De la Alba ca Zapada a lui Diaconescu la USL-ul lui Ponta si Crin si partidul prezidential pritocit la varful SIE. Institutul Roman de Evaluare si Strategie al sociologului Vasile Dancu a lucrat serios in ultimele saptamani pentru a scoate "afara" un sondaj de opinie. Acesta a venit,  exista si vine in conditiile in care paranoia a cuprins clasa politica romaneasca: razboiul total anti-PDL! Totusi, in aceste conditii, exista si unele intrebari pe care le propunem spre meditatie.

1. Cine va beneficia de procentele din sondaje ale Partidului Poporului?
2. De ce liderii PDL privesc cu atata liniste caderea din sondaje?
3. Care este miza reala a actiunii “Redecuparea colegiilor uninominale”?
4. Cum vor fi facute listele USL, avand in vedere orgoliile uriase existente in foarte multe judete din tara in PSD si PNL?
5. Considerat judet PSD, Bistrita-Nasaud, ar putea pune la grea incercare nervii si asa intinsi ai vechilor gardisti, dar si a gruparii Turc, ceea c ear putea duce la ciocniri destul de violente?
Sondaje, sondaje, sondaje
Desi, iata, avem un ultim sondaj de opinie, cel al Centrului de Studii si Cercetari Infopolitic, al cincilea de la inceputul anului, PDL nu are nicio reactie, desi, cifrele nu sunt deloc magulitoare. Astfel, Uniunea Social-Liberala este cotata cu 61 de procente, viitoarea Uniune National Democrat-Liberala cu doar 20 la suta, in timp ce 13 la suta dintre repondenti au raspuns ca nu vor vota cu nicio formatiune politica. Asadar, in loc de reactii dure, de negare a negatiei, de respingere, iata, apar declaratii cat se poate de stranii. Prima a fost facuta de presedintele Traian Basescu la TVR: “"Primul responsabil este partidul cel mai mare, PDL. Nu mai astept nimic de la ei dupa ziua de azi. Si dupa inceputul de campanie pe care si-l fac intern, pentru ca am vazut niste reactii publice si-mi arata ca au dimensiune mica, ca oameni politici", a spus Basescu, evitand sa spuna la ce membri PDL se refera.
 
De altfel, pozitia lui Traian Basescu a fost anticipata de Lazaroiu, care a afirmat cu ceva timp in urma ca PDL a scazut intr-atit, intr-un sondaj de sertar de care stie Cotroceniul, incat ii sufla in ceafa Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu: 15-13, in procente. Resemnarea pedelistilor contrazice toate regulile jocului politic mioritic si ridica semne serioase de intrebare. Oare, nu cumva, inghitirea pe nemestecate a scorurilor mici din sondaje este o strategie abila de pacalire a adversarului, lasand impresia ca PDL e mult mai slabit decit in realitate?
 
PSD nu creste asa cum ar vrea, PDL in  cadere libera
 
Asa cum era de asteptat, IRES confirma situatia incerta pe esicherul politic romanesc, cu un PSD, acum in USL care inca se chinuie sa cucereasca Transilvania. Sincer, nu ma asteptam la IRES sa tamiieze USL-ul, doar ca procentele lui Dancu se apropie de un adevar partial in nord-vestul Transilvaniei.  Noul sondaj IRES arata ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, clasamentul ar arata in felul urmator: PSD- 31,1%, PNL+PC – 26,8%, PDL-18,2%, PP -7,9%, UDMR – 6,8%, PRM – 3,6%, PNG – 0,5%, UNPR- 0,3% si alt partid  – 4,9%. Acelasi institute de cercetari sociologice, sustine ca daca duminica ar avea loc alegeri, Crin Antonescu ar intra cu 41 % in al doilea tur de scrutin alaturi de Victor Ponta, cotat cu doar 15 procente. Desi, Traian Basescu nu mai poate candida pentru un nou mandate, el este cotat cu 13 procente. Cresterea cea mai mare in acest sondaj apartine lui Dan Diaconescu care ar avea 12 la suta din voturile repondentilor. In rest, lucrurile stau in felul urmator: Corneliu Vadim Tudor – 7%, Gigi Becali – 4%, Kelemen Hunor -4% si un alt candidat – 4%. Potrivit IRES, majoritatea romanilor considera ca in Romania lucrurile merg intr-o directie gresita – 84%, in timp ce 13% sunt de parere ca directia este buna. 2% au raspuns ca "nu stiu", iar 1% nu a raspuns.
Predictii
 
Dupa Alba ca Zapada si cei sapte pitici ai consilierului prezidential Lazaroiu, acesta invocand rezultatele unui sondaj de opinie, potrivit caruia intentiile de vot ar distribuite astfel: 26%, 26%, 20%, 15%, 7%. Desi nu atribuie procentele, consilierul prezidential sugereaza ca ierarhia este PSD, PNL, Partidul Poporului ( formatiunea lui Dan Diaconescu), urmat de PDL cu 15%, IRES incearca sa dreaga busuiocul.
 
Este clar – noua structura politica, adica USL-ul, formata din PSD si ACD vor forta voturile din Transilvania, iar 31, 1 plus 28,8 fac aproape 60 la suta. De unde vine atunci frica de PDL si Traian Basescu? Din voturile diasporei, de acolo! Cert, PDL nu se simte prea bine, dar asta o stiu si liderii acestei formatiuni politice. Mai mult, vicepresedintele PDL, deputatul Ioan Oltean nu pare chiar deloc ingrijorat, desi, scaderea de la aproape 40 de procente in decembrie 2009 la 18 procente in 2011, ar trebui sa fie un serios semnal de alarma pentru formatiunea politica care asigura guvernarea.
 
O analiza separata vreau sa fac partidului condus de Dan Diaconescu. Cota mare pe care ar avea pe piata este explicabila in felul urmator: pregatirea noului partid prezidential si care va fi rezultatul fuziunii dintre o partre din UNPR, ceva din PDL, miscarea fiind condusa de la varful SIE chiar de Razvan Ungureanu.
Un nou partid?
Se pare ca atacul demarat la TVR de presedintele Traian Basescu impotriva PDL este unul deliberat, regizat. Seful statului a asteptat sa se parafeze alianta opozitiei si pregateste, acum, o contraofensiva de imagine. Pe scurt: pregateste nasterea noului PDL. Construirea unui nou partid sau restructurarea din temelii a acestuia, sub un alt nume, ceea ce vrea sa confere o alura de partid fresh. Cred ca atacul lui Traian Basescu este unul deliberat, pregatit in laborator.
 
De asemenea, arestarile de pe Siret si de pe granita de vest vine sa ne intareasca convingerea construirii unui partid al justitiarilor, unei formatiuni la dreapta celei drepte.
PDL, incotro?
Deocamdata, nici macar Ioan OLtean nu ne-ar putea da un raspuns concret. Ceea ce putem spune este ca la ora actuala, Vasile Blaga este cel mai indrituit sa ajunga seful PDL. De altfel, conditiile unei candidaturi la sefia partidului par favorabile actualului secretar general al partidului, Vasile Blaga. In prezent, Blaga conteaza pe sprijinul vechii garzi din partid – Videanu, Berceanu, Cezar Preda, Ioan Oltean si  Gheorghe Flutur.
USL: in crestere
PP: se impune
PDL: scade
PRM: se va mentine aproape de cele 5 procente necesare reintrarii in Parlament
UDMR: scade
UNPR: nu se poate impune

Alin Cordos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.