Guvernul a stabilit miercuri condiţii stricte pentru concediile medicale. Potrivit deciziei, acestea vor fi verificate la domiciliu, cu poliţia.

 

Guvernul a modificat legislaţia în privinţa acordării de concedii medicale, prin introducerea unor reglementări care vor da posibilitatea unei verificări mai eficiente a modului de acordare a acestora.

Actul normativ adoptat miercuri prevede măsuri care dau posibilitatea autorităţilor  să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. "Dăm posibilitatea  plătitorului de indemnizaţii care în primele cinci zile este angajatorul, din a şasea zi este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ca împreună , dacă este cazul, cu reprezentanţi ai poliţiei, să facă verificarea prezenţei la domiciliul sau la adresa indicată a pacientului. La momentul aprobării certificatului medical, asiguratul va da o declaraţie pe propria răspundere prin care va indica adresa la care va fi găsit şi îşi va asuma această posibilitate de verificare. Această procedură urmează a fi reglementată prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nu se regăseşte în ordonanţa de urgenţă", a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Potrivit ministrului Sănătăţii, în cazul în care persoana căreia i s-a prescris concediu medical nu se află la adresa precizată, se va încheia un proces verbal de către persoanele care vor merge să verifice şi de a doua zi nu i se va mai plăti concediul medical.
Ministrul Sănătăţii a precizat că prin ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri, a fost  majorat şi cuantumul limită al amenzilor care se pot acorda în cazul în care se constată că nu au fost respectate prevederile legale pentru eliberarea concediilor medicale.
Ordonanţa de urgenţă prevede, totodată, că durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, faţă de 45 de zile cât era până acum.

"Dacă în anul 2006, din tot bugetul sănătăţii 482 milioane de RON erau cheltuiţi pentru decontarea de concedii medicale, – ceea ce însemna 3% din tot bugetul sănătăţii, care este un procentaj extrem de ridicat-, în anul 2009, această sumă a ajuns la 923 milioane de RON, ceea ce reprezintă 6% din bugetul sănătăţii. Dorim să punem capăt acestui fenomen şi să-l limităm numai pentru pacienţii care au într-adevăr nevoie şi care nu vor fi limitaţi în acordarea acestui concediu medical", a explicat ministrul Cseke Attila.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a motivat necesitatea acestor reglementări şi prin statisticilor de anul trecut, când "s-au eliberat 2.700.000 de certificate de concediu medical /…/ la nici 5 milioane de salariaţi. Adică, practic, fiecare a doua persoană care este salariată a avut concedii medicale". Totodată, Cseke Attila a afirmat că economiile care se vor face prin aplicarea prevederilor adoptate astăzi se ridică la aproximativ 142 milioane de lei, până la sfârşitul acestui an.

 

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.