Numărul persoanelor bolnave de diabet creşte îngrijorător şi în judeţul Bistriţa – Năsăud, de la un an la altul. Şi situaţia copiilor care duc aceeaşi povară devine alarmantă. La ora actuală, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa – Năsăud există aproximativ 6.700 de diabetici, persoane adulte, şi 44 de copii.
Mai tragic este faptul că la cei aproape 7.000 de bolnavi cu diabet din judeţ, există la ora actuală doar trei medici diabetologi, întrucât la concursurile organizate pentru ocuparea posturile vacante pe această specialitate, nu s-a prezentat nimeni.
Anul 2008 număra în Bistriţa – Năsăud, aproximativ 5.000 de persoane bolnave de diabet. De atunci şi până acum, alţi 2.000 de bolnavi s-au adăugat pe listă, unii dintre ei fiind diagnosticaţi cu diabet în urma analizelor medicale obligatorii. Şi copiii au intrat, tot mai mulţi în rândul celor cu diabet, la ora actuală existând în judeţ 44 de astfel de cazuri. Cauzele care duc la apariţia diabetului sunt diverse, pornind de la alimentaţia nesănătoasă precum alimentele de genul fast – food sau dulciurile în exces.
Culmea ironiei, odată cu creşterea alarmantă a numărului persoanelor bolnave de diabet, a început să scadă, la fel de îngrijorător, şi numărul specialiştilor în domeniu. La ora actuală, în Bistriţa sunt doar trei medici diabetologi, iar în evidenţele lor, de la programări, la tratamente şi sfaturi necesare, se află cei aproape 7.000 de bolnavi depistaţi cu diabet.
În prezent, în Romania, există peste un milion şi jumătate de persoane care suferă de diabet. Şi la nivel mondial cifrele sunt înspăimântătoare. Peste 246 de milioane de oameni sunt diagnosticaţi în prezent cu diabet, iar până în anul 2025, se aşteaptă ca numărul să crească la 380 de milioane de bolnavi de diabet. Tipul 1 de diabet, reprezintă circa 10-15% din numărul total al pacienţilor cu diabet. Restul, de 85%, este reprezentat de pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, numit şi diabetul zaharat insulino-independent, întrucât cel puţin în primii ani de boală, nu este necesar tratamentul cu insulină, boala putând fi controlata prin regim dietetic, asociat sau nu cu medicaţie orală.
Conform ultimelor statistici, în anul 2007 din cauza diabetului au decedat la nivel global, 3,8 milioane de persoane, adică peste 6% din rata mortalităţii. La fiecare 10 secunde, în lume, o persoană moare printr-o complicaţie a diabetului.
În statisticile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe anul 2008, numărul persoanelor bolnave de diabet din Romania care au beneficiat de tratament a fost de aproape 540.000, dintre care peste 154.000 au urmat tratament cu insulină.
Aproape 7.000 de cazuri de diabet în Bistriţa – Năsăud
Persoanele care suferă de diabet sunt tot mai multe, de la an la an, şi în judeţul Bistriţa – Năsăud, fie că vorbim de adulţi sau de copii. La ora actuală, în evidenţele Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Bistriţa – Năsăud (DSP B-N) există înregistraţi circa 6.700 de bolnavi de diabet ( persoane adulte) şi 44 de copii. „Avem aproximativ 6.700 de persoane bolnave de diabet în total şi a crescut faţă de anul trecut, nu ştiu exact cu ce număr, dar este evident că numărul lor (n. r – al diabeticilor) creşte şi la noi în fiecare an. Copii cu diabet avem acum 44, iar anul trecut au fost cam 40. Nu pot să spun neapărat că la noi este o situaţie alarmantă, dar suntem undeva la un nivel mediu, să zicem, mă refer ca statistică la nivel naţional ” a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, directorul coordonator al DSP BN, Anca Andriţoiu.
Depistaţi cu diabet, 44 de copii bistriţeni trăiesc calvarul dietei sau al insulinei
Potrivit unor statistici elaborate la nivel naţional, numărul copiilor din România care sunt diagnosticaţi cu diabet s-a triplat în ultimii 20 de ani. De asemenea, vârsta la care apare diabetul este tot mai scăzută. Chiar dacă în perioada de debut a depistării copiilor cu diabet, vârsta lor era de patru – şase ani, astăzi sunt chiar şi cazuri de bebeluşi care la opt luni de viaţă ajung să fie dependenţi de insulină. La ora actuală, peste 3.000 de copii din România sunt bolnavi de diabet, adică de trei ori mai mult decât acum 20 de ani. Pentru aceşti copii, viaţa în ansamblul ei reprezintă diete, teste de glicemie şi injecţii cu insulină. În întreaga ţară, peste 200 de copii suferă de diabet de tip 1, adică sunt insulino – dependenţi. De asemenea, previziunile medicilor pentru următorii ani, în ceea ce priveşte situaţia copiilor cu diabet, sunt sumbre, estimările arătând că în anul 2030, numărul micuţilor din România care vor suferi de diabet va fi mai mare cu 50% faţă de cel din prezent.
Şi în judeţul Bistriţa –Năsăud, copiii depistaţi cu diabet sunt tot mai mulţi, de la an la an. Potrivit conducerii DSP BN, la ora actuală 44 de copii din judeţ suferă de diabet, faţă de 40 cât existau înregistraţi anul trecut. În cazul copiilor, medicii specialişti spun că principalele cazuri care duc la apariţia diabetului sunt atât consumul de produse de fast – food, cât şi cel de dulciuri în exces, care conduc la obezitate, şi apoi la diabet, ca efect negativ.
Trei medici, şi doar ei
În contrast cu numărul tot mai mare de bolnavi de diabet care apare de la an la an, în Bistriţa – Năsăud, atrage atenţia în mod special, numărul tot mai mic de specialişti pe această boală. Astfel, la ora actuală în judeţul nostru există doar trei medici diabetologi, doi dintre ei activând în incinta Policlinicii şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa – Năsăud, iar cel de-al treilea, în cadrul unui cabinet particular, prin contract încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS BN).
Cei trei medici trebuie să supervizeze astfel evoluţia celor aproape 7.000 de bolnavi de diabet din judeţ. Potrivit reprezentanţilor DSP BN, numărul mic al medicilor specialişti în diabet de la nivelul judeţului se explică prin absenţa cadrelor medicale de la concursurile pentru ocuparea locurilor vacante pe această specializare, şi mai apoi, blocarea posturilor existente.
Potrivit medicilor diabetologi, complicaţiile diabetului pot fi prevenite prin metode precum schimbarea dietei, creşterea activităţii fizice sau îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Tot medicii spun că peste 50% dintre cei afectaţi de diabet nu sunt conştienţi de boala lor. În ceea priveşte copiii bolnavi de diabet, sfatul specialiştilor se referă în special la o alimentaţie sănătoasă, precum fructe şi legume proaspete, dar şi practicarea de mişcare, zilnic.
Iulia Stupinean