Putini bistriteni stiu ca, inainte de 1989, una dintre cele mai galonate echipe de oina din Romania a fost Venus Negrilesti. O echipa dintr-un sat din Bistrita-Nasaud activa in campionatul national,iar , spre uimirea tuturor, avea an de an, sanse la tilu. La scoala din sat, in timpul orelor de educatie fizica, aruncarea mingii de oina nu era doar o proba banala, urmata de o nota in catalog, ci un antrenament pentru desele competitii zonale si nationale. Venus Negrilesti a scris istorie, iar reprezentantii Federatiei Romane de Oina confirma acest lucru. A fost ,,echipa minune„ a sportului national.

In satucul, care de multe ori nu aparea nici macar pe harta, s-a nascut, a crescut si s-a format ca sportiv cel mai bun jucator de oina al anului 1999, Ioan Tarnovean. A invatat tainele sportului national la scoala din sat, sub indrumarea invatatorului Gheorghe Florea. Cele mai multe satisfactii le-a trait atunci cand era jucator la Venus Negrilesti , in vremea in care ,,Dinamo, Constanta, Aradul, Baia-Mare tremurau cand veneau cei din <<satul ala din Ardeal, de langa Beclean>>„.
A trait pentru un vis numit ,,Oina: doina sportului romanesc„
In urma cu ani de zile am poposit, intr-o seara mohorata de toamna tarzie la Ciceu-Giurgesti, avand speranta ca il voi intalni pe cel care s-a dedicat trup si suflet sportului national, oina. Ma refer aici la domnul invatator Gheorghe Florea. Domnia sa a pus bazele echipei de oina ,,Venus„ Negrilesti, echipa cu care a petrecut bune si rele , dar a format oameni, alaturi de care a trait frumos, oferind, siesi si altora, multe satisfactii.  Este remarcabil faptul ca a reusit sa formeze un grup de oinisti, proveniti in totalitate din mediul rural, care sa se ,,bata„ de la egal la egalcu reprezentantii unor cluburi din marile orase ale tarii (Bucuresti, Baia-Mare, Arad,etc.). L-am gasit asezat comod intr-un scaun, privind la televizor. Ii explic de ce am venir, iar ochii limpezi i se umezesc. ,,Imi este greu sa vorbesc despre ceva care nu mai exista. Oina, aceasta doina a sportului romanesc  a fost pentru mine ratiunea existentei. Mi-e dor de oina, asa cum imi este dor de aerul curat!„ a punctat invatatorul Florea. Arunc fugar privirea asupra unor articole din presa locala a perioadei predecembriste. Intr-un astfel de articol se putea citi: ,, In 14 iunie a.c. (n.r.-1981) a aavut loc la Beclean faza judeteana a Campionatului de Oina, Cupa U.N.C.A.P., la care au participat echipe de oina din judet. Si de aceasta data castigatoare a fost echipa Venus Negrilesti.„ Iar alt articol jurnalistic continea urmatoarea fraza :,,…judetul nostru a fost reprezentat de Scoala Generala Negrilesti. Scolarii au fost antreneti de acelasi Gheorghe Florea.„ L-am rugat sa isi aminteasca cateva nume ale fostilor sportivi care alcatuiau ,,Venus Maxima„, cum ii placea sa isi numeasca echipa de suflet. ,, Domnule, au fost multi baieti de valoare. Multi, intelegeti? Nu vreau sa uit pe cineva. Ioan Tarnovean, Mircea Florea, Paul Ovidiu Coasa, Viorel Sarb, Gelu Pintea, Radu Pintea, Constantin Sigartau, Vasile Somodean, Aurel Pop, Aurel Clinceag. Sa ma ierte, domnul meu, daca am uitat pe careva dintre baieti!„
,,Eram printre cei mai buni din Romania, dar satucul nostru nici nu aparea pe harta!„
Cu astfel de sportivi, echipa Venus Negrilesti a participat la zeci de competitii, clasqndu-se mereu in frunte. Echipa din mica localitate bistriteana a tinut piept unor cluburi titrate (exemplul cel mai elocvent il reprezinta Dinamo Bucuresti, de nenumarate ori campioana nationala), fara a se inspaimanta de renumele acestora. De altfel, in anul 1998, Federatia Romana de Oina i-a acordat o diploma pentru merite deosebite in dezvoltarea sportului national. Aceasta recunoastere este justificata, avand in vedere ca a obtinut locul II la finala pe tara a Cupei UTC la Orsova., in anul 1985, si tot locul II la Titu. Sumedenia de diplome confirma faptul ca aceste performante nu au fost singurele. Baia-Mare, Mangalia, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Craiova, Targu-Jiu, Buzau, Roman sunt tot atatea locatii unde Venus Negrilesti a scris istorie in sportul national, oina.
In 1999, cel mai bun oinist a fost declarat un negrilestean
Ioan Tarnovean a invatat tainele sportului national la scoala din sat, sub indrumarea invatatorului Gheorghe Florea. Cele mai multe satisfactii le-a trait atunci cand era jucator la Venus Negrilesti , in vremea in care ,,Dinamo, Constanta, Aradul, Baia-Mare tremurau cand veneau cei din <<satul ala din Ardeal, de langa Beclean>>„. In 1999 Federatia Romana de Oina l-a declarat cel mai bun jucator al sezonului. Da, cel mai bun oinist din tara a fost un negrilestean.
Doi la oi si doi la oina!
Legenda spune ca un inspector scolar aflat intr-o inspectie de rutina, a gasit la Negrilesti doar trei dascali la cursuri si cativa elevi. Nervos, a intrebat unde sunt ceilalti profesori si elevi. Directorul de atunci i-a raspuns ca, fiind primavara, unii dascali animale sunt plecati la ,,masurisul oilor„ , iar elevii sunt la un turneu de oina. Replica sa a ramas memorabila: ,,Pai, la Negrilesti, tot timpul sunt doi oina, doi la oi!„
Primaria Negrilesti construieste o  baza sportiva pentru o noua echipa de oina
Amintirea vremurilor de dinainte de '89, cand comuna Negrilesti se mandrea cu titlul national la oina si reprezentanti in lotul tarii, determina administratia locala de acum sa faca ceva in sensul revigorarii performanetelor de altadata. Cum nimic nu s-ar putea implini fara o baza sportiva solida, Primaria a luat totul de la zero, a cumparat un teren de la Biserica Ortodoxa si a inceput inca din toamna sa investeasca si sa lucreze serios la amenajarea bazei. Pana acum s-au cheltuit 39.000 lei din bugetul anului trecut, insa alocari substantiale, de 370.000 de lei, au ca sursa visteria locala din 2011. Primarul Ioan Pugna spune ca in perioada iulie-august totul ar putea ajunge la bun sfarsit, lasand loc sporturilor cu mingea de oina sau cu balonul rotund sa se manifeste in voie si, de ce nu, cu rezultatele ce au facut candva celebra aceasta zona.
,,Vom fi iarasi ce am fost?!„
Anul acesta federatia a lansat ,in premiera ,o activitate de mare anvergura prin care se incearca atragerea catre competitie a tuturor structurilor sportive in care se practica oina.Este vorba de Cupa Campionilor Regionali ,competitie care pleaca de la nivel de judet si se finalizeaza cu etapa finala, intre castigatoarele celor 8 regiuni. Pentru a se asocia cu o imagine reprezentativa,federatia lanseaza un concurs care are ca scop realizarea siglei care sa reprezinte Cupa Campionilor Regionali. In acest sens se asteapta propunerile pe adresa federatiei ,pana la data de 15.03.2011,castigatorul urmand a se decide cu ocazia adunarii generale din 19.03.2011. Premiul va consta intr-un tricou de campion national si o minge de oina,dar toti participantii vor primi cate un tricou cu insemnele federatiei.
Raimond Petrut

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.