Federaţiile sidicale bugetare se pregătesc de grevă. 800 de mii de bugetari vor ieşi în stradă. Poliţişti, personal sanitar, cadre didactice, funcţionari publici, toţi vor participa, în data de cinci octombrie, la o grevă generală de o zi, organizată în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru Legea salarizării unice, Legea Educaţiei Naţionale, dar şi legea cu privire la reducerea cheltuielilor bugetare

Odată ce criza economică a lovit ţara noastră, bugetarii au fost primii care au simţit efectele acesteia. Astfel, la începutul acestui an, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă prin care a redus sporurile pentru majoritatea bugetarilor. Nici Armata nu a scăpat de „cuţitul” Guvernului. Militarii au pierdut un sfert din salariu, după ce au fost reduse sporurile de radiaţii şi confidenţialitate şi s-a tăiat o parte din soldă. Lucrătorii din poliţie au organizat proteste, nu doar pentru salarii, ci şi pentru faptul că instituţia în care lucrează a fost, anul acesta, subfinanţată, fiind nevoie, în multe cazuri, ca poliţiştii să cumpere din bani proprii consumabile pentru birou şi combustibil pentru autoturisme. A urmat reducerea sporurilor de fidelitate şi confidenţialitate, dar şi eliminarea compensaţiei pentru chirie. În plus, niciun bugetar nu a mai primit primă de concediu. În ceea ce priveşte Educaţia, nu mai este demult o noutate faptul că profesorii sunt nemulţumiţi de salariile pe care le primesc. Acestor nemulţumiri li s-a adăugat anul acesta propunerea Guvernului de reducere de personal sau obligativitatea ca bugetarii să îşi ia câte zece zile de concediu fără plată. Poliţiştii ameninţă acum că îşi vor lua concediu fără plată în ziua alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie, în semn de protest faţă de măsurile luate de guvern.

„Nu există alternative”

Liderii sindicatelor clujene spun că se vor alătura protestelor organizate în toată ţara în data de 5 octombrie. Astfel, preşedintele Cartel Alfa, Grigore Pop, spune că nu vede nicio altă alternativă pentru organizarea grevei. „Susţinem organizarea grevei din 5 octombrie şi vom participa la aceasta. Nu suntem de acord cu cele zece zile de concediu fără plată obligatorii şi nici cu reducerea personalului. Cei care au făcut angajări în masă pe „pile” să îşi ia acum oamenii pe care i-au angajat şi să îi ducă unde vor, dar să nu fie daţi afară oamenii care muncesc. În plus, grila de salarizare a bugetarilor nu este corespunzătoare. Într-adevăr, nu pierde nimeni, dar această grilă este făcută să rămână cel puţin cinci ani. Nu există nicio altă alternativă la grevă pentru că, după cum am văzut, de mitinguri şi de pichetări nu le mai e frică. Dacă nu se iese masiv în stradă, FMI îşi va impune punctul de vedere, iar noi vom rămâne fără nimic”, spune Pop. Acesta crede că este necesară organizarea protestelor şi că doar aşa Guvernul va conştientiza importanţa bugetarilor. „Greva generală este necesară. Într-o grevă generală de asemenea amploare se pierde mai mult decât ne putem imagina. Dacă sectorul privat nu va participa la proteste, atunci pierderile nu ar fi atât de mari. Dar vor participa şi ei, pentru că sunt nemulţumiţi de faptul că politicienii stau din octombrie şi nu fac altceva decât să se certe la televizor. Şi în mediul privat sunt probleme mari. Există o stare de nelinişte în cadrul economic. Oamenii sunt disperaţi şi se poate întâmpla orice”, ne-a declarat Pop. Liderul Cartel Alfa avertizează: „Ori se iau nişte măsuri concrete pentru relansarea economiei, ori Guvernul să plece acasă. Măsurile trebuie luate acum. Băncile nu fac altceva decât să dea împrumuturi Guvernului cu o dobândă de 8-10%, dar economia nu este susţinută”.

“Să se pună în locul nostru!”

Liderul Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, confirmă şi prezenţa cadrelor didactice clujene la greva din 5 octombrie şi spune că, de această dată, nu se va mai renunţa la protest. “Săptămâna trecută, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, la care este afiliat şi sindicatul nostru, s-a hotărât să înfiinţeze o alianţă punctuală, de conjunctură, în care intră 11 federaţii sindicale, care sunt nemulţumite de măsurile luate de Guvern. Vrem o renegociere corectă a legii salarizării bugetarilor, stoparea reducerii numărului de posturi, iar aici aş vrea să menţionez faptul că, în judeţul Cluj, doar anul acesta, a fost redus numărul de posturi cu 488, deci s-a făcut deja o curbă de sacrificiu. În plus, se doreşte reducerea salariilor cu 10-15 procente. Nu suntem de acord cu asta şi nu suntem de acord nici cu concediile fără plată forţate”, ne-a declarat Cojocaru. Învăţământul va organiza proteste şi în ziua deschiderii noului an şcolar. “În 14 septembrie, noi vom protesta la nivel local prin purtarea insignei cu sigla noatră şi a unor banderole albe. În plus, la festivităţile de deschidere, dacă vreun politician va încerca să susţină un discurs politic, am făcut un apel la colegii din judeţ ca aceştia să fie împiedicaţi să facă acest lucru. În 15 septembrie, colegii noştri din Bucureşti vor picheta sediul Parlamentului, iar la nivel local noi vom picheta Prefectura şi vom înmâna un memoriu prefectului judeţului Cluj. Vor fi alături de noi şi colegii de la Alma Mater şi cei de la Federaţia Spiru Haret”, spune liderul SLIPC. Aceasta avertizează că nu există alternative. “Până în ceasul al 12-lea, Guvernul mai are timp să se aşeze la masa negocierilor. Sunt foarte multe amendamente pe care noi le-am propus şi care nu au fost luate în seamă. S-a negociat doar cu liderii de confederaţii şi aceştia au bătut palma cu guvernanţii împotriva voinţei noastre. Noi nu pedepsim pe nimeni. Noi doar considerăm că Educaţia este un pilon foarte important, dar lăsat deoparte de cei care ne conduc. Suntem subfinanţaţi tot timpul. Cei din sistemul privat, care se simt nedreptăţiţi, să se pună puţin în locul nostru”, a continuat Lucia Cojocaru.

“Nu renunţăm la proteste”

Şi medicii se vor alătura bugetarilor la organizarea grevei generale din 5 octombrie. “Susţinem organizarea grevei şi vom participa şi noi. Eu o să am, la începutul acestei săptămâni, o şedinţă de Consiliu Judeţean Sanitas, unde urmează să discut cu colegii mei, să văd ce părere au şi ei”, spune preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman. Personalul medical are aceleaşi nemulţumiri ca şi profesorii, poliţiştii sau lucrătorii din administraţia publică. “Cerem regândirea coeficientului din grila de salarizare. Vizavi de importanţa sistemului, acest coeficient este mult prea mic faţă de discuţiile de principiu pe proiectele de lege. Cerem şi păstrarea locurilor de muncă, totodată, dorim să fie respectat normativul personal pentru ca medicii să poată asigura servicii de calitate. Nu poţi să oferi calitate la un volum de pacienţi mult peste limită. Mai dorim o finanţare corespunzătoare a sistemului sanitar”, ne-a declarat Roman. Acesta spune că înţelege situaţia de criză, dar că nu se va renunţa la proteste. “Toată lumea este în criză, dar nicio ţară europeană nu îşi bate joc de propriul sistem sanitar. Noi vom asigura, în ziua grevei, asistenţa medicală pentru urgenţe”, spune liderul Sanitas Cluj.

Simona Curcian-Maleş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.