilor nu se îndreaptă către o înţelegere cu vreunul dintre cele două partide.

Logica lui Antonescu – un om normal este demagog

În august, Geoană primeşte calificativul de bufon din partea liberalilor, iar în septembrie afirma despre Mircea Geoană că era „un om normal”, „ministru acceptabil”, dar că „a devenit un demagog”, având o prestaţia mai jalnică decât cea a lui Băsescu şi Boc.
Deşi pe 15 octombrie Crin Antonescu îi mulţumea lui Geoană pentru colaborarea care a dus la căderea Guvernului şi nominalizarea lui Klaus Johannis ca premier, o zi mai târziu, acelaşi Antonescu îl taxa pe liderul PSD, considerându-l responsabil „de dezastrul economic al ultimelor nouă luni”. „El nu se poate prezenta ca o gazelă nevinovată, pentru că PSD a cauţionat multe dintre măsurile proaste luate în această perioadă. A cauţionat şi impozitul forfetar, care a dus la închiderea a peste 100.000 de firme, la fel cum este responsabil şi pentru legea unică de salarizare”, spunea preşedintele PNL.
La începutul lui noiembrie, Crin Antonescu relua ideea conform căreia liberalii nu îl vor susţine pe Mircea Geoană în turul doi, spunând că nu are de gând să ceară electoratului său să-l voteze pe liderul social-democrat. Tot el afirma că nu se poate preface că înghite minciunile lui Geoană. „Nu sunt deloc duşman cu domnul Geoană. Am vorbit despre anumite calităţi ale domniei sale, pot să o fac şi acum, dar nu pot să mă fac că înghit minciunile pe care le spune domnul Geoană, nu pot să mă prefac acum a crede că domnul Geoană a venit direct din Rezistenţă, din Munţii Făgăraş, unde stă din 1945, că nu a guvernat România, că nu a fost un fel de adjunct al lui Traian Băsescu în anul 2009. Acestea sunt nişte lucruri reale”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Antonescu.

Mircea Geoană, nu putem învinge împreună!

Geoană a fost criticat de Antonescu şi din cauza vizitei secrete la Moscova şi a fost calificat de liderul liberal drept o variantă inacceptabilă pentru Preşedinţia României.
Într-un alt discurs electoral de la Piatra Neamţ, Crin Antonescu afirma cu tărie că Mircea Geoană este cel care i-a învins pe români.
„Ruşine domnule Geoană! Gata cu minciuna! Domnule Mircea Geoană, nu putem învinge împreună, pentru că dumneata i-ai învins până acum pe români. (…) Mircea Geoană vrea să vorbească singur. Mircea Geoană vrea să citească foile pe care i le dau alţii. Îl chem pe Mircea Geoană să vorbim despre subvenţiile din agricultură, care nu s-au dat de un an de zile, când Mircea Geoană a avut Ministerul Agriculturii. Îl chem pe Mircea Geoană să vorbim despre medicamentele compensate, despre bolnavii acestei ţări, despre pensionarii amărâţi, într-un an de zile în care a avut Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. Îl chem pe mincinosul Mircea Geoană să vorbim despre salariile profesorilor într-un an de zile în care a avut Ministerul Educaţiei. Domnilor, susţinători cu orice preţ ai lui Mircea Geoană, daţi-i voie lui Mircea Geoană să vină la confruntări electorale! Domnule Viorel Hrebenciuc, te rog frumos, lasă-l pe Mircea Geoană să vină la confruntarea electorală! Dacă nu-l lăsaţi să-l vadă românii, în faţa mea, în faţa celorlalţi candidaţi, luaţi-vă păpuşa şi plecaţi acasă! Lăsaţi-ne cu România! Cum poate cineva întreg la minte şi cu conştiinţa curată să spună că eu şi Traian Băsescu am avut ieri (n.r. – 14 noiembrie) o întâlnire aranjată? Când a avut curaj cineva, Mircea Geoană şi clica lui, să-i pună lui Băsescu întrebările pe care i le-am pus? Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Dan Nica aţi făcut sluji şi aţi nenorocit România! Daţi-vă la o parte, eu mă bat cu Băsescu! Lăsaţi-ne şi pe noi să trăim, acum, în România noastră, nu a voastră!”
Pe 16 noiembrie, Antonescu declara că nu a avut şi n-o să aibă niciodată o alianţă cu Mircea Geoană. „Faptul că eu, în acelaşi timp, mă confrunt în această campanie electorală cu Mircea Geoană, cu PSD, sper că nu este greu de înţeles. Nu am nici un fel de obligaţie să trec sub tăcere minciunile pe care domnul Mircea Geoană ni le-a spus şi le-a spus tuturor românilor, n-am nici un fel de obligaţie să trec sub tăcere numele, oamenii, grupurile care se află în spatele lui Mircea Geoană şi care ar conduce România, de fapt, dacă Mircea Geoană ar ajunge preşedinte, pentru că nu am avut niciodată şi nu am cu Mircea Geoană şi cu PSD vreo alianţă“.

„Ne-aţi mâncat 20 de ani din viaţă şi mai vreţi încă 20”

Trei zile mai târziu, pe 18 noiembrie, când trebuia să aibă loc prima confruntare între Băsescu, Antonescu şi Geoană, liderul PNL a sărit din nou la beregata preşedintelui PSD. Astfel, referindu-se la încălcarea acordului dintre echipele de campanie ale principalilor cinci candidaţi pentru o confruntare televizată, la TVR, Antonescu l-a acuzat pe Geoană că este un om care nu-şi respectă cuvântul dat.
În dezbaterea care a avut loc la finalul campaniei electorale, la Palatul Parlamentului, Crin Antonescu i-a spus contracandidatului social-democrat, Mircea Geoană, că îl consideră „demagog” şi că nu a făcut nimic bun pentru România. „În 2009, aflaţi la guvernare, n-aţi făcut nimic sau aţi făcut numai rău. Pentru mine, sunteţi un demagog”, a spus liderul liberal. Tot atunci Antonescu afirma: „Domnule Geoană, ne-aţi mâncat 20 de ani din viaţă şi mai vreţi încă 20. Când aţi venit la guvernare, aţi spus că alocaţi agriculturii 4%, aţi alocat 1,7%”.

La nici două zile de la închiderea urnelor pentru turul I al prezidenţialelor, Crin Antonescu anunţa senin că îl va susţine în continuare pentru fotoliul de la Cotroceni pe Mircea Geoană, scuzându-se că a fost nevoit să aleagă răul cel mai mic. Recompensa este însă una de luat în seamă – premierul Johannis , aşa zisul independent, şi jumătate din ministere vor fi ale liberalilor împreună cu maghiarii, în viitorul guvern.

Liana Mureşan

CRIN ANTONESCU: „Eu nu am fost aliat niciodată nici cu domnul Iliescu, nici cu domnul Vanghelie, nici cu domnul Voiculescu, nici cu domnul Hrebenciuc. Domnul Traian Băsescu, cel care ţipă astăzi împotriva acestor domni, a fost aliat, până acum două săptămâni, vreme de nouă luni, cu ei, au furat România de au spart, au guvernat România într-o batjocură fără precedent în care s-au certat în fiecare zi şi astăzi îşi scot ochii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.