În 24 martie se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Mondiala de lupta împotriva tuberculozei. În 1882, doctorul german, în vârstă de 39 de ani, Robert Koch descoperă bacilul care ii va purta numele.
 

 

Koch este considerat astăzi părintele microbiologie. Peste o sută de ani, în 1998, a fost identificat genomul bacteriei lui Koch (i s-a făcut harta genetică), deschizând cai noi pentru găsirea unor metode de vindecare a tuberculozei.

Tuberculoza este o infecţie bacteriană care este localizata cel mai des în plămâni (TBC pulmonar), dar care se poate răspândi şi în alte părţi ale organismului (TBC extrapulmonar). Din plămâni, TBC este raspândit cu uşurinţă altor persoane prin tuse sau strănut. Cu toate că tratamentul este de lunga durată, acesta este cel mai adesea finalizat cu success. Durata medie a tratamentului este între 6 şi 9 luni.

Tuberculoza se poate găsi fie în formă latentă (în aşteptare), fie în stare activă. În urmă cu două secole, boala genera peste o treime din decesele din Europa.

Odată cu descoperirea antibioticelor antituberculoase, in anii 1940, când Selman A.Waksman a descoperit streptomicina, se credea că tuberculoza va fi complet eradicată. Dar, în prezent se constată o remergenţă a bolii, în special la persoanele fără adăpost, la utilizatorii de droguri intravenoase şi la pacienţii infectaţi cu HIV.

Acum există 8 milioane de cazuri de tuberculoza simptomatică, iar 3 milioane de decese se înregistrează în fiecare an. În acest an sloganul Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei este : „Lupta cu tuberculoza continuă!”.

Raimond PETRUŢ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.