„Cu adevărat grav este faptul că nişte convorbiri private au fost înregistrate şi difuzate în spaţiul public”
„Nu este normal să fim înregistraţi acasă, în maşina, la birou, la întalnirile cu prietenii, iar stenogramele să fie aduse în spaţiul public provocând imense daune psihice şi materiale celor care nu convin stăpânului serviciilor secrete”
„Dacă vorbim de poliţie politică, iată că în 2009 în România ea se face din plin”
„Nici manevrele electorale, nici apăsarea grea a serviciilor nu pot, deocamdată să închidă gura analiştilor”.
“M-am săturat de imbecili, corupţi, arivişti, ticăloşi”

Analistul politic Bogdan Chirieac a acordat un interviu pentru Gazeta de Cluj în care vorbeşte despre scandalul în care acesta este implicat, alături de jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, dar şi despre situaţia politică actuală.

Reporter: Presa a publicat zilele aceastea stenogramele unor convorbiri telefonice purtate de dvs. şi Sorin Roşca Stănescu cu şeful ANI, Cătălin Macovei. În toate materialele apărute se vorbeşte despre şantaj. Explicaţi-ne, în câteva cuvinte cele spuse în respectivele convorbiri.

Bogdan Chirieac: Convorbirile despre care vorbiţi nu au fost purtate la telefon, ci în automobilul meu şi la o masă pe malul lacului Snagov. Nu cred că în toate materialele din presă se vorbeşte despre şantaj. D-l Sorin Roşca Stănescu a încercat să afle nişte informaţii de presă, despre posibilele conturi în străinătatea ale unor miniştrii PDL. Dl Roşca nu a cerut bani sau funcţii pentru domnia sa. A cerut informaţii de interes public aşa cum face orice jurnalist de investigaţie. Cu adevărat grav este un singur lucru: faptul că nişte convorbiri private au fost înregistrate şi difuzate în spaţiul public.  

Reporter: Vă era cunoscut faptul că vă aflaţi în vizorul procurorilor? Cui credeţi că i se datorează “anchetarea” dvs.?

B.C.: Din toate demersurile oficiale pe care le-am întreprins nu rezultă că sunt implicat în vreo anchetă penală. Aşa cum constat, însă, mă aflu în vizorul serviciilor secrete. Aşa cum, din nefericire, se pare că se află mult prea mulţi cetăţeni români. Nu este normal să fim înregistraţi acasă, în maşina, la birou, la întalnirile cu prietenii, iar stenogramele să fie aduse în spaţiul public provocând imense daune psihice şi materiale celor care nu convin stăpânului serviciilor secrete.

Reporter: “Ţinta încercării de şantaj la adresa şefului ANI o constituie decredibilizarea în prag de alegeri a miniştrilor PD-L Vasile Blaga – în mod special -, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, care, potrivit lui  Sorin Roşca Stănescu, „trebuie strânşi de c…e“. Însă, cel căruia vrea „să-i facă rău“, potrivit propriilor declaraţii ale lui SRS, este, mai ales, „şeful lor“, cel „care distruge un sistem“. Omul care trebuie anihilat este Traian Băsescu şi sistemul care trebuie apărat este cel mafiot”, arată unul dintre materialele de presă apărute zilele trecute. Cum comentaţi acest articol?

B.C.: Am constatat că regimul d-lui Băsescu a împărţit presa în două mari categorii: jurnalişti care îşi fac datoria şi critică puterea şi jurnalişti care critică jurnaliştii care critică puterea. Am văzut numeroase materiale de presă echilibrate, dar am văzut şi multe aberaţii. L-am ascultat cu respect pe maestrul Ion Cristoiu arătând că un jurnalist poate merge foarte departe pentru aflarea adevărului. Şi am ascultat şi servitori cu pix ai puterii sau pui de Gostat făcând judecăţi de valoare în favoarea Înălţimii Sale dl. Preşedinte Băsescu, cel hăituit de presa ticăloşită.  

Reporter: Ca să clarificăm nişte suspiciuni. Până la urmă aţi fost sau nu colaborator al Securităţii înainte de 1989?

B.C.: Nu există echivoc. În februarie 2007 CNSAS s-a pronunţat cu scorul de 10 la 0 asupra faptului că nu am colaborat cu securitatea şi nu am făcut poliţie politică. Dar dacă vorbim de poliţie politică, iată că în 2009 în România ea se face din plin.

Reporter: Îl acuzaţi pe Mircea Geoană că fură banii din campania electorală şi i-i trimite soacrei. Cum puteţi dovedi acest fapt?

B.C.: Să dovedesc ce? O bârfă nefondată. Cu ce drept o informaţie total neverificată, rostită în mediul privat, în automobilul meu, este scoasă din context şi adusă în spaţiul public, ridicată la rang de „dezvăluire”. Dvs. nu discutaţi verzi şi uscate în redacţie? Dar intrebarea mea este alta: de ce din înregistrare nu s-au dat şi bârfele despre felul în care dl. Băsescu şi-a strans banii, mulţi, de campanie electorală?  Fiindcă toată isteria e pusă, poate, la cale de stuff-ul d-lui Băsescu?

Reporter: Eraţi un obişnuit al dezbaterilor Realitatea TV. După apariţia stenogramelor, reprezentanţii postului TV au anunţat că nu vă vor mai chema la emisiunile televizate. De ce credeţi că s-a luat această măsură?

B.C.: Realitatea a anunţat că nu voi fi invitat la dezbaterile electorale. Este decizia unui post privat pe care o pot regreta, dar nu o voi comenta. Alte televiziuni, cum ar fi Antena 3, m-au invitat în continuare. Până la urmă nici manevrele electorale, nici apăsarea grea a serviciilor nu pot, deocamdată să închidă gura analiştilor. Poate de anul viitor, la un eventual al doilea mandat al d-lui Băsescu.

Reporter: Nu sunteţi, se pare, un susţinător al clasei politice din România. De ce această înverşunare împotriva principalilor lideri politici?

B.C.: Am 48 de ani. Mult nu mai stau pe aici. M-am săturat de imbecili, corupţi, arivişti, ticăloşi. Dacă mediul privat s-a curăţat enorm şi a devenit funcţional şi chiar eficient, clasa politică este piatra de moară legată de picioarele românilor. 42 de km de autostradă, nici aceia terminaţi în cinci ani de zile şi cu plata a peste 1 miliard de euro, cum să nu-ţi fie scârbă de cei aflaţi la Cotroceni şi Victoria?

Reporter: Cum se face că, întotdeauna, în timpul campaniilor electorale şi, cu precădere pe „ultima sută de metri” a campaniei, apar acest gen de „dezvăluiri”?

B.C.: Este genul de campanie murdară, singura care-l poate ajuta pe dl. Băsescu. Dânsul nu poate veni în faţa publicului cu realizări palpabile ale mandatului: autostrăzi, şcoli, spitale, dezvoltări urbane. Şi atunci aruncă cu noroi peste tot. Eu şi SRS-ul am confiscat în mod absurd în planul media 2 săptămâni de campanie electorală. Cu ce au rămas românii despre candidaţii la preşedinţie din acest scandal?

Reporter: Cine credeţi că va câştiga alegerile prezidenţiale? De ce?

B.C.: Nu vreau să mă pronunţ. Dar nu cred că dl. Băsescu îi va mai prosti încă odată pe români. Sau poate că da?

Reporter: Cum credeţi că se va soluţiona „cazul” dvs?

B.C.: Care caz? Sunt un cetăţean liber, lumea mă cheamă la TV, la radio  sau îmi solicită interviuri fiindcă vrea o opinie avizată asupra mecanismelor din măruntailele societăţii româneşti. Ţi se închide un post tv, ţi se deschide altul, eşti oprit într-un ziar, şi se deschide altul. Acesta este jocul şi partea benefică a democraţiei. Sper să ne mai bucurăm de aşa ceva şi începând cu anul viitor. Altfel vom rămâne tot cu nimic la sfârşitul fiecărui mandat prezidenţial.

Simona Curcian-Maleş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.