Cele mai vechi companii din lume care isi desfasoara activitatea pana in prezent dateaza din urma cu 1.300 de ani. Prima firma care a reusit sa reziste pana in ziua de astazi este Keiunkan, un hotel care si-a primit prima data clientii  in anul 705. De altfel, celelalte doua companii din top trei sunt tot din domeniul hotelier: Koman si Hoshi. Podiumul este ocupat de companii exclusiv din Japonia, iar abia pe locul cinci este o companie din afara tinutului nipon, respectiv restaurantul St. Peter din Austria. Romania nu are nicio companie in topul primelor 2.700 de firme, insa are sansa sa ocupe chiar prima pozitie. Daca exploatarea montana ar reincepe la Rosia Montana atunci mina de aur ar fi cea mai veche companie din lume, primele marturii ale existentei exploatarii fiind tablitele cerate descoperite in 131.

Reporterii Gazetei de Cluj au vizitat compania aflata pe locul 14 in topul celor mai vechi companii care opereaza pana in ziua de astazi, mina de sare Wieliczka. Ocna este prima  companie miniera din lume si este situata in apropierea Cracoviei. Activitatea a inceput in 1044, iar excavatiile se petrec chiar si in ziua de astazi. Prima ocna din lume este in Polonia, insa clasamentul mondial s-ar putea schimba. Romania ar putea avea prima mina din lume care opereaza pana in ziua de astazi. Daca ne gandim ca polonezii au transformat un mileniu de istorie intr-un muzeu, putem spune ca aproximativ doua milenii de minerit la Rosia Montana ar putea fi unul dintre cele mai vizitate obiective de turism din Romania. In cazul in care mina de aur din Rosia Montana ar reincepe sa fie o companie operabila, aceasta ar fi nu numai cea mai veche mina din lume, surclasand-o pe cea din Wieliczka, ci chiar cea mai veche companie din lume care inca functioneaza.
Wieliczka are 1,2 milioane de turisti pe an
Actualii proprietari ai minei de sare au transformat vechile amplasamente de sapaturi intr-un tur de trei ore pentru turisti in care sunt plimbati prin istoria acestui obiectiv. Traseul are o lungime de 3,5 km lungime, insa prezinta doar 1% din pasajele miniere. Adancimea maxima pana la care pot merge turistii este de 327 de metri. Ghidul incepe cu o coborare in adancurile minei pana la o adancime de aproximativ 100 de metri sub pamant, moment in care turistii coboara aproximativ 50 de etaje. Pe tot parcursul vizitei sunt prezentate diverse tuneluri prin care mergeau minerii, dar si utilaje folosite din cele mai vechi timpuri. Toate obiectele pe care le pot observa oamenii au ca materie prima chiar sarea din mina de la Wieliczka. O alta fascinatie este cea mai mare biserica subterana din lume. Statisticile arata ca mina din apropierea Cracoviei este vizitata de 1,2 milioane de persoane in fiecare an.
Personalitatile celebre ale minei Wieliczka
Printre persoanele celebre care au vizitat mina din Wieliczka se numara Nicolaus Copernicus(pentru care este inchinat si un altar), Johann Wolfgang von Goethe, Alexander von Humboldt, Dmitri Mendelev, Papa Ioan Paul al II-lea si Bill Clinton.
Minerit incheiat in 2006
La Rosia Montana mineritul a incetat in 2006. Lipsa fondurilor, dar si interesul guvernamental  pentru un astfel de obiectiv au scazut simtitor. Obiectivele de patrimoniu si majoritatea vestigiilor care vor fi prezentate turistilor sunt lasate vraiste. In schimb, daca mineritul ar reincepe, Rosia Montana ar putea intra in topul celor mai vechi companii din lume direct pe locul 1. Mai mult, punerea in valoare a patrimoniului ar putea aduce milioane de turisti la un asemenea obiectiv. Primele informatii pastrate pana in ziua de astazi despre Rosia Montana sunt celebrele placute cerate datate din 131. Doar replici ale actualelor placute mai sunt in mica comuna din Alba, iar originalele sunt admirate in cele mai importante muzee din lume.
Prima companie din lume, in Romania
Mina de aur de la Rosia Montana ar putea surclasa cele mai vechi companii din lume cu aproximativ 600 de ani, ceea ce ar putea face din acest obiectiv unul dintre cele mai vizitate din lume. De asemenea, oficialii de la Guiness World Records ar putea trece compania miniera pe prima pozitie din lume.
Faza UNESCO
Asemanarile dintre mina din Rosia Montana si cea din Wieliczka sunt legate si de patrimoniu mondial UNESCO. In momentul in care mina din Polonia a intrat in patrimoniul mondial UNESCO, respectiv in 1978, aceasta putea sa isi acopere singura cheltuielile. In momentul de fata, poluarea din zona Rosia Montana nu poate fi solutionata, iar cei din guvern nu ofera nicio solutie viabila in cazul in care exploatarea minei nu va incepe. De asemenea, nici oamenii din zona micului satuc nu au multe posibilitati ca sa-si castige existenta. De aceea autoritatile locale din Rosia Montana au anuntat ca vor dori ca zona miniera sa intre in patrimoniul mondial UNESCO doar dupa terminarea exploatarii minei. De fapt, diferenta in ceea ce priveste accederea in patrimoniul mondial UNESCO este foarte diferita dintre cele doua obiective. Autoritatile raman singura sansa care pot da acordul comunei Rosia Montana sa aiba prima companie miniera si implicit prima firma din lume.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.