Peste 3 tone de grau recoltat de pe lotul scolar de la Cociu se afla inca in depozitul Grupului Scolar Agricol Beclean. La fel s-a intamplat si anul trecut cand graul a fost vandut ,,cu chiu, cu vai” la pretul de 0,8 lei/ kilogram. Anul acesta cea mai mare oferta primita a fost de 1 leu/ kilogram, ceea ce inseamna un profit care tinde spre zero. Motiv pentru care conducerea scolii a hotarat sa vanda cerealele doar la primavara, mizand pe faptul ca pretul va creste. Paradoxal, acum patru ani, o societate comerciala care avea ca domeniu de activitate panificatia a achizitionat graul de la Grupul Scolar Agricol Beclean cu 4,5 lei/kilogram. Deci, pretul a scazut in patru ani cu 3,5 lei la un kilogram.

Colac peste pupaza, productia de grau a fost puternic afectata de ploile din vara anului 2010. Atunci, Ovidiu Maierean spunea ca isi doreste o valorificare cat mai rapida a cerealelor pe piata. Conducerea scolii a decis ca pe lotul scolar de la Cociu sa fie infiintata o alta cultura (cel mai probabil trifoi). Asta din doua motive: nerentabilitatea culturii de grau din punctul de vedere al raportului investitie/pret de vanzare si necesitatea rotatiei culturilor.
Hambar improvizat intr-o sala de clasa
Cele 3 tone de grau care isi asteapta cumparatorii sunt depozitate intr-o sala din incinta scolii. Amblate in saci de rafie, granele ar putea fi valorificate pe piata la primavara, cand conducerea scolii spera sa obtina un pret mai bun, astfel incat investitia sa fie amortizata. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care graul nu a fost vandut la un pret inferior, care ar fi adus Grupul Scolar Agricol Beclean in pierdere. Ovidiu Maierean, directorul institutiei, nu vrea sa lase din pret, cu riscul ca graul sa ramana pe stoc mai mult timp, pana cand pretul de vanzare va acoperi macar costurile de productie. La fel s-a intamplat si anul trecut, cand graul a fost vandut ,,cu chiu, cu vai” la pretul de 0,8 lei/ kilogram. Anul acesta cea mai mare oferta primita a fost de 1 leu/ kilogram, ceea ce inseamna un profit care tinde spre zero.
Recolta din 2010 a fost mai slaba decat cea din anii precedenti
Nu doar pretul graului a fost inferior celor din anii trecuti, ci si productia a fost net inferioara cantitativ. Ploile din vara anului trecutau afectat serios recolta. Desi, de obicei in vremuri de criza pretul cerealelor creste, nici un posibil cumparator nu a oferit un pret satisfacator. Paradoxal, acum patru ani o societate comerciala care avea ca domeniu de activitate panificatia a achizitionat graul de la Grupul Scolar Agricol Beclean cu 4,5 lei/kilogram. Deci, pretul a scazut in patru ani cu 3,5 lei la un kilogram.
,,Firmele din zona Becleanului spun ca graul din import este mai ieftin!”
Maierean mai sustine ca a incercat sa valorifice productia de grau in zona, la societatile comerciale de profil, dar ca reprezentantii acestora considera granele din Ungaria mai ieftine. ,,Oricum, in momentul de fata suntem in tratative cu o persoana care doreste sa achizitioneze graul.” Neavand totusi certitudinea, conducerea scolii mai spera, recladind speranta intr-un viitor in care truda dascalilor si a elevilor practicanti nu va fi in van.
Ovidiu Maierean: ,,Avem nevoie de mai multe fonduri!”
Directorul institutiei a precizat ca scopul cultivarii lotului scolar de la Cociu este in primul rand unul didactic, cazand pe plan secund factorul economic, cel de comercializare. ,,Invatamantului scolar agricol din Romania are nevoie de fonduri destul de considerabile pentru intretinerea utilajelor, pentru activitatile si pentru toate celelalte obiective pe care invatamantul de specialitate le urmareste. Pentru ca intretinerea utilajelor folosim fonduri din veniturile proprii si ce mai primim de la Primarie. In ultima perioada este tot mai greu!” afirma Ovidiu Maierean, directorul Grupului Scolar Agricol Beclean.
Caius Muresan, tehnician cu productia: ,, De cateva ori am fost cu graul direct in piata„
Este de necrezut, dar reprezentantii Grupului Scolar Agricol Beclean au fost direct in piata pentru a-si vinde recolta. Fara succes. Cei care au cumparat totusi din graul obtinut de pe lotul scolar de la Cociu, au venit la sediul scolii. ,,Problema mai consta si in faptul ca cei care cumpara de la noi o fac in cantitati mici: 50 de kg, maxim 100-200 de kg.
Pentru productia din 2009 valorificarea s-a finalizat abia in toamna lui 2010
 
Reprezentantii institutiei de invatamant spun ca anul trecut au reusit sa finalizeze vanzarea graului abia in toamna anului trecut. La pretul de 0,8 lei/ kilogram au reusit sa acopere la limita cheltuielile. ,,Acum, la pretul de un leu, desi e mai mare ca anul trecut, speram sa-l vindem cat mai repede, caci sunt semnale ca pretul granelor va exploda in primavara, iar cererea va fi mare”, continua intr-o nota optimista Muresan. Acesta mai spune ca subfinantarea institutiilor de invatamant cu profil agricol dateaza din 1990, considerand ca ,,noi ne straduim sa valorificam aceasta cantitate de grau, pentru ca elevii fac practica cu utilajele noastre, care trebuie intretinute, alimentate, modernizate. Or, aceste costuri sunt suportate din veniturile proprii. Deci, daca nu vindem, nu avem ce sa punem la dispozitia elevilor.” Perfect adevarat. Un invatamant agricol fara utilaje functionale este unul steril. Nu se poate studia mecanica agricola, invatamantul veterinar doar teoretic. Este aidoma faptului cand invatacelul stie cum arata si functioneaza un tractor doar din fotografii. Mai grav este ca trebuie sa vinzi o cantitate de grau, la un pret derizoriu, pentru a asigura buna functionare a utilajelor: patru tractoare, doua pluguri, semanatori, utilaje pentru substante fitosanitare, masina de plantat cartofi, masina de scos cartofi, o instalatie de irigat cu tambur rotativ, doua grape, o instalatie pentru facut gropi in vederea plantarii pomilor fructiferi, freza rotativa si un motocultor.
Solutie de criza: prestarea de munci agricole pe terenurile fermierilor din zona
Deoarece din punct de vedere economic institutiile de invatamant de profil se descurca tot mai greu, conducerea scolii a gasit o solutie: pentru asigurarea motorinei, pe baza de cerere si in baza unor contracte ce stabileau un anumit tarif s-au executat araturi si alte lucrari agricole pentru fermierii din zona. Astfel, se acopereau anumite ,,gauri”.
Lotul scolar de la Cociu, mar al discordiei
Pe siteul institutie de invatamant se arata ca lotul scolar are o suprafata totala de 10 hectare. Cu toate acestea se exploateaza doar 6 hectare. Nu pentru ca restul suprafetei ar fi neproductiva, ci pentru ca, in dorinta de a castiga un ban in plus, conducerea Grupului Scolar Agricol Beclean a inchiriat, in urma cu doi ani, firmei Geiger patru hectare de teren dintr-o suprafata totala de 10 hectare, teren care apartine scolii. Conducerea scolii, in frunte cu directorul de atunci, Viorel Farcas sunt cei care au incheiat si semnat un contract care, in opinia unora, era ilegal si lipsit de veridicitate. Fara acceptul consiliului local de a inchiria suprafata de patru hectare, directorul Grupului Scolar Agricol, Viorel Farcas, a luat legea in mana lui. Mai mult, respectivul contract (chiria prevazuta era de 4.500 de euro pe an) incheiat in luna mai 2008 nu avea viza de control financiar preventiv. Inchirierea terenului agricol, pentru o suma modica, a avut loc cu acordul Inspectoratului Scolar Judetean si atat. Intrebat despre situatia creata la momentul respectiv, Mihai Muresan, pe atunci inspector scolar general necontestat si nedemis, a declarat: „Toamna trecuta am dat acordul de principiu pentru inchiriere, acord inaintat si Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, care a fost aprobat. Cat priveste scoala, atat institutia, cat si baza materiala, este proprietate a primariei. Toate demersurile trebuiau efectuate intre unitatea scolara si primarie.”
Acord sa fie, dar sa stim toti!
Toate bune si frumoase, dar cum a putut un dierctor sa semneze un contract cu o anumita firma, fara a avea acordul Consiului de Administratie si fara ca acest contract sa aiba viza de legalitate?! In plus, controlul efectuat de Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, s-a facut in pripa. Prin reprezentantul compartimentului de audit, Ioana Puscasiu, doi reprezentanti ai Directiei Generale a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud si reprezentanti ai Consiliului Local Beclean au efectuat un control de audit la Grupul Scolar Agricol Beclean. Acolo, surprize! Administratorul scolii, Danut Pop, a adus la cunostinta aspectele grave care se petrec in scoala sub supravegherea si semnatura directa a directorului Viorel Farcas. Din declaratia administratorului, reporterii Gazetei de Bistrita au aflat la acea data ca Ioana Puscasiu, reprezentantul ISJ BN, a avut o reactie surprinzatoare, afirmand: ”nu ne intereseaza lucrurile acestea, ne intereseaza doar ceea ce vrem noi” Pentru a intelege mai bine reactia doamnei Puscasiu, reproducem discutia avuta atunci cu reporterul, la cateva zile dupa control:
 
Reporter: Am dori sa ne oferiti cateva detalii legate de Grupul Scolar Agricol Beclean.
 
Ioana Puscasiu: Stiu despre ce vreti sa ma intrebati, dar nu o sa va raspund. Controlul nu a fost finalizat.
 
Reporter: Cand a avut loc?
 
Ioana Puscasiu: Nu va pot spune, cred ca in 16 sau… Nu! In 22 septembrie a fost.
 
Reporter: Ce anume prevedea controlul?
 
Ioana Puscasiu: Nu va spun, nu sunt informatii publice.
 
Reporter: Ba da, sunt informatii publice. Eu nu va cer sa-mi spuneti concluziile acestui control, avand in vedere ca acesta nu este finalizat, ci doar ce a vizat acesta.
 
Ioana Puscasiu: Controlul a urmarit diverse obiective.
 
Reporter: Ce obiective?
 
Ioana Puscasiu: Nu va spun! Intrebati-l pe sefu’.
 
Reporter: Ne puteti spune numele complet al dumneavostra?
 
Ioana Puscasiu: Numele complet al meu? Nu va spun. Nu are rost sa va spun . Pentru ce?”
Chiar asa, de ce sa stim si noi? Pentru simplul motiv ca institutiile statului sunt platite si din banii nostri. Motiv suficient, nu?
Grupul Scolar Agricol Beclean, o institutie de invatamant cu traditie si, in ultimii ani, cu… grau pe stoc
 
Unitatatea de invatamant isi desfasoara actvitatea intr-un vechi castel, considerat monument istoric. Cladirea a fost construita in stil baroc, de plan dreptunghiular, cu subsol partial. Parterul este boltit, iar etajul era impodobit cu o frumoasa decoratie, care, din pacate, nu s-a pastrat. De asemenea, si o parte din ancardamentele de piatra sculptata au fost distruse. Constructia castelului din centrul Becleanului incepe imediat dupa terminarea razboiului curutilor, lucrarile fiind incheiate in 1769. Ulterior, castelul va suferi unele modificari. Caracteristic stilului baroc, castelul are un caracter solemn si auster sub aspectul plasticii. Peste castel, ca si peste intregul oras au trecut o serie de evenimente, cum ar fi Revolutia de la 1848, cand aici a poposit generalul Iosef Bem si regimentul graniceresc de la Nasaud. Cele mai grave distrugeri le-a suferit in perioada comunista, cand i-a fost distrusa stema de la poarta de intrare, care reprezenta blazonul familiei Bethlem. In anul 1946, castelul a fost  distrus si pradat de trupele sovietice. Apoi a fost transformat in scoala profesionala. Grupul Scolar Agricol a luat fiinta ca unitate de invatamant, in locatia vechiului castel, in anul 1947. Pe vremea aceea functiona forma de scoala  profesionala zootehnica, cu invatamant de zi – 3 ani, iar in 1961 s-a transformat in scoala profesionala de mecanici agricoli, care a functionat in paralel cu scoala profesionala zootehnica, aflata in proces de desfiintare. In anul 1974 primeste denumirea de Liceul Agroindustrial, avand specializarile agromontan si mecanic agricol. Din anul 1993, functioneaza cu denumirea actuala de Grupul Scolar Agricol Beclean. Institutia de invatamant are 27 de sali de clasa, o microferma scolara, un lot scolar. Detine masini, utilaje, motoare, hala atelier si un parc auto. Din pacate, mai detine si o mare cantitate de grau nevalorificata pe piata.
Raimond Petrut

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.