Pe 27 martie, de la 20:30, WWF România, alături de partenerii şi susţinătorii organizaţiei, va da tonul stingerii luminilor din zeci de oraşe, clădiri proeminente şi instituţii, invitând oamenii din toată ţara să repete gestul, în casele lor. Astfel, România se alătură pentru a doua oară campaniei globale Earth Hour(Ora Pământului), până acum cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile.

Anul acesta, WWF a ales sa transmită mesajul campaniei prin intermediul a doi ambasadori Earth Hour, care au îndeplinit acest rol şi în 2009: Robin Barnett, Ambasadorul britanic la Bucureşti şi Zoli Toth, solistul trupei Sistem. Cu ajutorul lor, WWF va vorbi despre scopul campaniei şi despre cum să devenim mai responsabili faţă de resursele pe care le consumăm zi de zi, fără să ţinem cont de faptul că acestea depăşesc cu mult ceea ce planeta poate susţine.

 

"Earth Hour este un moment de afirmarea a responsabilităţii fiecăruia dintre noi pentru felul în care alegem să trăim. Pentru impactul pe care stilul nostru de viaţă, de la marile aglomerări urbane la micile gesturi cotidiene, îl are asupra naturii şi asupra vieţii pe planetă. Stă în puterea noastră să dăm un semnal că am devenit mai conştienţi de asta şi în România şi că suntem pregătiţi să ne implicăm. Schimbările climatice şi degradarea mediului nu afectează doar speciile sălbatice de pe continente îndepărtate, ele afectează calitatea vieţii noastre de fiecare zi", a declarat Luminiţa Tănasie, Director WWF România.

 

"Schimbările climatice sunt deja vizibile. Chiar zilele acestea am fost martorii unor variaţii bruşte de temperatură, iar inundaţii masive şi secete prelungite au afectat constant România în ultimii ani. Dar există soluţii pentru protejarea mediului şi fiecare dintre noi îşi poate aduce contribuţia în acest sens. Circa 15 miliarde de tone de dioxid de carbon sunt eliberate anual în atmosferă ca urmare a unor activităţi asupra cărora avem control deplin, precum transportul personal sau încălzirea şi luminarea locuinţei. Aşadar, putem lupta împotriva schimbărilor climatice dacă facem alegerile zilnice corecte. Apreciez în mod deosebit iniţiativa Earth Hour tocmai pentru că ne arată cât de multe resurse ale Planetei putem salva într-o singură oră de consum energetic moderat", a declarat Ambasadorul britanic Robin Barnett.

Anul acesta, 92 de ţări au anunţat deja susţinerea campaniei Earth Hour 2010. România se înscrie pe lista ţărilor participante cu 22 de oraşe care au răspuns pozitiv, până acum, invitaţiei adresate de WWF România tuturor primăriilor din ţară. Toate aceste oraşe vor stinge luminile clădirilor emblematice din oraş, ale  monumentelor şi ale sediilor instituţiilor locale, prin promovarea mesajului Earth Hour în rândul cetăţenilor oraşului, sau prin organizarea de evenimente în seara de 27 martie.

 

 

Bucureştiul se va număra, ca şi anul trecut, printre capitalele lumii care vor stinge luminile în semn de susţinere a cauzei Earth Hour. Pe 27 martie, de la 20:30, mai multe clădiri proeminente din oraş se vor cufunda în întuneric timp de o oră. Ca şi în 2009, WWF va organiza, împreună cu Zoli Toth, ambasador Earth Hour pentru România, un eveniment special, care nu va implica folosirea surselor de curent. În aceaşi seară, datorită reducerii poluării luminoase ca urmare a stingerii luminilor, Astroclubul Bucureşti va invita din nou bucureştenii să se bucure de mulţimea de stele mult mai vizibile.

 

În 2009, România a participat pentru prima oară la campania globală în calitate de ţară oficială Earth Hour, la iniţiativa WWF, organizaţia care coordonează de 4 ani campania globală.
Pe 28 martie, între 20:30 şi 21:30, 2 milioane de români au stins luminile în casele lor, conform datelor furnizate de Dispeceratul Energetic Naţional. În total, 15 oraşe au susţinut şi au promovat campania, în calitate de Oraşe Oficiale Earth Hour.

 

 

La Bucureşti au stins luminile:Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Teatrul Naţional Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Muzeul Naţional de Artă, Opera Romană, Hotelul Intercontinental şi Magazinul Cocor. În Piaţa Constituţiei, sute de susţinători şi voluntari WWF au format, cu lumânări, numărul 60, simbolul evenimentului. Trupa Sistem a susţinut un concert 100% unplugged, iar Astroclubul Bucureşti le-a arătat bucureştenilor corpuri cereşti a căror vizibilitate este foarte redusă de obicei din cauza poluării luminoase din Capitală.

 

 

Iulia STUPINEAN 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.