Purtătorul de cuvânt al PSD la nivel naţional, Radu Moldovan, a explicat într-un interviu acordat Gazetei despre politicile viitoare ale PSD, dar şi despre scurta lor posibilă colaborare cu PNL

Reporter.: Cum ai evoluat  de la membru al PSD în judeţul Năsăud şi până la purtător de cuvânt al partidului la nivel naţional?
Radu Moldovan: În fiecare zi învăţăm câte ceva. Eu am intrat în politică în anul 2.000. Am învăţat foarte multe în cadrul organizaţie judeţene Bistriţa-Năsăud. Am venit la Bucureşti în 2004 în cadru de parlamentar, am fost  vicepreşedinte, acum sunt purtător de cuvânt al PSD. În fiecare zi învăţ şi mai avem de învăţat câte ceva. E o sarcină în plus, o activitate mai mult decât interesantă pentru că în calitate de purtător de cuvânt trebuie să fii în permanenţă informat pentru a putea comunica cât mai bine cu presa. Eu fac parte dintre cei care cred că presa este un partener de care avem nevoie pentru a ne transmite informaţiile, viziunea partidului, ceea ce gândim noi pentru oameni în continuare. Nu sunt din categoria celor care o consideră un pericol la securitatea naţională.

Rep.: Dacă vorbim despre planurile TSD, crezi că mai mulţi membri din Bistriţa-Năsăud vor ajunge să obţină funcţii în cadrul acestei structuri?
R.M.:  Colegul meu, Daniel Suciu, preşedintele organizaţiei de Tineret de la Bistriţa-Năsăud candidează pentru o funcţie de vicepreşedinte şi îi doresc succes şi cred că va avea succes pentru că este un tânăr care a dobândit într-un timp foarte scurt multă experienţă politică şi unul dintre tinerii de perspectivă din politica judeţului Bistriţa Năsăud.
Rep.: Cum credeţi că au apărut aceste mesaje transmise greşit prin care se vorbea despre un guvern din umbră a PSD?
R.M.: E o intoxicare preluată de pe un blog al unui domn care nu are nicio legătură cu PSD şi spun că sunt foarte multe interese.
Rep.: Ale cui sunt aceste interese?
R.M.: A celor care îşi doresc ca PSD să fie atras într-o capcană şi să nu mai discutăm despre ceea ce vorbim noi în perioada de faţă: soluţii pentru ieşirea României din criză. Să fim atraşi într-o capcană pentru a discuta de persoane, de miniştri, de ministere. Nu vom cădea în această capcană. Nu am discutat şi nici nu vom discuta în următoarea perioadă despre persoane care să devină posibili miniştri într-un guvern PSD. Ne interesează fondul, ne interesează soluţiile pentru scoaterea României din criză, viziunea PSD pentru următorii ani.
Rep.:  Aţi stabilit până la urmă viziunea PSD pentru că eraţi nesiguri în ultima perioada…
R.M.: Suntem foarte siguri.
Rep.: Cel puţin aşa zic liberalii..
R.M.: Nu mă interesează ce spun liberalii, domnul Tibi, mă interesează ce face PSD şi vă spun că avem un program de guvernare care are în momentul de faţă peste 700 de pagini şi lucrăm în momentul de faţă la analiză şi simulări pentru ca pe 16 octombrie la congresul extraordinar al PSD să venim în dezbatere publică cu un program de guvernare al PSD şi chiar cu mai mult decât atât, o viziune a partidului pentru următorii ani. După congres, acestea vor fi urmate de dezbateri sectoriale cu cei care vor fi asistaţi de măsurile pe care PSD le propune: discuţii cu sindicate, cu patronate, cu asociaţii profesionale şi acolo unde va fi nevoie să fie aduse îmbunătăţiri la ceea ce noi propunem nu avem nicio reţinere.
Rep.: Aţi avut consultări cu liberalii?
R.M.:  Vorbim de un program de guvernare al PSD, nu avem ce discuta cu liberalii. Cu liberalii discutăm şi cu conservatorii de programul de guvernare al unui guvern de criză care să guverneze aproximativ şase luni România de la căderea guvernului Boc până la alegerile anticipate. Sunt două lucruri distincte: programul de guvernare şi viziunea PSD şi guvernul de criză. Programul de guvernare PSD este pe perioada de când PSD ar ajunge la guvernare după alegerile anticipate, cum ar fi 2011 în  primăvară până în 2020.

Rep.: Dar totuşi, aveţi nevoie şi de liberali pentru a da jos guvernul Boc?
R.M.: Trebuie să fac precizarea şi distincţia foarte clară. Sunt două lucruri distincte: PSD pe 16 octombrie va prezenta o viziune de guvernare a stângii, a social-democraţiei pentru perioada de până în 2020 şi avem o altă echipă care lucrează cu echipa PNL şi PC, care vor să facă un guvern de criză şi care să intre în vigoare de a doua zi în funcţie după căderea guvernului Boc şi care să pregătească câteva dintre măsurile importante, cum ar fi: revenirea la salariile dinainte de a fi tăiate cu 25%, revenirea la TVA diferenţiat 5% pentru alimentele de bază şi materialele de construcţii şi un alt TVA pentru produse de lux.
Rep.: Şi cu impozitul minim progresiv cum v-aţi hotărât până la urmă?
R.M.: Noi, în continuare nu abdicăm de la ceea ce am propus şi de la ceea ce susţin conform sondajelor de opinie peste 70% dintre români: discutăm de impozit diferenţiat care ar rezolva foarte multe dintre inegalităţile care există astăzi. Pe guvernul de criză se discută pe tema asta. Noi discutăm, în momentul de faţă despre păstrarea unei cote unice de impozit pe profit care s-ar putea chiar să fie mai mică decât ceea ce are astăzi actualul guvern.
Rep.: Pentru a reuşi să daţi jos guvernul Boc aţi avea nevoie şi de câteva dintre voturile democrat-liberalilor sau a independenţilor. Sunteţi în tratative cu anumiţi membri parlamentari ai acestor două grupări?
R.M.: Suntem în tratative cu toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în Parlament: şi cu minorităţi, şi cu UDMR, şi cu PDL pentru că suntem dispuşi să facem orice sacrificiu ca guvernul Boc să plece pentru că altfel există riscul ca România să fie distrusă în totalitate.
Rep.: Ce ar însemna acest lucru mai concret?
R.M.: Ceea ce face astăzi guvernul Boc dacă te uiţi la televizor este să învrăjbească lumea. Diferite categorii sociale sunt puse cap în cap. Lupte interne în cadrul grupurilor de interese interne din PDL. Nu există gram de predictibilitate pentru oamenii de afaceri care să îşi stabilească un plan de afaceri. Nu există o viziune de dezvoltare a României. Toate promisiunile făcute de către guvernul Boc care este condus în realitate de către Traian Băsescu au fost minciuni. Se taie pensii, se taie medicamente, avem un sistem sanitar în colaps, avem un sistem de învăţământ într-o totală degringoladă, în România din păcate nu mai există nici măcar speranţă.
Rep.: Vasile Dâncu a afirmat că javrele bătrâne trebuie date afară din PSD. Crezi în acest lucru?
R.M.: Am  un deosebit respect faţă de Vasile Dâncu, alături de care am crescut în partid şi nu comentez declaraţiile domnului Dâncu.
Rep.: Atunci să spunem că nu a spus Dâncu acest lucru. Mai sunt javre bătrâne în PSD?
R.M.: Nu cred că e cel mai fericit termen care poate fi folosit. Nu ştiu la cine se referea domnul Dâncu şi implicit nu o să comentez această declaraţie.
Rep.: Grupul de la Cluj crezi că ar putea avea o importanţă în viitoarea structură politică a PSD?
R.M.: Oameni ca Ioan Rus, Vasile Dâncu sau Vasile Puşcaş sunt voci  foarte importante pentru PSD, în mod cert deosebit de importante în Transilvania, oameni care au foarte multă credibilitate şi în mod cert ceea ce spun ei este auzit.
Rep.: Fostul preşedinte al partidului social-democrat, Mircea Geoană, considera că în Transilvania PSD trebuie să ducă o politică diferită de politică. Totuşi, a avut rezultate foarte proaste în Transilvania. Aveţi o politică specială pentru Transilvania în momentul de faţă pentru că din câte ştim cele mai proaste rezultate la ultimele alegeri le-aţi avut în Transilvania?
R.M.: Pe orice analiză ne uităm în ultimii ani, rezultatele din Transilvania nu au fost dintre cele mai fericite pentru PSD. E obligatoriu să avem un program special pentru toate regiunile istorice ale României, dacă vreţi, în mod special pentru Transilvania. Pentru mine, făcând născut şi crescut acolo mă interesează foarte mult ca concetăţenii mei din Ardeal să analizeze mai bine care este viitorul şi să nu se mai lase manipulaţi şi minţiţi aşa cum au făcut-o în două rânduri de către Traian Băsescu.  

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.