In urma alegerilor din 28 ianuarie 2011, Emil Mocianu a devenit noul presedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant filiala Bistrita-Nasaud, obtinand 152 de voturi.

Cu ce ganduri porniti in aceasta noua calitate de lider al UJSLI Bistrita-Nasaud?
 
Practic, nu sunt la inceput de drum. Eu am o activitate in cadrul sindicatului de 20 de ani. Sunt constient ca ii voi reprezenta pe toti colegii din invatamant, iar pentru a reusi sa ma achit cu brio de functia in care am fost desemnat de reprezentantii cadrelor didactice ma voi deplasa in judet. Scopul pe care eu il urmaresc este acela de a vedea realitatile din teritoriu. pentru a putea identifica in mod real problemele, aspiratiile si sperantele cadrelor didactice  dar si asteptarile acestora ca membri de sindicat.
Nu ma consider un conducator, ci un reprezentant al colegilor mei din invatamant. Prin urmare, cei care vor lua hotarari vor fi ei. Voi incerca sa fiu un foarte bun executant al colegilor mei. Eu sunt un slujitor al lor! Daca ne ghidam dupa principiul biblic, eu sunt sluga care slujeste dascalii.
Cum considerati ca trebuie sa se situeze un sindicat al dascalilor fata de formatiunile politice?
Noi nu selectam membri in functie de coloratura politica. Singura politica pe care un sindicat trebuie sa o faca este cea a intereselor categoriei socio-profesionale pe care o reprezinta. Faptul ca un membru de sindicat este inregimentat politic nu inseamna ca acea structura sindicala depinde sau are in spate o formatiune politica. Personal, stiu ca trebuie sa apar interesele unui anumit grup, deci nu imi pun astfel de probleme.
Referitor la situatia cadrelor didactice din judet, care este optica dumneavoastra?
Nu doar cadrele didactice din Bistrita-Nasaud se confrunta cu probleme. Este un aspect general, acela ca, volens-nolens, dascalii sunt oarecum marginalizati. Inclusiv faptul ca autoritatea profesorului la clasa se diminueaza treptat este tot o consecinta a modului refractar in care autoritatile, din 1990 incoace, privesc procesul educativ. Or, in lipsa unor structuri sindicale care sa apere aceste drepturi pe care cadrele didactice le au, ce s-ar intampla? Stim cu totii ca invatamantul sufera, desi are oameni de valoare atat in ciclul preuniversitar, cat si la nivel universitar. Dar asta este cu totul si cu totul o alta poveste. Un cadru didactic trebuie stimulat (material, in primul rand), iar in lipsa unui astfel de stimul trebuie sa intervenim noi. In ce sens? In sensul ca trebuie sa le aparam drepturile.
Nu cer dascalii prea multe drepturi?
 
Nu! Si o sa va spun si de ce. Profesorii nu cer decat ceea ce li se cuvine. Ei nu au protestat pentru a cere favoruri. Nu au protestat pentru ca au avut bani prea multi si vroiau mai multi. Ei au iesit in strada doar atunci cand din putinul venit pe care il aveau li s-a mai luat. Concret: daca nu li s-au marit salariile, nu au protestat, dar atunci cand cineva, pentru ca are putere de decizie, iti ia si bruma de venit, ce ar trebui sa faci? Sa aplauzi? Nu insist asupra diminuarilor salariale si a procentajului care a trunchiat salariul dascalilor, deoarece toata lumea este in cunostinta de cauza.
Despre scindarea la nivel judetean a sindicatelor din invatamant…
Aici este o alta problema. Din punctul meu de vedere, totul se rezuma la vanitate. Orgoliile duse pana la extrem determina scindarile de care aminteati, dar, indiferent de aceste ambitii personale, ar trebui sa primeze interesul comun al cadrelor didactice. Nadajduiesc ca exista acea unitate in diversitate.
In noua calitate, cum veti actiona pentru a apara drepturile profesorilor, drepturi la care faceti des referire?
 
Se stie ca organizatia noastra sindicala promoveaza si apara drepturile, interesele profesionale, economice, sociale si culturale ale membrilor din sindicatele si unitatile afiliate prevazute de legislatia in vigoare, de conventiile interne si internationale si de contractele colective de munca. Pe de alta parte, actioneaza ca factor activ al modernizarii invatamantului, in concordanta cu obiectivele integrarii europene a Romaniei. Personal, voi milita pentru cresterea calitatii si eficientei actului educativ, pentru imbunatatirea pregatirii profesionale a cadrelor didactice si a celorlalti angajati din invatamant, precum si pentru imbunatatirea constanta a standardului de munca si viata al acestora.
Concret, domnule Mocianu…
 
Sindicatul nostru  asigura asistenta juridica unitatilor afiliate. Eu, gratie deciziei colegilor mei de a ma numi in aceasta functie, voi lupta pentru mentinerea locurilor de munca ale membrilor de sindicat, a drepturilor legate de munca si protectia muncii, a asistentei si protectiei sociale.
De la cine asteptati sprijin astfel incat dezideratele dumneavoastra sa devina realitate?
In primul rand astept intelegere si o vie colaborare cu toate institutiile cu putere de decizie de la nivel judetean si, evident, local. In plus, am alaturi de mine o echipa extraordinara: Ioan Duicu (primvicepresedinte), Dumitru Ilies (secretar unional), Victor Ivan si Mihai Moldovan Sporis (vicepresedinti). Acestora li se mai adauga Laura Cicsa, Violeta Moldovan, Attila Erno Csillag si Vasile Puica, membri in conducerea U.J.S.L.I. Bistrita-Nasaud.
Cum veti actiona? Prin ce mijloace?
 
Avem la indemana mai multe mijloace specifice luptei sindicale: negocierea, concilierea, medierea, arbitrajul, petitia, scrisoarea deschisa, protestul, sesizarea, interpelarea, intrunirea, marsul, mitingul, demonstratia si alte mijloace prevazute de legislatia in vigoare.
De exemplu, greva?
 
Greva nu e de dorit, dar sunt cazuri in care nu exista alta posibilitate. E preferabil sa existe cooperare cu alte organizatii sindicale si, prin organizarea unor cursuri de formare a liderilor de sindicat, sa se ajunga la consens cu factorii decizionali, astfel incat sa nu se ajunga in strada. Dar… eu voi lupta cu toate mijlocele disponibile pentru apararea drepturilor membrilor de sindicat, in special, si a dascalilor, in general.
Raimond Petrut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.