Gazprom a semnat un acord de înfiinţare a unei companii ruso-bulgare pentru construcţia gazoductului South Stream. România era alternativa pentru tranzit în cazul în care pretenţiile bulgarilor erau prea exagerate. South Stream concurează cu un proiect similar, Nabucco, motiv pentru care începerea lucrărilor cât mai curând este esenţială pentru contractarea a cât mai mulţi clienţi din Europa Centrală şi de Sud.

În urma întâlnirii dintre reprezentanţii Bulgariei şi Federaţiei Ruse de la Sofia s-a stabilit că România nu mai poate fi nod de legătură european, ci doar client, pentru proiectul South Stream de transport a gazului rusesc spre Europa Centrală şi de Sud. Directorul general al Bulgarian Energy Holding, Maia Hristova, a semnat un acord pentru înfiinţarea South Stream AD, o companie deţinută în mod egal de Gazprom şi compania bulgară, care va coordona construcţia gazoductului în Bulgaria.

Economii considerabile pentru Gazprom

Premierul rus Vladimir Putin a subliniat avantajele economice pe care Bulgaria le va avea de pe urma acestui proiect. „În ceea ce priveşte câştigul Bulgariei, el este evident: în prezent Bulgaria încaseaza din tranzit 600 milioane de euro, iar după realizarea proiectului South Stream, va primi 2,5 miliarde euro”, a declarat acesta.
Şeful East European Gas Analysis, Mihail Korchemkin, a subliniat însă pentru Kommersant că, evocând suma de 2,5 miliarde, premierul rus a omis să indice valuta, cu toate că marea majoritate a presei a vorbit despre euro. “Să admitem că premierii au avut în vedere dolari. În acest caz, reiese că tariful de tranzit pe segmental bulgar al South Stream va fi de 7,5 dolari/1000 mc la 100 km. Aproape de trei ori mai mult decât tranzitul prin Ucraina. Dacă s-a calculat în euro, tariful bulgar va fi de patru ori mai mare decât cel ucrainean”, a explicat Korchemkin.
În acest an, volumul de gaze ruseşti tranzitat de Ucraina spre Europa va fi de aproximativ 1000 mld. mc, iar costul serviciilor de tranzit va ajunge la 3,2 miliarde de dolari, estimează Hot News. Distanţa de transport pe teritoriul ucrainean este de 1.240 km, dublu faţă de segmentul bulgar al South Stream. Prin urmare, ruşii fac economii considerabile la costurile de tranzit plătind chirie Bulgariei pentru terenul ocupat de gazoduct.

România, acum doar consumator

Înainte de semnarea acestui acord, se specula că South Stream nu va mai trece prin Bulgaria datorită pretenţiilor enunţate de Borisov, preferând România în schimb. Directorul general al Gazprom, Aleksei Miller, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că se pregăteşte deja studiul de fazabilitate pentru proiect şi că nu s-a semnat nici un contract cu România. Acesta a precizat că discuţiile cu România vizează intrarea statului în proiectul South Stream din postura de consumator, şi nu de ţară de trazit. Gazprom a anunţat în urmă cu o lună că România va semna la începutul lui 2011 un acord inter-guvernamental cu Rusia privind cooperarea în proiectul gazoductului dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive. Acordul va fi utilizat pe post de cadru juridic politic şi internaţional pentru implementarea proiectului în România.

Concurenţa Nabucco grăbeşte lucrările

Despre începerea propriu-zisă a lucrărilor de construcţie se va putea vorbi numai după adoptarea de către toate ţările participante a planului final de investiţii, ceea ce ar putea însemna alţi câţiva ani, scrie Nezavisimaia Gazeta. Şeful Gazprom a declarat însă că gazoductul va fi dat în exploatare cu patru luni mai devreme decât graficul iniţial, care indică, deocamdată, data de 31 decembrie 2015. Odată cu semnarea documentelor cu Bulgaria, Rusia are toate şansele să construiască South Stream înainte de Nabucco, care nu a găsit încă sursa de alimentare cu materie primă, şi să preia toţi consumatorii încă necontractaţi din sudul şi centrul Europei.
România are o a treia alternativă pentru a achiziţiona gaz ieftin din Caucaz. Traian Băsescu a semnat în septembrie la Baku împreună cu preşedinţii Azerbaidjanului şi Georgiei şi premierul Ungariei documentele oficiale privind proiectul AGRI de interconectare a rezervelor azere de gaz la piaţa europeană. Primele gaze din Azerbaidjan către Europa ar putea ajunge în terminalul din Constanţa în trei ani, iar România ar putea scăpa de necesitatea de a cumpăra gaze ruseşti. România consumă anual aproximativ 17,5 mld. mc, din care 14 provin din producţie proprie.

Diana Gabor

South Stream vs. Nabucco

South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Gazoductul rusesc concurează proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.